Μία πίτα διαφορετική από τις άλλες…

Υλικά

Για τη ζύμη:

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. βούτυρο τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
50 γρ. ζάχαρη άχνη
ελάχιστο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
40 γρ. νερό

Για τη γέμιση

800 γρ. σύκα
1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ. γλ. γαρίφαλο σε σκόνη

Εκτέλεση

Για τη ζύμη, βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, με το φτερό, έως ότου ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το νερό, χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης μέσα στον κάδο. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη γέμιση, πλένουμε τα σύκα, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα κόβουμε στα 4 (δηλ. από το κοτσάνι προς τη βάση) και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το αλεύρι και το γαρίφαλο.

Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο κουζίνας και την κόβουμε σε 2 κομμάτια, το 1 λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους γύρω στο 1/2 εκ. και διαμέτρου περίπου 30 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς.

Στρώνουμε το φύλλο σε ένα ταψάκι 20 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο, καλύπτοντας τόσο τη βάση όσο και τα τοιχώματα.

Κόβουμε όση ζύμη περισσεύει από πάνω και την ενώνουμε με το 2ο κομμάτι ζύμης, το οποίο ανοίγουμε επίσης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 20 εκ.

Απλώνουμε τα σύκα στο ταψί και τα καλύπτουμε με το 2ο φύλλο πιέζοντας γύρω-γύρω, ώστε να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους.

Βάζουμε την πίτα στο φούρνο για 15 λεπτά, κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190-200ο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.

Πηγή: sintagespareas.gr