Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα

Για το κοτόπουλο ατμού Νιτσιάκος

1 συσκευασία Φιλέτο Στήθος Νωπό Κοτόπουλου Νιτσιάκος (3 τεμάχια, βάρους 750-800 γρ.-τα μεγάλα κομμένα οριζοντίως στη μέση)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πρασοσέλινο

50 ml ελαιόλαδο
2 κιλά πράσα (το λευκό μέρος), κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο μάτσο σέλινο (χωρίζουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα, ψιλοκόβουμε τα φύλλα και χοντροκόβουμε τα κοτσάνια)
200 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml ζωμός κοτόπουλου Νιτσιάκος
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
χυμός από 1 λεμόνι (αυξομειώνουμε την ποσότητα, ανάλογα με το γούστο μας)
1 ματσάκι μυρώνια (ή μάραθος ή άνηθος), ψιλοκομμένα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής:

Για το κοτόπουλο ατμού

Αν έχουμε ειδική συσκευή ατμομάγειρα, μαγειρεύουμε το κοτόπουλο Νιτσιάκος σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αν όχι, το μαγειρεύουμε στον ατμό, σε συμβατικό σκεύος, ως εξής: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, περίπου 4 εκ. από τον πυθμένα, και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Στερεώνουμε στην κατσαρόλα ένα ειδικό σουρωτήρι για μαγείρεμα στον ατμό ή ένα απλό μικρό σουρωτήρι που να χωράει άνετα στο σκεύος. Όταν το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να κοχλάζει, βάζουμε στο σουρωτήρι τα φιλέτα του κοτόπουλου Νιτσιάκος, τα αλατίζουμε, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Ελέγχουμε αν είναι έτοιμα, κόβοντας ένα στη μέση: πρέπει να έχει λευκό χρώμα, χωρίς ροζέ σημείο, αλλιώς μαγειρεύουμε λίγο ακόμα.

Για το πρασοσέλινο αυγολέμονο (το μαγειρεύουμε όσο ετοιμάζεται το κοτόπουλο):

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα κοτσάνια του σέλινου, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί και το ζωμό κοτόπουλου Νιτσιάκος.

Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα κοτσάνια να μαλακώσουν, και προσθέτουμε τα φύλλα του σέλινου. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 – 7 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν όλα τα υλικά και στην κατσαρόλα να μείνει λιγοστό ζουμί. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους και το χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνουν μια ανοιχτόχρωμη κρέμα. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε στους κρόκους το λιγοστό καυτό ζουμί της κατσαρόλας, σταδιακά και σε αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο και κρεμώδες αυγολέμονο.

Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, την ανακινούμε για να απλωθεί παντού και προσθέτουμε τα μυρώνια (ή το μάραθο ή τον άνηθο). Ανακινούμε άλλη μία φορά το σκεύος.

Μοιράζουμε το πρασοσέλινο σε πιάτα και από πάνω βάζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου Νιτσιάκος. Σερβίρουμε αμέσως.