Ποιος μπαίνει στη διαδικασία να πλύνει στο χέρι χωρίς να αναγράφεται ρητά στην ετικέτα του ρούχου; Και όμως, ανεξαρτήτως υφάσματος, όλα τα ρούχα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής όταν κάποιες φορές τα πλένουμε στο χέρι αντί να τα ρίξουμε στον κάδο του πλυντηρίου.

Είτε αγαπάτε τα ρούχα σας υπερβολικά και θα κάνατε θυσίες, για να τα διατηρήσετε σαν καινούργια είτε τους επιφυλάσσετε ειδική μεταχείριση μόνο όταν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, υπάρχουν βήματα που κάνουν το πλύσιμο στο χέρι μία διαδικασία γρήγορη και αποτελεσματική. Διαβάστε παρακάτω!

Τα βήματα για σωστό πλύσιμο στο χέρι

1. Διαβάστε την ετικέτα
Πρώτα από όλα, ελέγξτε την ετικέτα του ρούχου, για να εξακριβώσετε το ύφασμά του: είναι μεταξωτό, βαμβακερό ή κάτι άλλο; Από εκεί θα καταλάβετε ποιο απορρυπαντικό πρέπει να διαλέξετε. Γενικά, οποιοδήποτε απορρυπαντικό, είτε υγρό είτε σε σκόνη, θα κάνει καλή δουλειά. Ωστόσο, αν το ύφασμα είναι πιο ευαίσθητο, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικό απορρυπαντικό.

2. Αντιμετωπίστε τους λεκέδες
Σε περίπτωση που το ρούχο είναι λεκιασμένο, τότε προσπαθήστε να αφαιρέσετε τον λεκέ, βάζοντας τοπικά λίγο απορρυπαντικό. Προσέξτε να μην το τρίψετε πολύ δυνατά.

3. Γεμίστε τον νιπτήρα σας με νερό
Σε γενικές γραμμές προτιμήστε χλιαρό ή ζεστό νερό, ωστόσο σ’ αυτό θα σας κατευθύνει και η ετικέτα του ρούχου. Να ξέρετε πως τα μάλλινα, τα μεταξωτά και τα χρωματιστά καθαρίζουν καλύτερα σε κρύο νερό. Όσο τρέχει το νερό για να γεμίσετε τον νιπτήρα, προσθέστε το απορρυπαντικό και ανακατέψτε το έως ότου διαλυθεί πλήρως. Βάλτε το ρούχο μέσα στο νερό και αφήστε το να μουλιάσει, ενώ πού και πού στύβετε απαλά το ρούχο, για να διώχνετε τις σαπουνάδες.

4. Ξεπλύνετε καλά
Για να το κάνετε, αδειάστε τον νιπτήρα και ξαναγεμίστε τον με καθαρό νερό, ρίξτε το ρούχο και ξεπλύνετε. Επαναλάβετε μέχρι να σταματήσει να βγαίνει σαπουνάδα.

5. Αφαιρέστε το περιττό νερό
Επειδή το υπερβολικό στύψιμο των βρεγμένων, ευαίσθητων υφασμάτων μπορεί να προκαλέσει ζημιά, ανασηκώστε το ρούχο και πιέστε με τα χέρια σας για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Στη συνέχεια τοποθετήστε το ρούχο σε μια πετσέτα και πιέστε το ελαφρά μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

6. Αφήστε τα ρούχα να στεγνώσουν
Για να μην χάσουν τη φόρμα τους τα ευαίσθητα ρούχα, και ιδίως τα πλεκτά, τοποθετήστε τα πάνω σε μία επιφάνεια για να στεγνώσουν. Για επιπλέον φροντίδα (και για να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος), απλώστε τα ρούχα πάνω σε μια στεγνή πετσέτα. Μόλις στεγνώσει το μπροστινό μέρος, γυρίστε το ανάποδα.

Πλύσιμο ρούχων στο χέρι

Έτσι θα πλύνετε σωστά τα εσώρουχα στο χέρι

Ειδικά τα σουτιέν χρειάζονται ειδική μεταχείριση, αφού είναι πολύ εύκολο να καταστραφούν στο πλυντήριο, ιδιαίτερα αν μπλεχτούν στα υπόλοιπα ρούχα και σπάσει η μπανέλα τους. Αν θέλετε λοιπόν να τα πλένετε στο χέρι, τότε:

1. γεμίστε τον νιπτήρα με χλιαρό νερό, εκτός εάν η ετικέτα του σουτιέν επιβάλλει διαφορετική θερμοκρασία νερού. Καθώς το νερό τρέχει, προσθέστε το απορρυπαντικό και βεβαιωθείτε ότι έχει διαλυθεί πλήρως,
2. τοποθετήστε το σουτιέν στο νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 15 λεπτά. Τρίψτε απαλά όλες τις μεριές του σουτιέν,
3. γεμίστε τον νιπτήρα με καθαρό νερό και ξεπλύνετε το σουτιέν μέχρι να σταματήσει να βγαίνει σαπουνάδα.
4. Για να αφαιρέσετε το περίσσιο νερό, πιέστε το σουτιέν απαλά σε μια πετσέτα. Αν έχει τσαλακωθεί, φέρτε το στο κανονικό του σχήμα και αφήστε το να στεγνώσει πάνω σε μία επιφάνεια.

Τα ίδια βήματα ισχύουν και για τα υπόλοιπα εσώρουχα όπου μάλιστα η διαδικασία είναι πιο εύκολη αφού μπορείτε να πλύνετε πολλά μαζί, αρκεί να έχουν ίδιο χρώμα και ύφασμα. Προτιμήστε, ωστόσο, ζεστό νερό αντί για χλιαρό, ενώ μπορείτε να τα αφήσετε να μουλιάσουν έως και 30 λεπτά.

Πηγή: Good Housekeeping