Ένα ταξίδι στο διάστημα -όπως κάθε ταξίδι- συνεπάγεται και budget για τα αντίστοιχα ρούχα. Στην προκειμένη περίπτωση, η NASA διαθέτει μέρος του προϋπολογισμού της για την δημιουργία των διαστημικών στολών των αστροναυτών. Και δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι συνηθισμένο στις συνθήκες του διαστήματος, οι εν λόγω στολές πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη προστασία στον χρήστη. Κάτι που σημαίνει ότι το κόστος τους είναι αρκετά μεγάλο.

Στις 5 Μαΐου του 1961, ο αστροναύτης Alan B. Shepard έγινε ο πρώτος Αμερικανός που στάλθηκε στο διάστημα. Σύμφωνα με το grunge.com, φορούσε τη στολή Mercury, την οποία χρησιμοποίησαν ακόμη έξι αστροναύτες πριν αποσυρθεί. Ακολούθησαν περισσότεροι τύποι στολών τις δεκαετίες μετά -όλες βελτιωμένες σε σχεδιασμό και λειτουργικότητα.

Αστροναύτης στο διάστημα

Γιατί οι διαστημικές στολές της NASA είναι τόσο ακριβές

Το 1974, μία διαστημική στολή της NASA φέρεται να κόστιζε μεταξύ 15 και 22 εκατομμυρίων δολαρίων -ένα ποσό που σήμερα ισοδυναμεί περίπου με 83 έως 122 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2024, η NASA σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ακόμη μία αποστολή στο φεγγάρι και έχουν ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία νέων στολών για τις οποίες, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις λόγω του μεγάλου τους κόστους, αναφέρει το grunge.com.

Στολή αστροναύτη

Μια διαστημική στολή της NASA, λοιπόν, υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Οι διαστημικές στολές είναι τόσο ακριβές καθώς δεν είναι απλά ρούχα για αστροναύτες. Κάθε διαστημική στολή λειτουργεί σαν ένα προσωπικό διαστημόπλοιο που παρέχει οξυγόνο και βασικές ανάγκες σε έναν αστροναύτη, αναφέρει το grunge.com, ενώ είναι κατασκευασμένες από πολλαπλά στρώματα ως προστασία για διαφορετικές συνθήκες.

Αστροναύτης

Η επόμενη γενιά διαστημικών στολών

Η επόμενη γενιά διαστημικών στολών που αναπτύσσεται ονομάζεται xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) και επικεντρώνεται στην ασφάλεια των αστροναυτών. Οι στολές έχουν, επίσης, υπερσύγχρονη τεχνολογία επικοινωνιών και έχουν εναλλάξιμους μηχανισμούς, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς διαστημικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με το grunge.com, η NASA στερείται κονδυλίων για να εκπληρώσει τον στόχο της, λόγω του υψηλού κόστους της διαστημικής στολής xEMU, με τις προσπάθειες, πια, να στρέφονται σε μια διαφορετική προσέγγιση, σκεπτόμενοι να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για την χρηματοδότηση των διαστημικών στολών νέας γενιάς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.