Ενώ το σενάριο μιας αμοιβάδας που τρώει τον ανθρώπινο εγκέφαλο ακούγεται αδύνατο, η τρομακτική αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, όπως δυστυχώς συνέβη και με ένα νεαρό αγόρι στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Τέξας. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια αμοιβάδα που μπορεί να «καταβροχθίσει» τον εγκέφαλό σας και, φυσικά, να σας οδηγήσει σε θάνατο.

Σύμφωνα με το grunge.com, ονομάζεται Naegleria fowleri και είναι ένας τροχοζωΐτης με πλοκάμια που του αρέσει να «γλεντάει» με εγκεφάλους -ανθρώπινους εγκεφάλους. Αυτό το πονηρό παράσιτο βρίσκεται κυρίως σε λιμνάζοντα νερά, περιμένοντας να μπει από τη μύτη ανυποψίαστων ανθρώπινων θηραμάτων. Μάλιστα, μόνο μία φαινομενικά αβλαβής γουλιά από μια λίμνη ή κολύμπι σε λίμνη γλυκού νερού, είναι αρκετή ώστε να στείλει τον άτυχο ξενιστή στην τρέλα!

Η αμοιβάδα που τρώει τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Η αχιβάδα που τρώει τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Τα συγκεκριμένα παράσιτα, που αγαπάνε ιδιαιτέρως το ζεστό νερό, μπορεί να βρίσκονται στο σώμα ως ανενεργές κύστες, περιμένοντας τον τέλειο χρόνο και συνθήκες για να διεισδύσουν στον εγκέφαλο. Μόλις τα θύματά τους αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα, πεθαίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που διαρκεί περίπου 5,3 ημέρες.

Το Discover Magazine αναφέρει ότι σε αδρανή κατάσταση, η αμοιβάδα είναι ανθεκτική -ικανή να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες στο σώμα του ξενιστή- αλλά όχι, ακόμα, θανατηφόρα. Ωστόσο, εάν το παράσιτο αισθανθεί ότι ο βιότοπος του ξενιστή είναι ιδανικός, τότε θα αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός αναρρόφησης εγκεφάλου και θα ξεκινήσει το δυσάρεστο έργο του, σπρώχνοντας βαθιά στους οσφρητικούς βολβούς των θυμάτων και πολλαπλασιάζοντας το ίδιο, καθώς κινείται μέσω του ιστού στον εγκέφαλο.

Το θύμα θα βιώσει συμπτώματα που είναι εντυπωσιακά παρόμοια με αυτά του της Covid-19, όπως απώλεια γεύσης και όσφρησης, συμπτωμάτων, δηλαδή, που μοιάζουν με κοινή γρίπη. Καθώς η αμοιβάδα προχωρά, αναφέρει το grunge.com, το θύμα της θα αποκτήσει τελικά θολή όραση και ψευδαισθήσεις, ενώ θα έχει επιληπτικές κρίσεις και έμετο, προτού τελικά εισέλθει σε κωματώδη κατάσταση. Μια σειρά γεγονότων που, σχεδόν, πάντα καταλήγει σε θάνατο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο τέσσερα από τα θύματα του N. fowleri επέζησαν και τουλάχιστον ένας επιζών υπέστη μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.