Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά αφροδισιακά τρόφιμα που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην ενίσχυση της λίμπιντο, εκτός από τα θαλασσινά που μπορεί οι περισσότεροι να έχετε στο μυαλό σας.

Σύμφωνα με το Pharmacognosy Review, ένα αφροδισιακό είναι οποιαδήποτε ουσία -αυτό μπορεί να είναι τρόφιμο ή φάρμακο– που αυξάνει τη σεξουαλική σας επιθυμία.

Η ίδια ανασκόπηση, μάλιστα, αναφέρει ότι τα αφροδισιακά μπορούν να διαδραματίσουν οποιονδήποτε από τους τρεις κύριους ρόλους ή πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα: αύξηση της λίμπιντο, ενίσχυση της ευχαρίστησης ή/και βελτίωση της ισχύος.

Ποια είναι, όμως, αυτά τα αφροδισιακά τρόφιμα;

Σαφράν

Σαφράν

Αν δεν έχετε συμπεριλάβει ακόμη το σαφράν στη μαγειρική σας χάνετε για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, είναι γεμάτο γεύση. Όχι μόνο προσθέτει άρωμα στο φαγητό σας, αλλά έχει βρεθεί ότι ο κρόκος περιέχει και αφροδισιακές ιδιότητες.

Σε μια μελέτη από το Phytomedicine, σε μια ομάδα ανδρών που είχαν στυτική δυσλειτουργία (ED) δόθηκε ένα δισκίο σαφράν 200 χιλιοστογραμμάρια κάθε πρωί για 10 ημέρες. Μετά το πέρας των 10 ημερών, ανακαλύφθηκε ότι τα δισκία σαφράν είχαν θετική επίδραση στις περιπτώσεις ED. Πιο συγκεκριμένα, αύξησαν τον αριθμό των στύσεων και το πόσο διαρκούσε η κάθε μία.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Human Psychopharmacology, διαπίστωσε ότι 30 χιλιοστόγραμμα σαφράν την ημέρα σχετίζονταν με αυξημένη διέγερση στις γυναίκες.

Στρείδια

στρείδια

Σύμφωνα με τη Lisa Young, συγγραφέα του βιβλίου «Finally Full, Finally Slim» και όσα δήλωσε στο eatthis.com, τα στρείδια ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων επειδή «είναι πλούσια στο μέταλλο ψευδάργυρο, το οποίο μπορεί να παίζει ρόλο στη ρύθμιση της παραγωγής τεστοστερόνης».

«Τα στρείδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τη ροή του αίματος και να βοηθήσουν στη στυτική λειτουργία», εξηγεί η Young.

Μια άλλη σύνδεση μεταξύ των στρειδιών και της σεξουαλικής ορμής είναι ότι ο ψευδάργυρος έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό. Η ντοπαμίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την αίσθηση της ευχαρίστησης και μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ντοπαμίνης και σεξ μέσω της βελτίωσης της στυτικής δυσλειτουργίας.

Αβοκάντο

Σύμφωνα με τη Young, ίσως να θέλετε να φτιάξετε λίγο επιπλέον γουακαμόλε ή να προσθέσετε μερικά κομμάτια αβοκάντο στο επόμενο smoothie σας.

«Αυτό το φρούτο περιέχει υγιεινά ακόρεστα λιπαρά και η συμπερίληψη υγιεινών λιπαρών στη διατροφή είναι σημαντική για την υγεία των ορμονών», λέει η Young. «Τα αβοκάντο περιέχουν, επίσης, τη βιταμίνη Β φυλλικό οξύ, η οποία παράγει ισταμίνη, μια ένωση που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια των οργασμών ή όταν κάποιος διεγείρεται».

Φιστίκια

Φιστίκια

Μια μικρή ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Impotence Research διαπίστωσε ότι τα φιστίκια μπορεί να έχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος αποτελούνταν μόνο από 17 άνδρες συμμετέχοντες, οπότε σίγουρα χρειάζονται περισσότερες έρευνες για το θέμα αυτό.

Οι άνδρες που συμμετείχαν είχαν όλοι αναφέρει ότι είχαν στυτική δυσλειτουργία για τουλάχιστον 12 μήνες. Ο καθένας τους έτρωγε 100 γραμμάρια φιστίκια κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες και στο τέλος της μελέτης, η στυτική τους λειτουργία είχε βελτιωθεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η LDL χοληστερόλη (το «κακό» είδος) είχε μειωθεί, ενώ η HDL χοληστερόλη (το «καλό» είδος) είχε αυξηθεί.