Ένας από τους αγαπημένους μας τρόπους να πειραματιστούμε με την εξωτερική μας εμφάνιση είναι να κάνουμε αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών μας. Για εμάς που λατρεύουμε να ανοίγουμε τον τόνο των μαλλιών μας, έχουν υπάρξει φορές που έχουμε ακούσει την ερώτηση από τον κομμωτή μας: «Θες balayage ή babylights;». Και τότε αναρωτιόμαστε: «Τι πραγματικά θέλω;».

Για να πάτε την επόμενη φορά προετοιμασμένη στο κομμωτήριο και το αποτέλεσμα να είναι ακριβώς αυτό που έχετε στο μυαλό σας, τότε αξίζει να μάθετε τις διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο μεθόδους.

Balayage

Το balayage είναι μια τεχνική για ανταύγειες, η οποία «ξεφεύγει» από τις ογκώδεις ανταύγειες των αρχών της δεκαετίας του 2000. «Οι ανταύγειες με αλουμινόχαρτο φαίνονται πολύ ξεπερασμένες και το ριγέ ομοιόμορφο χρώμα δεν είναι τόσο κολακευτικό», λέει ο εκπρόσωπος της L’Oreal, Jack Howard. «Τώρα όλοι κάνουν balayage γιατί τα μαλλιά βάφονται ακριβώς στο σωστό σημείο που σας ταιριάζει, με τον καιρό φεύγει φυσικά (άρα χρειάζονται λιγότερη συντήρηση), ενώ το αποτέλεσμα φαίνεται φρέσκο και νεανικό».

Στο balayage, όπως και στις κλασικές ανταύγειες, τα μαλλιά χωρίζονται σε πιο μεγάλα τμήματα για να πετύχουμε πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ωστόσο, στο balayage το χρώμα «ζωγραφίζεται» με το χέρι κάθετα στα μαλλιά και δεν χρησιμοποιείται θερμότητα. Γι’ αυτό ορισμένοι στυλίστες το αποκαλούν «ζωγραφική μαλλιών». Επιπλέον, το balayage εφαρμόζεται στο μέσο του μήκους των μαλλιών για να αναμειγνύεται με το φυσικό χρώμα των μαλλιών, δημιουργώντας την αίσθηση της σταδιακής αλλαγής του χρωματικού τόνου.

Babylights

Τα babylights είναι ένα στιλ τεχνικής σαν τις ανταύγειες, που ονομάστηκε έτσι για δύο λόγους. Πρώτον, οι ανταύγειες στα babylights είναι πάρα πολύ λεπτές για να πετύχουμε φυσικό και φωτεινό αποτέλεσμα. «Τα babylights είναι ένας πιο μοντέρνος τρόπος για το άνοιγμα των μαλλιών», λέει η hair colorist Rachel Korman, αφού οι μικροσκοπικές ανταύγειες μπλέκονται πιο φυσικά με τα υπόλοιπα μαλλιά.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι προσομοιάζει με τις λεπτές ανταύγειες που έχουν τα μαλλιά των παιδιών. Όπως αναφέρει ο hair colorist James Corbett, «τα babylights σας δίνουν ένα διακριτικό άνοιγμα των μαλλιών που δημιουργεί μια συνολική φωτεινότητα», πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να φωτίσετε τα μαλλιά σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε ενιαία βαφή.

Η τεχνική των babylights έγινε δημοφιλής γύρω στο 2008, προφανώς ως απάντηση στις ογκώδεις ανταύγειες των δεκαετιών του 1990 και του 2000. Τα babylights δεν έχουν τόσο δραματικό αποτελέσμα και ο σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν την αίσθηση πως τα μαλλιά σας έχουν ανοίξει από τον ήλιο. Επειδή είναι τόσο διακριτικά, είναι τέλεια για καστανές ή ξανθιές που θέλουν να γίνουν λίγο πιο ανοιχτές χωρίς να βάψουν όλα τα μαλλιά τους.

Πηγή: Women