Η περίοδος του θηλασμού είναι πολύ σημαντική τόσο για το μωρό όσο και για την μητέρα. Ο μητρικός θηλασµός είναι η καλύτερη πρόληψη για τους κολικούς των νεογνών, μια κατάσταση όπου εμφανίζεται σε υγιή βρέφη και εμφανίζει επεισόδια έντονου κλάματος, διάρκειας 2-3 ωρών, συνήθως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Ο κολικός εκδηλώνεται συνήθως μετά 3η εβδομάδα ζωής και συχνά υποχωρεί όταν το μωρό γίνει 3 ή 4 μηνών. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία των κολικών, αν και ορισμένοι γιατροί και μητέρες πιστεύουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των κολικών και των τροφίμων που η μητέρα καταναλώνει κατά την διάρκεια του θηλασμού. Επιστημονική απόδειξη πάνω στην συγκεκριμένη συσχέτιση δεν υπάρχει παρά μόνο εμπειρική γνώση.

Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια του θηλασμού είτε για μπορεί να βλάψουν το μωρό σας είτε γιατί έχουν κατηγορηθεί για αλλεργίες ή κολικούς είναι οι παρακάτω:

Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν κολικούς σε μερικά μωρά, λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη. Η εξάλειψη των τροφίμων, όπως η κρέμα γάλακτος, παγωτό, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυρί και γιαούρτι μπορεί να είναι απαραίτητη για δύο εβδομάδες για να μάθουμε αν αυτά τα τρόφιμα προκαλούν δυσφορία στο στομάχι του μωρού.

Λιπαρά Ψάρια
Ψάρια όπως: σολομός, ρέγκα, σαρδέλα, μαρίδα, τόνος, πέστροφα, σκουμπρί, κολιός και φρέσκος μπακαλιάρος δεν πρέπει να καταναλώνονται πάνω από δυο φορές την εβδομάδα. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 όμως μπορεί να περιέχουν τοξίνες και να βλάψουν το μωρό σας.

Μεγάλα Ψάρια
Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας γιατί μπορεί να περιέχουν υδράργυρο.

Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγεται κατά την διάρκεια του θηλασμού. Περιοριστείτε σε 1 ποτήρι κρασί και κρατήστε μια απόσταση 2 ωρών ως τον επόμενο θηλασμό ή προτιμήστε την μπύρα χωρίς αλκοόλ. Το αλκοόλ, εκτός του ότι περνά στο γάλα, μειώνει και τα επίπεδα προλακτίνης (ορμόνη που προκαλεί την παραγωγή γάλακτος) στον οργανισμό.

Καφεΐνη
Τα τρόφιμα με καφεΐνη που δρουν ως διεγερτικά μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν από τη διατροφή κατά το θηλασμό για να μειώσετε τους κολικούς. Καφεΐνούχα ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά θα πρέπει να αποφεύγονται. Η σοκολάτα περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο μωρό.

Εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα
Τα εσπεριδοειδή φρούτα όπως: πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και λεμόνια, θεωρούνται από μερικούς υπεύθυνα ότι μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κολικών στα βρέφη. Άλλα φρούτα, όπως μάνγκο, σταφύλια ,κεράσια, φράουλες, ακτινίδια και δαμάσκηνα δημιουργούν διάρροιες και θα πρέπει να αποφεύγονται. Αποφεύγοντας τα τρόφιμα αυτά για τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής ενός μωρού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας και κλάματος του βρέφους.

Λαχανικά
Μερικά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα και πόνο στο μωρό. Αυτά τα λαχανικά είναι το λάχανο, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, οι πράσινες πιπεριές, το κουνουπίδι και τα ξερά φασόλια. Επίσης, τα όσπρια όπως τα φασόλια και τα λαδερά φαγητά όπως ο αρακάς μπορεί να προκαλέσουν ευερεθιστότητα, διάρροια ή κολικούς στο μωρό.

Μπαχαρικά
Μπαχαρικά όπως: κόκκινο πιπέρι, ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μαντζουράνα, θυμάρι και τσίλι σε σκόνη ενδέχεται να αλλάξουν την γεύση του γάλακτος και να ενοχλήσουν το μωρό .

Πιο συγκεκριμένα:
Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε τις 6 πρώτες εβδομάδες:

Μάνγκο

Μούρα

Πεπόνι

Σταφύλια

Πορτοκάλια

Λεμόνια

Μανταρίνια

Ανανάς

Φράουλες

Μπρόκολο

Λάχανο

Λαχανάκια Βρυξελλών

Μπιζέλια

Αγγούρι

Μαρούλι

Ντομάτα

Ραπανάκια

Κουνουπίδι

Φακές

Φασόλια

ΚρεμμύδιΒότανα και Μπαχαρικά. (Cayenne, τσίλι, ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο)

Τσάι

Καφές

Σοκολάτα

Αλκοόλ

Τρόφιμα που μπορείτε να φάτε ελεύθερα 6 πρώτες εβδομάδες:

Μήλα

Αχλάδια

Μπανάνες

Αβοκάντο

Σπαράγγια

Παντζάρια

Καρότα

Σέλινο

Μελιτζάνα

Κολοκύθι

Καλαμπόκι

Μανιτάρια

Μέλι

Μαϊντανός

Χαμομήλι

Συμπερασματικά, η διατροφή κατά την διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να είναι πλήρεις σε θρεπτικά συστατικά και μόνο αν συντρέχει εμφανής λόγος θα πρέπει να η μητέρα να αποκλείσει κάποια τροφή από τη διατροφή της ενώ θηλάζει.

Στην πραγματικότητα δεν συντρέχει λόγος αποκλεισμού καμίας τροφής, αν δεν έχει πρώτα δοκιμαστεί τουλάχιστον 2 φορές με την εμφάνιση συμπτωμάτων αλλεργίας ή κολικών στο μωρό.

Πηγή: myself.gr