Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το Αλκατράζ είναι ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες -εμφανίζεται, μάλιστα, και σε πολλές στοιχειωμένες εκδρομές τουριστικών γραφείων από Σαν Φρανσίσκο. Ο Βράχος, όπως είναι διαφορετικά γνωστό το νησάκι, έχει δει τον θάνατο και τη βία στη μακρά ιστορία του ουκ ολίγες φορές, οπότε δεν θα ήταν έκπληξη αν τα ανήσυχα πνεύματα όσων έχασαν την ζωή τους σε αυτό «παρέμεναν» στο νησί.

Σύμφωνα με το Alcatraz History, το νησί ήταν τόπος ενός οχυρού από το 1853, που χτίστηκε για να υπερασπιστεί το λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο οι ΗΠΑ προσάρτησαν στα όριά τους μόλις έξι χρόνια νωρίτερα. Αλλά ακόμη και πριν από τις συγκεκριμένες οχυρώσεις, όπως αναφέρει το Legends of America, κάποιες από τις φυλές των ιθαγενών συνήθιζαν να εκδιώκουν ή να απομονώνουν τους παραβάτες των νόμων στο νησί Αλκατράζ ως τιμωρία. Πίστευαν, μάλιστα, ότι το νησί ήταν γεμάτο κακά πνεύματα.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, το νησί έγινε στρατιωτική φυλακή για να στεγάσει αιχμαλώτους πολέμου και, αργότερα, αντιρρησίες συνείδησης κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Μόνο όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης αγόρασε το νησί και τις δομές του, μετατράπηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή, μία από τις πιο αυστηρές σε ολόκληρο τον κόσμο, λειτουργώντας ως φυλακή υψίστης ασφαλείας από το 1934 έως το 1963. Ίσως τελικά η δημιουργία μιας φυλακής σε ένα μέρος που κυριαρχούνταν από κακά πνεύματα να μην ήταν και τόσο καλή ιδέα.

Η φήμη του Αλκατράζ ως βίαιης φυλακής ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, ενώ οι αριθμοί των ατόμων που έχασαν την ζωή τους σε αυτή μιλούν από μόνοι τους: οκτώ άτομα δολοφονήθηκαν από άλλους κρατούμενους κατά τη διάρκεια των ετών λειτουργίας της, άλλοι πέντε άνδρες αυτοκτόνησαν και 15 πέθαναν από φυσικά αίτια. Επιπλέον, όσοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το νησί υποτίθεται ότι πνίγηκαν στη θάλασσα μόλις πέρασαν τα τείχη της φυλακής.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Αλκατράζ ως ομοσπονδιακής φυλακής, κέρδισε τη φήμη μιας εκ των σκληρότερων φυλακών της χώρας, και όχι μόνο, με πρώην τροφίμους να επιβεβαιώνουν τις βαναυσότητες που λάμβαναν χώρα εδώ. Κάποιοι τρελάθηκαν, αποδίδοντας τα αίτια στη φυλάκισή τους σε αυτή, ενώ φρουροί των φυλακών φημολογείτο ότι βασάνιζαν τους φυλακισμένους. Μάλιστα, μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι κρατούμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν μεταξύ τους, οπότε ανέπτυξαν ένα σύστημα επικοινωνίας χρησιμοποιώντας βρύσες σε σωλήνες.

Αυτές οι σκληρές συνθήκες, σε συνδυασμό με τον θυμό και τον φόβο πολλών κρατουμένων, συνέβαλαν πιθανώς στη φήμη ότι το Αλκατράζ είναι στοιχειωμένο. Μάλιστα, ακόμη κι όταν λειτουργούσε ως φυλακή φρουροί ανέφεραν ότι άκουγαν περίεργους ήχους και μυστηριώδεις λυγμούς, τρομερές μυρωδιές αλλά και την θέαση ενός πλάσματος με λαμπερά μάτια που το αποκαλούσαν «Το Πράγμα». Επίσης, έκαναν αναφορές σε οράματα ανδρών με ρούχα του 19ου αιώνα που περπατούσαν και μετά εξαφανιζόντουσαν, καθώς και σε γυναικεία κλάματα που μόνο ακουγόντουσαν.

Σήμερα, οι επισκέπτες του νησιού και της πρώην φυλακής αναφέρουν μερικές φορές ότι αισθάνονται άβολα ενώ περπατούν στις αίθουσες του, με πολλούς εξ αυτών να ισχυρίζονται ότι αισθάνονται έναν ξαφνικό ψυχρό αέρα ενώ στέκονται στα κελιά D-block, όπου φυλακίστηκαν οι πιο βίαιοι κρατούμενοι. Άλλοι έκαναν λόγο για εμφανίσεις ανδρικών φιγούρων σε κελιά άδεια για πολύ καιρό, αλλά και τον ήχο ενός μπάντζο (αφρικανικό έγχορδο μουσικό όργανο), του αγαπημένου μουσικού οργάνου του Αλ Καπόνε, ο οποίος δεν το αποχωρίστηκε ούτε κατά τη φυλάκισή του στο Αλκατράζ.

Λόγω της στοιχειωμένης φήμης του, διάφορα μέντιουμ έχουν προσκληθεί στο νησί, με πολλά από αυτά να ισχυρίζονται ότι αισθάνονται ανήσυχοι ή ακόμα και κακή ενέργεια γύρω από τη φυλακή. Αναφέρουν επίσης ότι συναντούν πνεύματα, όπως αυτό που βλέπει η διάσημη Sylvia Brown. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της KC ​​Ghosts, είδε έναν ψηλό, φαλακρό άνδρα με σκούρα μάτια στο πλυντήριο του Αλκατράζ. Αργότερα, έμαθε ότι ένας άντρας με το όνομα Abie Maldowitz σκοτώθηκε εκεί.

Αλλά το Αλκατράζ είναι στοιχειωμένο τελικά; Επειδή πολλοί άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα έχουν βιώσει κάποιο είδος παραφυσικού γεγονότος, θα μπορούσε να είναι. Όμως, θα μπορούσαν, επίσης, να έχουν επηρεαστεί από την ήδη τρομερή φήμη του Αλκατράζ. Ο καλύτερος τρόπος για να το ανακαλύψει κανείς, είναι, δοθείσης ευκαιρίας, να το επισκεφτεί μόνος του και να βγάλει ο ίδιος τα συμπεράσματά του.