Ο χειμώνας είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που προκαλεί ξηροδερμίδα στα χείλη, το δέρμα και τα μαλλιά. Ακριβώς όπως το δέρμα σας, όμως, έτσι και τα χείλη σας κάνουν τον δικό τους κύκλο – γίνονται ξηρά, ξεφλουδίζουν και μπορεί ακόμη και να αρχίσουν τα σκασίματα.

«Αυτή η χαμηλή υγρασία, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να κάνει το ευαίσθητο δέρμα στα χείλη μας να χάσει γρήγορα την υγρασία του. Επιπλέον, η έκθεση σε δυνατούς ανέμους και συστήματα θέρμανσης εσωτερικών χώρων συμβάλλει περαιτέρω στη ζημιά», εξηγεί στη Vogue India η Dr Geetika Mittal Gupta, ιδρύτρια του ISAAC Luxe.

Η σπασμωδική αντίδραση στα ξηρά χείλη είναι η χρήση σάλιου. Είναι ένα αντανακλαστικό που μπορεί να φέρει στιγμιαία ανακούφιση, αλλά είναι αντιπαραγωγικό. Το σάλιο εξατμίζεται γρήγορα, αφήνοντας τα χείλη ακόμα πιο ξηρά από πριν. Επιπλέον, το σάλιο περιέχει ένζυμα που μπορούν να διασπάσουν τον ευαίσθητο φραγμό στα χείλη, οδηγώντας σε αυξημένη ξηρότητα και σκασίματα, σύμφωνα με τη Dr. Gupta.

Φροντίδα των χειλιών στο σπίτι

Σύμφωνα με την ειδικό, μια καλή ρουτίνα περιποίησης των χειλιών περιλαμβάνει συχνά τρία πράγματα – ήπια απολέπιση, ενυδάτωση και προστασία.

Δείτε αναλυτικά παρακάτω ένα ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Ενυδάτωση

Ένα καλό βάλσαμο χειλιών έχει πλούσια συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη και αλόη βέρα, παρέχει βαθιά ενυδάτωση και φτάνει αρκετά βαθιά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενυδατώσετε τα χείλη σας σας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θεραπεία κατά τη διάρκεια της νύχτας

Πριν κοιμηθείτε, απλώστε ένα παχύ στρώμα από μια πλούσια μάσκα χειλιών ή βαζελίνη ως μέρος της ρουτίνας σας για το βράδυ. Η Dr Mittal Gupta συνιστά το lip slugging, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός γεμάτου στρώματος ενυδατικού βάλσαμου χειλιών για βαθιά θρέψη. Βοηθά στο κλείδωμα της υγρασίας, ενυδατώνει έντονα και αποτρέπει την ξηρότητα.

Αντιηλιακή προστασία

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιλέξτε βάλσαμα χειλιών που περιέχουν SPF. Αυτό προστατεύει τα χείλη από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Διατροφική υποστήριξη

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, η ομορφιά πηγάζει από μέσα. Γι’ αυτό προσθέστε πολυβιταμίνες όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα για εσωτερική ενυδάτωση.

Επανεξετάστε τις επιλογές του μακιγιάζ των χειλιών σας

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα προϊόντα μακιγιάζ των χειλιών με βαριά χρώματα, καθώς μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβάλουν στην ξηρότητα των χειλιών σας.

Μην χρησιμοποιείτε scrub χειλιών

Οι άνθρωποι τείνουν συχνά να χρησιμοποιούν κοκκώδη scrubs που βοηθούν στην απολέπιση του νεκρού στρώματος των κυττάρων του δέρματος στα χείλη. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ωστόσο, η Dr Gupta δηλώνει ότι μπορεί να μην είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των ξηρών και σκασμένων χειλιών, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν συνεχώς αυτή την κατάσταση.

Και προσθέτει: «Το δέρμα των χειλιών μας είναι διαφορετικό με ένα ειδικό ανώτερο στρώμα που δεν συσσωρεύει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Το τρίψιμο μπορεί να χαλάσει το προστατευτικό στρώμα, αφήνοντας τα χείλη μας σε χειρότερη κατάσταση». Ως εκ τούτου, συμβουλεύει να αποφεύγετε τα scrubs για τα χείλη και να προτιμάτε τα βαριά βάλσαμα χειλιών και τις ενυδατικές κρέμες για τα χείλη.