Γνωρίζετε τη ρετινόλη -το παράγωγο της βιταμίνης Α και το θαύμα της αντιγήρανσης. Το συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας που αναρίθμητες συντάκτριες ομορφιάς και δερματολόγοι διαφημίζουν εδώ και χρόνια.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι καθαρίζει την επίμονη ακμή, φωτίζει και εξομαλύνει τον τόνο και την υφή του δέρματος και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Περιττό να πούμε ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί έχει τόσο ενθουσιώδεις οπαδούς.

Αν και η ρετινόλη συχνά επαινείται ως το κατεξοχήν συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη γήρανση, μια άλλη δύναμη της βιταμίνης Α έχει αποδειχθεί ότι έχει ακόμη πιο ισχυρή δράση. Αυτή δεν είναι άλλη από τη ρετιναλδεΰδη, γνωστή και ως ρετινάλη.

Τι είναι η ρετινάλη

Υαλουρονικό οξύ

H ρετινάλη είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείτε να βρείτε στη συνταγογραφούμενη βιταμίνη Α, η οποία στην πιο ήπια μορφή της είναι η τρετινοΐνη. Η ρετινάλη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη ρετινόλη, αλλά με την επιπλέον δύναμη έρχεται μια αυξημένη πιθανότητα ευαισθησίας του δέρματος.

Ως εκ τούτου, είναι ένα λογικό επόμενο βήμα για όσους χρησιμοποιούν ήδη ρετινόλη ως μέρος της ρουτίνας περιποίησης του δέρματός τους, αλλά δεν βλέπουν αποτελέσματα. Ωστόσο θα πρέπει να έχετε σιγουρευτεί ότι το δέρμα σας ανέχεται τη ρετινόλη πριν αποτολμήσετε τη χρήση μιας ρετινάλης.

Η διαφορά μεταξύ του ρετινάλης και της ρετινόλης

Δερματικός φραγμός

Μία από τις πρωταρχικές διαφορές μεταξύ της ρετινάλης και της ρετινόλης είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να επιδράσει. Μετά την απορρόφηση της ρετινόλης από το δέρμα, πρέπει να περάσει από δύο διαδικασίες για να μετατραπεί σε ενεργό ρετινοϊκό οξύ: ρετινόλη σε ρετινάλη και στη συνέχεια ρετινάλη σε ρετινοϊκό οξύ. Η ρετινάλη, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται μόνο μία μετατροπή για να δράσει.

Επειδή η ρετινόλη χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να γίνει ευεργετική για το δέρμα στη μορφή του ρετινοϊκού οξέος, χρειάζεται, επίσης, περισσότερος χρόνος για να δείτε αποτελέσματα. Η αυξημένη ταχύτητα αποτελεσματικότητας της ρετινάλης μπορεί να σημαίνει ταχύτερα αποτελέσματα, αλλά μπορεί επίσης να συμβαδίζει με αυξημένη πιθανότητα δερματικής αντίδρασης -ιδιαίτερα ερυθρότητα και ερεθισμό.

Για να μειώσετε την ευαισθησία του δέρματος, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει να ξεκινήσετε τη χρήση με την εφαρμογή κάθε δεύτερη μέρα μέχρι το δέρμα σας να δείξει ανοχή.