Η φυσιολογική φθορά που προκαλεί ο χρόνος στον άνθρωπο αποτυπώνεται στο δέρμα του προσώπου με την εμφάνιση ρυτίδων.

Αυτές δημιουργούνται όσο μεγαλώνει η ηλικία και οφείλονται στο ότι το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, αφυδατώνεται και γίνεται ατροφικό.

Μπορούμε όμως να καθυστερήσουμε την εμφάνιση των ρυτίδων ή και να τις αντιμετωπίσουμε όταν εμφανιστούν με επιτυχία;

Ωφέλειες και βλάβες

Παράγοντες που ωφελούν το δέρμα να διατηρείται σε καλή κατάσταση καθυστερώντας τη γήρανσή του είναι:

– Η σωστή διατροφή.
– Το υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης.
– Ο ήρεμος τρόπος ζωής.
– Η χρησιμοποίηση μετά από κάποια ηλικία ιατρικά ελεγμένων προϊόντων ενυδάτωσης και περιποίησης του δέρματος.

Αντίθετα, βλαπτικοί παράγοντες, που επιταχύνουν την εμφάνιση των ρυτίδων, είναι:

– Η πολύωρη παραμονή στον ήλιο ή το ψύχος.
– Το μολυσμένο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων.
– Η κακή διατροφή.
– Το κάπνισμα.
– Το άγχος.

Laser: «Όπλο» κατά των ρυτίδων

Το «όπλο» που έχει στη διάθεσή της η γυναίκα αλλά και τα τελευταία χρόνια ακόμη και ο άντρας για να πολεμήσει τις ρυτίδες είναι η αισθητική χειρουργική.

Επανάσταση της αισθητικής χειρουργικής στον πόλεμο εναντίον των ρυτίδων, καθώς και άλλων δυσμορφιών του δέρματος είναι η πολλά υποσχόμενη νέα γενιά των lasers

Το laser έχει την ικανότητα να επεμβαίνει στο δέρμα διορθώνοντας και θεραπεύοντάς το. Στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής βρίσκει εφαρμογή στην αφαίρεση αιμαγγειωμάτων, σπίλων, ευρυαγγειών, μετεγχειρητικών ουλών, σημαδιών ακμής, τατουάζ, όπως και στην αφαίρεση ρυτίδων, πανάδων, γεροντικών κηλίδων.

Χρησιμοποιείται στη βλεφαροπλαστική, τη μεταμόσχευση μαλλιών, τη θεραπεία του φωτογηρασμένου δέρματος, τις αποτριχώσεις κ.α.

Resurfacing

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εφαρμογή του laser CO2, που έχει θεαματικά αποτελέσματα στην ανανέωση και ανάπλαση του δέρματος, διώχνοντας ρυτίδες, ουλές, δυσχρωμίες, ενώ αντιμετωπίζει σε σημαντικό βαθμό και τη χαλάρωση του προσώπου, απομακρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την προοπτική ενός face lifting.

Η συγκεκριμένη θεραπευτική εφαρμογή του laser γίνεται με τοπική αναισθησία από τον ειδικό πλαστικό χειρουργό και δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική.

Τις πρώτες μέρες θα υπάρχει μια ρόδινη απόχρωση στο πρόσωπο και θα χρειάζεται περιποίηση με κρέμες ενυδάτωσης και αντηλιακή προστασία. Προοδευτικά επανέρχεται στο φυσιολογικό του χρώμα και δείχνει ένα τέλεια ανανεωμένο και σφριγηλό πρόσωπο χωρίς τα προηγούμενα ψεγάδια.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι θεραπείες με laser διαρκούν συνήθως από λίγα λεπτά μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται κάθε φορά.

Τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια, το κόστος προσιτό και εφόσον το laser το χειρίζεται ο ειδικός πλαστικός χειρουργός δεν υπάρχουν παρενέργειες και κίνδυνοι.

Ενδοσκοπικό lifting

Είναι και αυτή μέθοδος αντιμετώπισης των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος, που έγινε γνωστή και στη χώρα μας πρόσφατα.

Πρόκειται για μέθοδο που δεν αφήνει σημάδια, γιατί μέσα από 2-3 μικρές τομές στο τριχωτό της κεφαλής αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου η χαλάρωση και οι ρυτίδες, κυρίως του μετώπου και του μεσοφρύου, ενώ ανασηκώνονται θεαματικά τα φρύδια, φτιάχνοντας ένα νεανικό και ευχάριστο πρόσωπο.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα, στην πλέον εξελιγμένη μορφή, όπως αυτή γίνεται σε μεγάλα νοσηλευτικά κέντρα του εξωτερικού.

Πηγή: belife.gr