Η «μάχη» των φύλων στον εργασιακό χώρο

Οι άντρες νιώθουν να απειλούνται από τις γυναίκες-αφεντικά και δρουν πιο επιθετικά


ΓΥΝΑΙΚΑ
8:48
04/08/2015
Η «μάχη» των φύλων στον εργασιακό χώρο
2
loading

Οι γυναίκες-αφεντικά κάνουν τους άντρες να αισθάνονται απειλή και αυτός ο φόβος μπορεί να προκαλέσει μια πάλη εξουσίας, αναφέρει μια νέα έρευνα.

Η παρουσία μιας γυναίκας σε  εποπτική ή διευθυντική θέση κάνει τους άντρες πιο δυναμικούς, σε σχέση με το αν στη θέση του αφεντικού ήταν κάποιος άλλος άντρας.

Ακόμη κι εκείνοι που πιστεύουν στην ισότητα των φύλων, νιώθουν τον ανδρισμό τους να απειλείται, υποστηρίζει μια έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο. Και ακριβώς επειδή η έννοια του ανδρισμού είναι ενσωματωμένη μέσα στις κοινωνίες, μπορεί να είναι αδύνατο να αλλάξει η συμπεριφορά των ανδρών, τονίζουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ενώ περισσότερες γυναίκες έχουν αποκτήσει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς, εξακολουθεί να υπάρχει μια «γυάλινη οροφή» στις ανώτερες διοικητικές θέσεις στις ΗΠΑ. Όμως οι γυναίκες καταλαμβάνουν περισσότερο χαμηλές και μεσαίες διευθυντικές θέσεις.

Η επίκουρος καθηγήτρια μάνατζμεντ και τεχνολογίας Ekaterina Netchaeva δήλωσε σχετικά: «Η έννοια της αρρενωπότητας γίνεται όλο και πιο ασαφής, όσο μπλέκονται οι ρόλοι των δύο φύλων στην κοινωνία και περισσότερες γυναίκες καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις και είναι αυτές που φέρνουν το ψωμί στις οικογένειές τους. Ακόμη και οι άντρες που υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων, μπορεί να δουν αυτές τις εξελίξεις ως απειλή για την αρρενωπότητά τους, είτε το αναγνωρίζουν συνειδητά ή όχι».

Η ίδια πρόσθεσε ακόμη, ότι η υπεροπτική συμπεριφορά από τους άνδρες απέναντι στις γυναίκες αφεντικά, θα μπορούσε να διαταράξει τη δυναμική στο χώρο εργασίας, καταπνίγοντας τη συνεκτικότητα της ομάδας και επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοσή της.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar SER 5

    ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΙΣΧΡΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ \'\' ΑΝΔΡΙΣΜΟ \'\' \'\' ΑΡΡΕΝΩΠΟΤΗΤΑ \'\' ΠΑΡ \' ΟΛΟ ΠΟΥ Η ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ \'\' ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΑΣΑΦΗΣ \'\' ΑΠΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ \'\' ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΑΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ \'\' . ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ / ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ & ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΕΣ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ . ΠΕΤΑΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΓΩΓΗ / ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΕΞΙΣΜΟ ΦΟΒΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΛΗΤΕΣ ΦΑΛΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ . ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛIΤΣΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ BOCCONI MILANO ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ . ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΟΟΟΟΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΟΟΟΛΟΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ? ΣΗΜ : ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ .

  2. avatar zoe

    Απαραδεκτο μερικα χαζοστερεοτυπα να περιοριζουν τα ονειρα και τις φιλοδοξιες ανθρωπων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει