Τα οφέλη του τζίντζερ είναι πολλά περισσότερα από το να προσθέτει απλώς γεύση σε μερικά από τα αγαπημένα σας πιάτα. Όπως αποδεικνύεται, το συγκεκριμένο φυτό χρησιμοποιείται συνήθως στη βοτανοθεραπεία για να βοηθήσει σε πολλές παθήσεις (σκεφτείτε στομαχικές διαταραχές, ανακούφιση από τον πόνο, πόνο στην έμμηνο ρύση, αρθρίτιδα και πολλά άλλα).

Το πιο συνηθισμένο είδος τζίντζερ που γνωρίζουμε είναι το zingiber officinale Roscoe, και όπως εξηγεί στη Vogue India η Katrina Hartog, διευθύντρια κλινικής διατροφής στο Mount Sinai Morningside και στο Mount Sinai, περιέχει ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιεμετική δράση.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να επωφεληθεί από αυτά τα οφέλη; Πέρα από το περιβόητο σφηνάκι τζίντζερ που λατρεύουν όλοι όσοι έχουν εμμονή με την ευεξία, παρακάτω θα δείτε τι μπορεί να κάνει το τζίντζερ στον οργανισμό και πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία

Σκόνη τζίντζερ

Τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία είναι πολυάριθμα, με τους ειδικούς να ισχυρίζονται ότι το τζίντζερ έχει την ικανότητα να ανακουφίζει τα εξής:

Ναυτία

Η πιο συνηθισμένη χρήση του τζίντζερ είναι για να βοηθήσει στη ναυτία. Η Lisa-Marie Haberstroh, διαιτολόγος στο Lanserhof Sylt, εξηγεί ότι το τζίντζερ περιέχει συστατικά που βοηθούν να μπλοκαριστούν οι υποδοχείς που μεταδίδουν τον πόνο στο στομάχι και μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και εμετό. Για το λόγο αυτό, η τακτική χορήγηση τζίντζερ είναι γνωστό μέσω μελετών ότι συμβάλλει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία.

Το τζίντζερ μπορεί, επίσης, να είναι γνωστό ότι βοηθάει στην πρωινή ναυτία στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Πρόκειται όμως για μια δύσκολη ισορροπία, καθώς η υπερβολική κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερη ναυτία και να οδηγήσει ακόμη και σε καούρα, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα

Η Haberstroh εξηγεί ότι το τζίντζερ διευκολύνει την πέψη των τροφών. Η ένωση της ρίζας, η τζιντζερόλη, διεγείρει την παραγωγή στομαχικού οξέος, σάλιου και χολής για να βοηθήσει το στομάχι να αδειάσει γρηγορότερα. Το φούσκωμα εμφανίζεται όταν υπάρχει καθυστέρηση στην εκκένωση του στομάχου, οπότε πολλοί πιστεύουν ότι η διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας θα βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας φουσκώματος και δυσπεψίας.

Όσοι έχουν ευαίσθητο στομάχι ή ευαισθησία στα πικάντικα φαγητά, ωστόσο, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν καταναλώνουν τζίντζερ, σημειώνει η ειδικός και προσθέτει ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να πούμε με βεβαιότητα ότι το τζίντζερ όντως βοηθάει στο φούσκωμα και σε άλλα πεπτικά προβλήματα».

Κρυολόγημα

Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η Haberstroh λέει ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις λοιμώξεις χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Η ρίζα περιέχει τζιντζερόλη και σογκάλη, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους βλεννογόνους και χαλαρώνει τη βλέννα για να την απομακρύνει γρήγορα. Τα αιθέρια έλαια στο τζίντζερ είναι επίσης ανακουφιστικά, κάτι που, όπως λέει, μπορεί να έχει θετική επίδραση στον ξηρό βήχα και στον πονόλαιμο.

Πόνο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θέλετε να μειώσετε τον πόνο σε διάφορα μέρη του σώματός σας. Η Hartog λέει ότι έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα είχαν μειωμένα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της κίνησης των αρθρώσεων. Όταν φλεγμαίνουν, οι κυτταροκίνες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, του πόνου που αισθάνεται κανείς πριν από την έμμηνο ρύση και μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των εμμηνορροϊκών κραμπών.

Η Haberstroh προσθέτει ότι το τζίντζερ βοηθά, επίσης, στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τη θεραπεία των πονεμένων μυών. «Οι μύες τροφοδοτούνται καλύτερα με θρεπτικά συστατικά και έτσι αναρρώνουν πιο εύκολα από την προπόνηση», λέει.