Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια απονομής των μεταλλίων στους Ολυμπιονίκες ότι οι νέοι κάτοχοί τους να προβαίνουν σε μία συγκεκριμένη κίνηση. Αυτή δεν είναι άλλη από το να δαγκώνουν τα μετάλλιά τους, προφανώς όχι για να βεβαιώσουν και μόνοι τους αν είναι χρυσά ή ασημένια και όχι φτιαγμένα από σοκολάτα! Σίγουρα κάποιος συγκεκριμένος λόγος υπάρχει πίσω από αυτήν την καθιερωμένη, πια, συνήθεια.

Οι Ολυμπιονίκες, λοιπόν, όταν λαμβάνουν το μετάλλιό τους αποδεικνύεται ότι ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες από τους… φωτογράφους που βρίσκονται εκεί για να απαθανατίσουν τη στιγμή. Όταν οι νικητές ποζάρουν, λοιπόν, μπροστά στο φωτογραφικό φακό μια λαοθάλασσα από φωτορεπόρτερ ζητά από τους αθλητές να κάνουν κάτι πιο πρωτότυπο εκτός από το να στέκονται όρθιοι σε ένα σημείο και απλώς να χαμογελούν.

Χωρίς άλλα props γύρω τους, οι Ολυμπιονίκες έχουν καθιερώσει τη συνήθεια να δαγκώνουν το μετάλλιό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη φρενίτιδα του φωτογραφικού φακού. Και τώρα προκύπτει ο εξής ερώτημα: υπάρχει άραγε κάποιος νικητής που την «πλήρωσε» ακριβά με κάποιο τραυματισμό στο δόντι του; Η απάντηση είναι ναι και έρχεται από τον Γερμανό Ολυμπιονίκη David Moeller, ο οποίος το 2010 έσπασε τη γωνία του δοντιού του δαγκώνοντας το ασημένιο του μετάλλιο.

Φυσικά παλιότερα το δάγκωμα του μεταλλίου αποτελούσε έναν τρόπο για να βεβαιωθεί κανείς ότι ήταν γνήσιο (το αληθινό θα άφηνε ελαφρά σημάδια δαγκώματος). Αλλά οι περισσότεροι Ολυμπιονίκες πιθανώς γνωρίζουν τώρα ότι το χρυσό τους μετάλλιο αποτελείται κυρίως από ασήμι και χαλκό, καθώς εάν αποτελείτο από πραγματικό στέρεο χρυσό, τα βραβεία θα κόστιζαν στην ΔΟΕ περίπου 17 εκατομμύρια δολάρια!