Βραδυφλεγή «βόμβα» στην αναπαραγωγική ικανότητα των νεαρών ζευγαριών αποτελεί η επιπόλαιη σεξουαλική συμπεριφορά των σύγχρονων Ελλήνων.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας, η αντισύλληψη παραμένει ακόμη ταμπού για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, οι οποίοι φαίνεται να προτιμούν το ρίσκο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης!

Στον κόσμο

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους (ποσοστό 85%) οι γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή που δεν παίρνουν αντισύλληψη μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Το χειρότερο δε είναι ότι οι 2 στις 10 γυναίκες καταφεύγουν στην έκτρωση, πράξη που βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική τους ικανότητα και την ψυχική τους υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή τους.

Στην Ελλάδα

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την προηγμένη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση –μαζί με τις ΗΠΑ– σε σχέση με τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας κατατάσσεται ανάμεσα στις προηγμένες χώρες με τις περισσότερες εκτρώσεις, καθώς το ταμπού της αντισύλληψης για τις Ελληνίδες φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του ότι ενώ στην Ευρώπη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το «χάπι» φτάνουν το 22-23%, στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 3%!

Μέθοδοι αντισύλληψης
Οι συνηθέστερες μέθοδοι αντισύλληψης στη χώρα μας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Φυσικές μέθοδοι
1. Διακεκομμένη συνουσία (αποτελεσματικότητα πολύ περιορισμένη).

2. Περιοδική αποχή (μέθοδοι ρυθμού και SDM).

Ορμονικές μέθοδοι

1. Αντισυλληπτικά χάπια (το χάπι).

2. Επείγουσα αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης.

3. Κολπικός δακτύλιος.

4. Ενδομήτριο σύστημα απελευθέρωσης προγεστερόνης (MIRENA).

Ενδομητρικά σπειράματα
1. Σπιράλ

Μέθοδοι φραγμού

1. Ανδρικά προφυλακτικά (η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 64-97%).

2. Γυναικείος σπόγγος.

Προσοχή!
• Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σπουδαιότερη αντισυλληπτική μέθοδος είναι το αντισυλληπτικό χάπι. Συγκεκριμένα, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από το 1961 μέχρι σήμερα είναι εκπληκτική. Στα σημερινά αντισυλληπτικά περιέχεται αιθινυλοιστραδιόλη σε δόση μόλις 20 μg, δηλαδή 5 φορές μικρότερη ποσότητα οιστρογόνων σε σχέση με τα πρώτα αντισυλληπτικά!
• Εκτός από το οιστρογόνο, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στο άλλο δραστικό συστατικό, το προγεσταγόνο. Τα σημερινά προγεσταγόνα είναι τα λεγόμενα «τέταρτης γενιάς», όπως η δροσπιρενόνη. Επομένως, το σύγχρονο αντισυλληπτικό χάπι νέας γενιάς περιέχει ελάχιστες ποσότητες ορμονών, φτάνοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας και έλλειψης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ήταν παλιότερα η αύξηση του βάρους.

Σωστό ή λάθος;
Για διάφορους λόγους επικρατούν στην κοινή γνώμη λανθασμένες αντιλήψεις για το χάπι, όπως:

• Αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι το χάπι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: το χάπι προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου αυτού.
• Επίσης, θεωρούν ότι αυξάνει το καρκίνο του μαστού, όταν στην πραγματικότητα το χάπι δεν έχει καμία επίπτωση στον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του γυναικολογικού καρκίνου.
• Πολλές γυναίκες δε γνωρίζουν επίσης ότι το χάπι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στο μισό.

Μεγάλη άγνοια
Η συμμόρφωση της σύγχρονης Ελληνίδας είναι αρκετά φτωχή, καθώς υπάρχει άγνοια τόσο για τα πλεονεκτήματα όσο και για τα ρίσκα από τη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών. Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνει και μελέτη που διεξήχθη από την Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και δημοσιεύτηκε στο J>Psychosom. Obstet Gynecol. 2003; 24:12.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των νεαρών Ελληνίδων μόνο το 9-14,8% λαμβάνει αντισυλληπτικό χάπι.

Πολλά τα προβλήματα…
Τα προβλήματα επομένως που δημιουργεί η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων είναι πολλά και μεγάλα.

Συγκεκριμένα, μπορεί να υπάρξουν τραυματικές εμπειρίες που οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία, αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, αυξημένος κίνδυνος περιτοναϊκών φλεγμονών με ορατό κίνδυνο την υπογονιμότητα ή την έκπτωτη κύηση, καθώς και αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων.

Ιδιαίτερα οι εκτρώσεις αποτελούν μια πραγματική μάστιγα για τη χώρα μας, καθώς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2006 πραγματοποιήθηκαν 481 εκτρώσεις μόνο στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ενώ για το έτος 2005 ο συνολικός αριθμός των εκτρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα ιδιωτικά μαιευτήρια έφτασε τις 66.000!

Οι παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο η σεξουαλική συμπεριφορά είναι επικίνδυνη είναι τέσσερις: η πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η ανεπαρκής ενημέρωση του τρόπου μετάδοσης και πρόληψης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και η χρήση αναποτελεσματικών μεθόδων αντισύλληψης.

Πηγή: belife.gr