Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικό γούστο στην τέχνη, κάτι που οφείλεται στη βιολογική ποικιλότητα που διαμορφώθηκε κατά την Εποχή του Λίθου, υποστηρίζει μια ακαδημαϊκός από τη Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Gloria Moss, «το γεγονός ότι οι άντρες και οι γυναίκες ανέλαβαν διαφορετικούς ρόλους κυνηγών και τροφοσυλλεκτών μπορεί να εξηγεί το γιατί μόνο ένας πίνακας στην Εθνική Πινακοθήκη είναι γυναίκας».

Η ίδια, στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Why Men Like Straight Lines And Women Like Polka Dots», υποστηρίζει ότι οι αρχαίες αυτές βιολογικές διαφορές σημαίνουν, ότι οι άντρες έχουν καλύτερη περιστροφική και χωρική όραση, επειδή ήταν υπεύθυνοι για τον εντοπισμό και τη στόχευση των θηραμάτων.

«Ορισμένοι μπορεί να μη συμφωνούν με την πρόταση αυτή, ότι δηλαδή οι δεξιότητες του κυνηγού και συλλέκτη μπορεί να σχετίζονται με την καλλιτεχνία, όμως ο τρόπος με τον οποίο κοιτούν οι γυναίκες και οι άντρες είναι ριζικά διαφορετικός κι αυτό οφείλεται στους ρόλους που πήρε το κάθε φύλο εκείνη την εποχή. Κατά μέσο όρο, τα μάτια των ανδρών απέχουν κατά 5 χιλιοστά πιο πολύ από αυτά των γυναικών» ανέφερε ακόμη η ίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

«Οι άντρες έχουν καλύτερη στερεοσκοπική όραση, καλύτερη στόχευση και περιστροφικές δεξιότητες, ενώ μπορούν να δουν καλύτερα στ 3D. Την ίδια στιγμή, οι άντρες είναι πιο πιθανό να μη βλέπουν τα χρώματα, όπως οι γυναίκες. Οι άντρες έχουν τρεις χρωστικές, που σημαίνει ότι μπορούν να δουν εκατομμύρια χρώματα. Όμως ένας σημαντικός αριθμός γυναικών έχουν τέσσερις χρωστικές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δουν ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων» συνέχισε.

Για το λόγο αυτό η καθηγήτρια Moss πιστεύει, ότι οι άντρες και οι γυναίκες προτιμούν τους πίνακες που έχει δημιουργήσει το δικό τους φύλο, κάτι που ίσως να εξηγεί το γιατί οι σπουδαίες συλλογές έργων τέχνης –που ιστορικά διευθύνονται από άντρες- περιέχουν ελάχιστα έργα γυναικών καλλιτεχνών.

Οι άντρες προτιμούν έργα που έχουν πιο σκούρα και λιγότερα χρώματα και είναι πιο πιθανό να τους ελκύουν έργα που απεικονίζουν άψυχα αντικείμενα. Σε αντίθεση, οι γυναίκες προτιμούν πιο χρωματιστούς πίνακες, συνήθως έμψυχων αντικειμένων, όπως ανθρώπους ή φυτά.

(Φωτογραφία αρχείου)