Όσο απίθανο και αν ακούγεται, έχει πραγματοποιηθεί μελέτη για τα χρώματα των αυτοκινήτων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες κουτσουλιές των περιστεριών. Βρετανικη διαδικτυακή εταιρεία στον τομέα των υπηρεσιών μεταφορών, «εξέτασε» ένα ενδεικτικό δείγμα 1.140 αυτοκινήτων για να καταλήξει ποια από αυτά συνήθως προσεκλύουν τα πτηνά και προσπάθησε με αυτο τον τρόπο να βοηθήσει τους οδηγούς που συχνά δηλώνουν «αγανακτισμένοι» μιας και πρέπει να πλένουν ξανά και ξανά το αμάξι τους.

Η μελέτη λοιπόν αποκάλυψε ότι το 18% των αυτοκινήτων που προτιμούν τα περιστέρια για να αφήνουν τις κουτσουλιές τους είναι κόκκινα. Με ποσοστό 14% ακολουθούν τα οχήματα χρώματος μπλε, ενώ τα πράσινα αυτοκίνητα φαίνεται πως είναι η ιδανική λύση για περισσότερη καθαριότητα μιας και μόνο το 1% προσέλκυε τα πτηνά. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν μετά από την έρευνα ήταν πολλές: κάποιοι έλεγαν πως τα πτηνά προσελκύονται από χρώματα όπως το μπλε και το κόκκινο άλλοι υποστήριξαν πως επιλέγουν χρώματα που μοιάζουν με τα φτερά τους κοκ. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου, γι’ αυτό το λόγο το Top Gear έχει δώσει τις δικές του συμβουλές για όσους δε θέλουν να ξοδεύουν ένα σωρο χρήματα στο πλύσιμο του αυτοκινήτου.

Όσοι λοιπόν θέλουν να καλύπτονται οπτικά οι ακαθαρσίες, να μη φαίνονται δηλαδή εύκολα με το μάτι είναι καλό να επιλέγουν χρώματα όπως το ασημί, το γκρι και γενικά ανοιχτά χρώματα. Το μαύρο και το κόκκινο είναι οι χειρότερες επιλογές. Οι συμβουλές αυτές ισχύουν και για τις γρατζουνιές: σε ένα μαύρο αμάξι, υποστηρίζουν οι ειδικοί είναι πολύ πιο εύκολα ορατές.