Τα ζευγάρια που θέλουν να έχουν έναν μακρύ και ευτυχισμένο γάμο, πρέπει να κάνουν το «μάθημά» τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science όσοι γράφουν για τους καυγάδες τους και τις διαφωνίες τους τουλάχιστον σποραδικά, δήλωσαν πιο ευτυχισμένοι με τη συζυγική ζωή τους.
Μόλις τρεις «εκθέσεις ιδεών» το χρόνο από «μια άλλη οπτική» μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται τα συναισθήματα της αγάπης, του πάθους, της οικειότητας και της δέσμευσης στον άλλον.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όσοι γράφουν γι’ αυτά που τους απασχολούν προσπαθώντας να «δουν» την κατάσταση «απ’ έξω» τους βοηθά να την αντιμετωπίζουν με μια «φρέσκια ματιά».

«Δε θέλω να ακουστεί ως κάτι “μαγικό”, αλλά μπορεί κανείς να δει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα με μια ελάχιστη παρέμβαση» ανέφερε ο ερευνητής Eli Finkel.

Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να μην κρατούν κακία στον άλλον και να είναι σε θέση να αποστασιοποιηθούν από την κατάσταση.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις, Eli Finkel, παρακολούθησε τη σχέση 120 παντρεμένων ζευγαριών επί δύο χρόνια.

Κάποιοι είχαν μόλις παντρευτεί, όταν ξεκίνησε η μελέτη, ενώ άλλοι ήταν μαζί για περισσότερα από 50 χρόνια.
Στο δεύτερο έτος της έρευνας ο Finkel ζήτησε από τους μισούς να σκεφτούν ένα πρόσφατο καυγά τους και να προσπαθήσουν να γράψουν γι’ αυτόν «ουδέτερα».

Ο καθηγητής παρατήρησε ότι όσο περνούσε ο καιρός, τόσο περισσότερος χρόνος απαιτούνταν για να αποτυπώσει κανείς αυτό που σκεφτόταν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η «ικανοποίηση» που προσφέρει ο γάμος πέφτει με το πέρασμα του πρώτου κιόλας χρόνου. Όσοι από τους εθελοντές δε συμμετείχαν στην ομάδα που περιέγραφε την κατάσταση «ως τρίτος» η ικανοποίηση αυτή ήταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το δεύτερο χρόνο.

Όσοι όμως «έκαναν το μάθημά τους» παρατήρησαν ότι η ικανοποίηση που ένιωθαν σταθεροποιήθηκε. Παρότι μπορεί να μην απέφευγαν τους καυγάδες, όταν τσακώνονταν εκνευρίζονταν λιγότερο.

«Το ίδιο παρατήρησαν ότι τους συνέβη και σε άλλους τομείς, όπως το πάθος και η σεξουαλική επιθυμία» πρόσθεσε ο Finkel.

«Αν μπορείς να αποστασιοποιηθείς συναισθηματικά από έναν καυγά ή μια διαφωνία και να διατηρήσεις μια διαφορετική οπτική από την ατομική, μπορείς να δεις πραγματικά τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά για να βοηθήσεις μια κατάσταση. Αυτό κάνουν ουσιαστικά και οι σύμβουλοι γάμου» είπε η ειδική σε θέματα σχέσεων Paula Hall.