Ίσως ακούγεται περίεργο, και αρκετά οπισθοδρομικό, το γεγονός ότι εν έτει 2021 υπάρχουν, έστω και δύο, χώρες παγκοσμίως που δεν έχουν θεσπίσει νόμους περί διαζυγίων. Ο γάμος των Καθολικών θεωρείται μυστήριο, με τις γαμήλιες τελετές να ολοκληρώνονται με τις λέξεις «Ό,τι έχει ενώσει ο Θεός, οι άνθρωποι δεν πρέπει να χωρίσουν». Ως εκ τούτου, ίσως προκαλεί λιγότερη έκπληξη το γεγονός ότι το κράτος της πόλης του Βατικανού, το οποίο λειτουργεί ως έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και διοικείται από τον πάπα, δεν έχει νόμους σχετικούς με τα διαζύγια, σύμφωνα με το grunge.com. Ωστόσο, η πόλη του Βατικανού δεν είναι η μόνη.

Εκτός από το Βατικανό και οι Φιλιππίνες δεν αναγνωρίζουν το διαζύγιο

Οι Φιλιππίνες, όπου το 80% των πολιτών της χώρας προσδιορίζονται ως Καθολικοί, σύμφωνα με το grunge.com, απαγορεύουν το διαζύγιο, κάνοντας μόνο μια θρησκευτική εξαίρεση για τους Μουσουλμάνους πολίτες της, που αποτελούν το 5% του πληθυσμού.

Η μόνη νομική επιλογή για όλους τους άλλους είναι να επιτύχουν ακύρωση, η οποία να ακυρώνει στην ουσία το γάμο και, έτσι, η ένωση μεταξύ των πρώην συζύγων να μην είναι ποτέ νομικά έγκυρη. Πρόκειται, μάλιστα, για τον μόνο αποδεκτό τρόπο για τον τερματισμό ενός γάμου στη χώρα για την Καθολική Εκκλησία. Επιπλέον, οι ακυρώσεις γάμων είναι ιδιαιτέρως δαπανηρές, κυρίως για τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα, και δύσκολο να αποδειχθούν. Μια γυναίκα, αναφέρει το grunge.com, χρειάστηκε να εξοικονομήσει 5.000 δολάρια για να καταθέσει ακύρωση γάμου από τον σύζυγό της, αλλά τα δικαστήρια της είπαν ότι οι λόγοι της -ψυχολογική ανικανότητα- δεν ήταν αρκετοί.

Τι ισχύει με τα διαζύγια στις Φιλιππίνες

Μια άλλη, πιο οικονομική αυτή τη φορά, επιλογή στις Φιλιππίνες, είναι ένας νομικός διαχωρισμός, ο οποίος ασχολείται με την κοινή περιουσία και απαλλάσσει τα άτομα από «υποχρεώσεις γάμου». Ωστόσο, δεν τους επιτρέπει να ξαναπαντρευτούν νόμιμα.

Ποιο το μέλλον των διαζυγίων στις Φιλιππίνες

Όπως αναφέρθηκε από το NPR, τον Μάρτιο του 2018 η Βουλή των Αντιπροσώπων των Φιλιππίνων ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε το διαζύγιο για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων ασυμβίβαστων διαφορών, κακοποίησης, απιστίας και εγκατάλειψης. Το νομοσχέδιο ήταν «πρωτοφανές», σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Jayeel Cornelio από το Πανεπιστήμιο Ateneo, ο οποίος παρατήρησε ότι το 50% των Φιλιππινέζων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν υπέρ των παντρεμένων ζευγαριών να μπορούν να χωρίσουν και ότι η Καθολική Εκκλησία «γίνεται όλο και πιο αδύναμη στη χώρα» όταν πρόκειται για τη διοίκηση της πολιτικής καθώς και για την προσωπική ζωή των ανθρώπων.

Το νομοσχέδιο του 2018 δεν πέρασε. Το 2019, η Business Mirror ανέφερε ότι οι ηγέτες της Γερουσίας είδαν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που νομιμοποιούσε το διαζύγιο ως μια «δύσκολη μάχη». Ο πρόεδρος της Γερουσίας Tito Sotto III ενημέρωσε ότι ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο που επικεντρώνεται στην «διάλυση των γαμήλιων όρκων» με «διευρυμένες και ευκολότερες διαδικασίες ακύρωσης» και όχι διαζύγιο είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί. Από τον Αύγουστο του 2021, ωστόσο, τα νομοσχέδια εξακολουθούν να υποβάλλονται στη Βουλή, όπως αναφέρει η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με το τελευταίο να εγκρίνεται από την Επιτροπή Πληθυσμού και Οικογενειακών Σχέσεων και να παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Σώματος για συζήτηση.