Επιστήμονες από την Αυστραλία υποστηρίζουν ότι έλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης βιολογίας: τι είναι αυτό που προκαλεί τους πόνους της γέννας μετά από περίπου 40 εβδομάδες κύησης.

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές δε μπορούν να εξηγήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί το χρονοδιάγραμμα μιας γέννας ή να προβλέψουν τη γέννηση ενός παιδιού με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Αυτό που γνωρίζουν όμως είναι, ότι όταν έρθει η ώρα, ο οργανισμός της γυναίκας παράγει μια πρωτεΐνη, η οποία απελευθερώνει ένα διακόπτη-ασφαλείας, που επιτρέπει στη μήτρα να συσπάται με τέτοιο τρόπο, όπως ένας τεντωμένος μυς.

Αυτό, όπως τονίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων για την πρόκληση τοκετού στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, καθώς και στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων.

«Επί δεκαετίες προσπαθούσαμε να βρούμε τι είναι αυτό που ξεκινά τη διαδικασία του τοκετού» ανέφερε ο καθηγητής Shaun Brennecke από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

«Αντί για τις ορμονικές αλλαγές, που συζητούσαμε στο παρελθόν, αυτή η πρωτεΐνη είναι ο πραγματικός διακόπτης που ξεκινά τον τοκετό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications. Σκοπός των ερευνητών είναι να βρεθούν εναλλακτικές μέθοδοι αντί της επικίνδυνης καισαρικής τομής, που είναι πολύ κοινή στις περιπτώσεις υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών.