Τα διάσημα κατσίκια-αναρριχητές του Μαρόκου

Σκαρφαλώνουν στις κορφές των δέντρων αναζητώντας τους καρπούς- Δείτε φωτογραφίες


Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ
15:06
20/10/2015
Τα διάσημα κατσίκια-αναρριχητές του Μαρόκου
loading

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα κοπάδι κατσίκια για να απολαύσει υπέροχους καρπούς; Για την ακρίβεια το ερώτημα είναι «πόσο ψηλά» μπορεί να φτάσει και η απάντηση είναι πολύ: περίπου 4 μέτρα.

Το παρακάτω βίντεο καταγράφηκε στο Μαρόκο και δείχνει πώς τα κατσίκια, αντί να περιμένουν οι καρποί να ωριμάσουν και να πέσουν στο έδαφος προτιμούν να σκαρφαλώσουν όλα μαζί στα δέντρα και να τα πάρουν μόνα τους.

Μπορεί να είναι γνωστό πως τα κατσίκια σκαρφαλώνουν σε απόκρημνα μέρη αλλά στο Μαρόκο κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση το σκαρφάλωμα των κατσικιών στα δέντρα που έχει γίνει τουριστική ατραξιόν.

Οι κατσίκες Tamri σκαρφαλώνουν στα δέντρα του Μαρόκου- από τα οποία παράγεται το αργανέλαιο- εδώ και αιώνες. Σε μια άνυδρη γη όπου η τροφή και το νερό είναι δυσεύρετα, οι καρποί των συγκεκριμένων δέντρων είναι δελεαστικός πειρασμός.

Η «αναρριχητική δεινότητα» των Tamri έγκειται στα πόδια τους που τους επιτρέπουν να «μαγκώνουν» για να ανέβουν ενώ πρόκειται για αγελαία ζώα, με αποτέλεσμα όταν ανεβαίνει ένα να ακολουθούν και τα υπόλοιπα.

Από τη διαδικασία αυτή, της κατανάλωσης των καρπών των δέντρων με αυτό τον αν μη τι άλλο εντυπωσιακό τρόπο, τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε τα περιττώματα των κατσικιών, τα οποία συλλέγουν κυρίως ντόπιες Βερβερίνες και μέσω των οποίων μπορεί να παραχθεί και το πολύτιμο αργανέλαιο- ή έλαιο άργκαν.

Αφότου οι ιδιότητες του εν λόγω ελαίου έγιναν γνωστές στη Δύση, η αύξηση της ζήτησης οδήγησε στη δραματική μείωση του αριθμού των συγκεκριμένων δέντρων στο Μαρόκο. Εκτιμάται πως έχουν μείνει περίπου 21 εκατομμύρια- τα μισά από ίσα υπήρχαν πριν μισό αιώνα.

goat1 goat2 goat3 goat4

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει