Όσες από εσάς είστε τυχερές και έχετε αυτό το φυσικό «αξεσουάρ» στο πρόσωπό σας -τον τελευταίο καιρό αποτελεί κορυφαία τάση στο χώρο της ομορφιάς με πολλές γυναίκες να εφαρμόζουν τεχνητούς τρόπους ώστε να τις αποκτήσουν- ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι φακίδες σας είναι πιο ορατές σε ορισμένες εποχές. Ποιος είναι ο λόγος, όμως, που ισχύει κάτι τέτοιο και οι φακίδες φαίνονται διαφορετικές ανάλογα την εποχή;

Η εξήγηση, λοιπόν, έχει νόημα αν γνωρίζει κανείς την πηγή των φακίδων, αναφέρει το thelist.com. Οι φακίδες συνήθως προκαλούνται από την παραγωγή μελανίνης, η οποία είναι η χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα σας το χρώμα του. Επομένως, οι φακίδες εμφανίζονται όταν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση μελανίνης, δημιουργώντας καφέ, μαύρες ή κόκκινες πανάδες.

Η έκθεση του δέρματος στον ήλιο είναι αυτό που συχνότερα δημιουργεί τις φακίδες, επομένως, είναι επίσης αυτό που μπορεί να κάνει τις φακίδες σας να φαίνονται πιο ορατές. Όταν είστε, λοιπόν, κάτω από τον ήλιο, τα κύτταρα του δέρματός σας αρχίζουν να παράγουν επιπλέον μελανίνη με σκοπό να προστατεύσουν το δέρμα σας και να αποτρέψουν τη ζημιά από τον ήλιο. Αυτή η αύξηση της μελανίνης, μάλιστα, είναι ο λόγος που κατά την διάρκεια του καλοκαιριού μαυρίζετε κάτω από τον ήλιο. Όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνεται, λοιπόν, ίσως παρατηρήσετε ότι βγαίνουν και οι φακίδες σας.

Το να βρίσκεστε, λοιπόν, κάτω από τον ήλιο μπορεί να κάνει τις φακίδες σας να φαίνονται πιο σκούρες, συνήθως σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό και το πάνω μέρος του σώματος, καθώς είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Επομένως, ενώ οι φακίδες σας θα είναι σίγουρα εκεί και τους ψυχρότερους μήνες, ίσως παρατηρήσετε ότι είναι λιγότερο ορατές. Ακόμα κι αν είναι, όμως, μια πιο δροσερή ή ακόμη και συννεφιασμένη μέρα, το δέρμα σας μπορεί να εξακολουθεί να εκτίθεται στον ήλιο. Γι΄ αυτό και η χρήση του αντιηλιακού σας θεωρείται επιβεβλημένη ακόμη και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.