Σοβαροί κίνδυνοι ελλοχεύουν πίσω από την υπνική άπνοια ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA).

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, όταν δηλαδή η αναπνοή διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να εξελιχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τις γυναίκες καθώς μπορεί φαινομενικά να δείχνουν υγιείς, τα συμπτώματά τους όμως να είναι πολύ ήπια έτσι να μην γίνεται έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να συμβαίνει δεκάδες ή σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδες φορές τη νύχτα. Όταν αυτό συμβαίνει το οξυγόνο στο αίμα πέφτει και τελικά καταστρέφει πολλά κύτταρα του σώματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα άτομα που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια – ιδιαίτερα οι γυναίκες – στερούνται ισχυρών αυτόνομων αντιδράσεων του σώματος. Οι αυτόνομες αντιδράσεις του σώματος είναι αυτές που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ταχυκαρδία, την εφίδρωση και άλλες βασικές λειτουργίες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι συνδέεται με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Πρόσφατα μάλιστα μια άλλη μελέτη Νοσοκομείου της Βοστόνης υποστήριξε ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με πρόωρη ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας.

Πηγή: healthpress.gr