Οι γυναίκες-αφεντικά κάνουν τους άντρες να αισθάνονται απειλή και αυτός ο φόβος μπορεί να προκαλέσει μια πάλη εξουσίας, αναφέρει μια νέα έρευνα.

Η παρουσία μιας γυναίκας σε  εποπτική ή διευθυντική θέση κάνει τους άντρες πιο δυναμικούς, σε σχέση με το αν στη θέση του αφεντικού ήταν κάποιος άλλος άντρας.

Ακόμη κι εκείνοι που πιστεύουν στην ισότητα των φύλων, νιώθουν τον ανδρισμό τους να απειλείται, υποστηρίζει μια έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο. Και ακριβώς επειδή η έννοια του ανδρισμού είναι ενσωματωμένη μέσα στις κοινωνίες, μπορεί να είναι αδύνατο να αλλάξει η συμπεριφορά των ανδρών, τονίζουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ενώ περισσότερες γυναίκες έχουν αποκτήσει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς, εξακολουθεί να υπάρχει μια «γυάλινη οροφή» στις ανώτερες διοικητικές θέσεις στις ΗΠΑ. Όμως οι γυναίκες καταλαμβάνουν περισσότερο χαμηλές και μεσαίες διευθυντικές θέσεις.

Η επίκουρος καθηγήτρια μάνατζμεντ και τεχνολογίας Ekaterina Netchaeva δήλωσε σχετικά: «Η έννοια της αρρενωπότητας γίνεται όλο και πιο ασαφής, όσο μπλέκονται οι ρόλοι των δύο φύλων στην κοινωνία και περισσότερες γυναίκες καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις και είναι αυτές που φέρνουν το ψωμί στις οικογένειές τους. Ακόμη και οι άντρες που υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων, μπορεί να δουν αυτές τις εξελίξεις ως απειλή για την αρρενωπότητά τους, είτε το αναγνωρίζουν συνειδητά ή όχι».

Η ίδια πρόσθεσε ακόμη, ότι η υπεροπτική συμπεριφορά από τους άνδρες απέναντι στις γυναίκες αφεντικά, θα μπορούσε να διαταράξει τη δυναμική στο χώρο εργασίας, καταπνίγοντας τη συνεκτικότητα της ομάδας και επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοσή της.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.