Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Lean In», η Σέριλ Σάντμπεργκ, στέλεχος του Facebook, καλεί τους άνδρες που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας των αμερικανικών εταιρειών να βοηθούν στη δουλειά περισσότερες γυναίκες.

Η Σάντμπεργκ προτείνει στους άνδρες να γίνουν μέντορες των υφισταμένων τους γυναικών, κυρίως όσων είναι νέες και ξεκινούν τώρα την καριέρα τους. Επισημαίνει ότι στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, το 86% των υψηλόβαθμων στελεχών είναι άνδρες και προτείνει: «Θέλουμε τις γυναίκες να παίρνουν αυτές τις δουλειές, αλλά αν οι μεγαλύτεροι άνδρες δεν γίνουν μέντορές τους και δεν στηρίξουν τις νεότερες γυναίκες, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ».

Το βιβλίο της προέκυψε από ομιλίες που έδωσε από το 2010 με θέμα την ύπαρξη λιγοστών γυναικών-ηγετιδών στην πολιτική και στις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια σπούδασε στο Χάρβαρντ και εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Έφτασε στην κορυφή της Σίλικον Βάλεϊ κι από το Google μεταπήδησε στο Facebook, όπου ανέλαβε διοικητική γενική διευθύντριά (COO), ενώ ταυτόχρονα μεγάλωνε τα δύο παιδιά της.

Η Σάντμπεργκ αναγνωρίζει βέβαια ότι υπάρχουν στερεότυπα, αλλά και αντιλήψεις και συμπεριφορές δύο μέτρων και δύο σταθμών, που πρέπει να καταρριφθούν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ένας μεγαλύτερος άνδρας με μια νεότερη γυναίκα που δειπνούν σε ένα εστιατόριο ή πίνουν ποτό σε ένα μπαρ φαντάζουν ως ζευγάρι, ενώ η θέα δύο ανδρών που συζητούν σε ένα μπαρ για δουλειά θεωρείται κάτι εντελώς φυσιολογικό.