29
loading

Όχι να το παινευτούμε ως χώρα, αλλά η ελληνική κουζίνα – πέρα από το ο, τι είναι πλούσια σε επιλογές – έχει γεύσεις ασυναγώνιστες, που ενθουσιάζουν τον ουρανίσκο. Και δεν είναι μόνο τα κλασικά φαγητά (μουσακάς, γεμιστά, σουβλάκι που ζητάνε σαν τρελοί και οι τουρίστες), αλλά και πολλές, πολλές άλλες επιλογές που όρεξη να έχεις να τις ανακαλύψεις και να τις μαγειρέψεις.

Υπάρχουν ή μάλλον υπήρχαν και συνταγές που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, αλλά και σε εποχές φτώχειας κρατούσαν χορτάτες τις οικογένειες και στήλωναν τους άντρες που πήγαιναν στα χωράφια. Μιλάμε για φαγητά παλιά ελληνικά, κυρίως της επαρχίας που είναι γνωστά στις νεότερες γενιές (στη σημερινή είναι λέξεις άγνωστες) και ως τα «φαγητά της γιαγιάς».

Αν έχεις μεγαλώσει σε επαρχία ή ζούσε η γιαγιά σου στην επαρχία, όλο και θα σου έφτιαχνε κάποια από τα φαγητά που έδινε εκείνη στα δικά της παιδιά και στομώνανε. Αυτά, λοιπόν, τα φαγητά σήμερα είτε δεν υπάρχουν καθόλου, αφού χάθηκαν στον χρόνο, είτε τα φτιάχνουν σε κάποιες περιοχές, αλλά η σκόνη της λησμονιάς είναι έτοιμη να τα καλύψει και αυτά.

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, κάποια από αυτά ήταν σωστές «βόμβες» για την υγεία και τα δόντια, όπως το ζαχαρόψωμο. Κι έτσι τώρα που οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει, αυτά πήραν τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αλλά ας δούμε παρακάτω κάποια από αυτά τα ξεχασμένα «φαγητά της γιαγιάς».

Μπομπότα

Την έχεις σίγουρα ακούσει, ίσως και να την χρησιμοποιείς σε διάφορες εκφράσεις, αλλά ενδεχομένως να μην την έχεις δοκιμάσει ποτέ. Είναι η περίφημη μπομπότα ή αλλιώς η «πίτα των φτωχών». Έχει συνδεθεί με τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, ενώ συνέχιζε να υπάρχει στα ελληνικά τραπέζια και για τα επόμενα χρόνια, αλλά σιγά, σιγά άρχισε να ξεχνιέται. Για να επιστρέψει, όμως, τελευταία με νέες εκδοχές.

Ωστόσο, η παλιά η κλασική η μπομπότα ήταν ένα είδος ψωμιού που υπήρχε σε πολλά φτωχικά σπίτια, που δεν είχαν σταρένιο αλεύρι. Στην πραγματικότητα ήταν χυλός καλαμποκάλευρου με αλατισμένο νερό και λάδι, ενώ αν ήθελαν (και υπήρχε) πρόσθεταν σε αυτόν κι ένα αυγό. Την έψηναν στη γωνιά (όπως έλεγαν οι παλαιοί) στο τζάκι ή στο φούρνο, αφού πρώτα την τύλιγαν με φύλλα κουτσουπιάς  ή καρυδιάς και τη σκέπαζαν με ζεστή στάχτη και θράκα.

Τσιγαρίδες

Στα χωριά όταν έσφαζαν το χοιρινό, έπαιρναν μικρά κομμάτια λίπους, τα έβραζαν σε καζάνια με νερό και αλάτι και κατόπιν τις αποθήκευαν και μπορούσαν να τις καταναλώνουν μέχρι και έναν χρόνο.

Οι τσιγαρίδες μπορείς να πεις ότι ήταν το… μπέικον της εποχής, αφού έμοιαζαν αρκετά οπτικά, αλλά τις χρησιμοποιούσαν κυρίως ως μεζέ σε γιορτές, γλέντια ή τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές.

Ζαχαρόψωμο

Διάσημο πρωινό ή απογευματινό σνακ των παιδικών μας χρόνων. Μία βρεγμένη φέτα ζυμωτό ψωμί πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη για φουλ ενέργεια. Και φουλ ζημιά στα δόντια. Είχε και παραλλαγές και μαζί με τη ζάχαρη πασπάλιζαν και κακάο. Άλλη μία επιλογή ήταν φέτα ψωμί (όχι βρεγμένη) στην οποία άλειβαν ζαχαρούχο γάλα.

Ρεβιθόψωμο

Όπως έλεγε και η γιαγιά μου, «με το ρεβιθόψωμο στηλώναμε στην Κατοχή». Που σημαίνει ότι ήταν ιδιαίτερα θρεπτικό και χόρταινε η οικογένεια. Το ρεβιθόψωμο φτιαχνόταν με ρεβίθια, αλεύρι και λίγο λάδι.

Κλωτσοτυρόπιτα

Σήμερα, τη συναντάς κυρίως σε περιοχές της Ηπείρου. Φτιάχνεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ανακατεμένο με κολοκύθι και καλαμποκάλευρο.

Παλαιότερα, όμως, ήταν ιδιαίτερη δημοφιλής ως πίτα, με την οποία χόρταινε ολόκληρη η οικογένεια. Μάλιστα, έπαιρναν μαζί και στα χωράφια για να τους «κρατάει» στην επίπονη δουλειά.

Χτυπητό αυγό

Ως παιδί δεν γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει χτυπητό (ή χτυπημένο) αυγό. Το τρώγαμε μετά μανίας, κυρίως τα απογεύματα. Πώς φτιαχνόταν; Έπαιρναν τον κρόκο ενός ωμού αυγού και το χτυπούσαν καλά με μία κουταλιά της σούπας. Αν ήθελες, πρόσθεταν και λίγο κακάο.

Η κουλούρα της νύφης

Στην πραγματικότητα πρόκειται για έθιμο, που μέχρι και πριν κάποια χρόνια ήταν αρκετά διαδεδομένο σε πολλές περιοχές της χώρας. Σήμερα, κουλούρα του γάμου φτιάχνουν, κυρίως οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που θέλουν να τηρούν το έθιμο που τους έμαθαν η γιαγιά και η μαμά.

Τι είναι η κουλούρα της νύφης; Πρόκειται για ψωμί σε σχήμα κουλούρας, που είναι στολισμένη με διάφορα σχέδια που έχουν τον ιδιαίτερο συμβολισμό τους: τα σταφύλια για παράδειγμα συμβολίζουν την παραγωγικότητα, τα λουλούδια τον βίο ανθόσπαρτο του ζευγαριού και πάει λέγοντας.

Την αποκαλούν η «κουλούρα της νύφης», επειδή την φτιάχνει το σόι της νύφης και την προσφέρει την ημέρα του γάμου, όταν ενώνονται τα δύο σόγια.

Κουκιά

Τα κουκιά δεν είναι προς εξαφάνιση, εννοείται. Ίσα, ίσα διατροφικά έχουν αρκετά πολύτιμα στοιχεία. Ωστόσο, ως τρόφιμο συνδέονται με διάφορες αλλεργίες, ενώ μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε άτομα που έχουν διαπιστωμένη ανεπάρκεια ενζύμου G6PD.

Γενικά, τα κουκιά οι παλαιότεροι τα είχαν «δαιμονοποιήσει» σε μεγάλο βαθμό και δεν επέτρεπαν στα παιδιά να φάνε. Θυμάμαι τους δικούς μου να τρώνε κουκιά ή φάβα από κουκιά κι εμάς δεν μας άφηναν καν να δοκιμάσουμε γιατί θα… παθαίναμε αλλεργία. Κι επειδή μου είχαν κάνει τέτοια «πλύση», δεν έχω φάει ποτέ στη ζωή μου κουκιά, μιας και στην άκρη του μυαλού μου υπάρχει αυτός ο φόβος.

Και όπως φαίνεται, στην ίδια θέση είναι και άλλοι πολλοί, που είτε δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κουκιά είτε τα αποφεύγουν γενικότερα. Έτσι, ως φαγητό δεν είναι από τα ιδιαίτερα γνωστά ή από αυτά που μαγειρεύουν συχνά.

Παραμένει, όμως, δημοφιλής και αξεπέραστη η φράση… «Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω».

Βραστογαλιά ή βραστόγαλο

Αυτό και αν έχει συνδεθεί με τα παιδικά χρόνια στο χωριό, το καλοκαίρι, αφού ήταν το πρωινό για πολλά παιδιά. Αλλά και για τους μεγάλους, πριν φύγουν για τα χωράφια. Η βραστογαλιά είναι βρασμένο κατσικίσιο γάλα (ή πρόβειο) με αλάτι, το οποίο έριχνες σε μια γαβάθα και έτριβες σε αυτό μπόλικο ζυμωτό ψωμί.

Ψωμοκεφτέδες

Η μαγειρική θέλει φαντασία. Και ακόμα και τις εποχές που δεν υπήρχαν λεφτά για πολλά υλικά, ακόμα και με τα λιγοστά που είχαν στην κουζίνα τους, οι νοικοκυρές δημιουργούσαν. Και μία από αυτές τις δημιουργίες ήταν και οι ψωμοκεφτέδες, που σήμερα τους φτιάχνουν όσες έχουν τη συνταγή της γιαγιάς.

Περί τίνος πρόκειται; Για κεφτέδες μπαγιάτικου ψωμιού με τυριά που είχαν στη διάθεσή τους. Τους έπλαθαν και κατόπιν τους τηγάνιζαν και ήταν νοστιμότατοι.

Σταρόζουμο

Παλαιότερα, που έφτιαχναν τους δίσκους με τα κόλλυβα για το νεκρό στα σπίτια, το σταρόζουμο έκανε… θραύση. Το στάρι που πάντα περίσσευε, το έπαιρναν και το έβραζαν ξανά μέχρι να γίνει μία πηχτή σούπα. Μετά το έβαζαν σε γαβάθες και πρόσθεταν ζάχαρη, λίγη κανέλλα (αν ήθελαν) και 2 με 3 κουταλιές της σούπας κόκκινο κρασί. Αυτή η εκδοχή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Πελοπόννησο, ενώ σήμερα αρκετοί το φτιάχνουν και τη Μ. Παρασκευή. Απλά, δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο παλαιότερα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar Electraki

  Να προσθέσω κι εγώ κάτι που τρώγαμε εκείνη την εποχή : ψωμί με τομάτα πελτέ συμπυκνωμένη χύμα απ\' το μπακάλικο ή από κονσέρβα!!!!

 2. avatar Επισης υπηρχε ενας χυλος

  απο αλευρι και ζωμο του φαγητου που βαζανε στους κεφτεδες αντι για σαλτσα ντοματας και οι αυγοφετες και ψωμι με βουτυρο και ζαχαρη απο πανω. Οι πατατοκεφτεδες και οι τηγανιτες με μελι και το λαρδι και οι αντζουγιες.

 3. avatar μπουκουβαλα

  Δεν τρωγατε

 4. avatar Χχχ

  Μπουκουβαλα δεν ετρωγε κανεις;

 5. avatar Ζωιτσα

  Πολύ ,πολύ χάρηκα γι αυτές τις παιδικές αναμνήσεις και επειδή μεγάλωσα στην επαρχία τα περισσότερα από αυτά ,αν όχι όλα, τα έχω γευτεί κι έχουν χαραχτει βαθειά στην μνήμη μου εικόνες και γεύσεις ανακατωμένες, σε μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια....😍😓

 6. avatar Βάσω Μστρ

  Το αυγό χτυπητο με μια ή δυο κουταλιές ζαχαρη ξεχάσατε να πείτε, έως ότου ασπρισει κ γίνει αφρός!!!!

 7. avatar Βάσω Μστρ

  Το αυγό χτυπητο με ζάχαρη ξεχάσατε... μια ή δύο κουταλιες της σούπας έως ότου να ασπρίζει κ να γίνει αφρός!!!

 8. avatar Parkis

  Πολύ ωραίο άρθρο!
  Ωραία ιδέα!

 9. avatar Μητσουκος

  1) Ψωμί με ελαιόλαδο, καφέ Ελληνικό και ζάχαρη. Ο καφές όπως είναι σε σκόνη. 2) τηγανιτές φέτες ψωμιού περασμένες από αυγό. Ζάχαρη από πάνω. 3) στραγάλια στο γουδί με ζάχαρη και κανέλα πούδρα. Τρώγεται έτσι όπως είναι αλλά θέλει προσοχή μην πνιγείς.

 10. avatar Χρυσή Ταμπάκη

  Η παροιμία δεν είναι, \" τί κάνεις παπά, κουκιά σπέρνω\" είναι λάθος
  Το σωστό είναι \"καλημέρα παπά, λέει, κουκιά σπερνω

 11. avatar Χρυσή Ταμπάκη

  Η παροιμία δεν είναι \"τί κάνεις παπά, λέει, κακιά σπέρνω\" είναι λάθος. Το σωστό είναι \"καλημέρα παπά, λέει, κουκιά σπέρνω.

 12. avatar Κώστας 63

  Μπλατσαρα Μπρουστηλι και πολλά άλλα
  Ναι φίλε tzafar 1(αν απαντάς σε μένα)
  Άλλες εποχές
  Και το σούρουπο για σκλαβακια και ανέστη
  στην πλατεία του χωριού

 13. avatar Κώστας 63

  Καλημέρα σε όλους
  Ξεχασες τον Τραχανά τις τηγανιτές (με ζάχαρη η με τυρί)
  Την φλαγουνα τα αυγοτυρια.
  Κ. Τ. Λ
  Κώστας 1963

 14. avatar μπακλαβα ετρωγε ο σωκρατης κι εγινε σοφος

  Το τουρκογενες πιτογυρο ειναι εθνικο φαη των νεοελληνων...

 15. avatar Απορη κορασις

  Καρυδια σπασμενα με ζαχαρη αυγο σφιχτο με λαδι στο ποτιρικαι οιοερι η ριγανη ψωμι με σιροπι σπο γλυκο κυδωνι ψωμι με πελτε ντοματας πραδινες τηγανητες ντοματες...αλευτοπιτα χυλος αλευρι με φετα και λαδι η βουτυρο. .. Ψητο μπαγιατικο ψωμι με λαδι αλατι και ριγανη καστανα ψητα καλαμποκια ψητα

 16. avatar irineossamothraki Blog

  Κουκιά χωρίς σκόρδο = ψωμί χωρίς αλεύρι, γίνεται; Δε γίνεται...!!!
  Το τελευταίο εδώ φτιάχνεται ακόμη στα μνημόσυνα της Σαμοθράκης, αλλά όχι τόσο τακτικά όπως παλαιότερα και το λένε κολλυβόζωμο. Είναι πεντανόστιμο με σταφίδες, καρύδια, κανέλλα ή κίμινο...

 17. avatar Αν φάει σήμερα???

  Ένα παιδί χτυπητά αυτό.... σίγουρα θα τον τρέχουν οι γονείς του στο νοσοκομείο.... εμείς στην εποχή μας τα τρώγαμε πρωί... βράδυ με λίγο κακάο ΙΟΝ και ζάχαρη.... γινόταν φανταστικό!!!!

  1. avatar Μονο ΙΟΝ

   Βαζατε;
   ΠΑΥΛΙΔΗΣ δεν ειχε ο μπακαλης;

 18. avatar tzafar1

  Θα πρέπει να έχεις πατημένα τα 50 για να τα θυμάσαι όλα αυτά. Άλλες εποχές. Τρυφερές εποχές, χωρίς ενοχές. 😉

 19. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ Τ.

  Τηγανοκουλούρα. Δύο κομμάτια ζυμάρι, από αυτά που προορίζονταν για το ψωμί της εβδομάδας, με πάχος 1-2 πόντων απλώνονταν στο σχήμα και μέγεθος του τηγανιού. Ανάμεσα έμπαιναν μικρά κομματάκια τυρί φέτα και τίποτε άλλο. Τηγανίζονταν μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά απ΄ έξω. Την περιμέναμε σαν τρελοί την ημέρα που ήταν αφιερωμένη στο ζύμωμα και την παρασκευή του ψωμιού της οικογένειας για όλη την εβδομάδα. Τύφλα να έχουν οι τυρόπιτες του \"Άριστον\" και του \"Μερακλή\"!!!

  1. avatar gus326a

   Και με μέλι η ζάχαρη και κανέλα. Δεν παίζεται!

  2. avatar tzafar1

   Πράγματι! Πως μπόρεσα να τα ξεχάσω; Αγαπημένη λιχουδιά μετά από το καλοκαιρινό μπάνιο. Γιαγιά, μαμά, θείες να το ετοιμάζουν στην κουζίνα και στην αυλή ένα τσούρμο ξελιγωμένα εγγόνια να περιμένουν να γίνει. Τηγανόψωμο το λέγαμε εμείς.

 20. avatar Γιάννης Τσιρόπουλος

  Γαλατοπιτα, Λαδοπιτα, αυγο μελατο χρυπητο με ψωμί και φέτα, μήλο με ζαχαρη και κανέλα, πιτσουνια κοκκινιστα κλπ

  1. avatar Κώστας κου

   Ρε φίλε γαλοπιτα!!! Που τη θυμήθηκες?!

   1. avatar Γιάννης Τσιρόπουλος

    Από τις αγαπημένες

Παρακαλούμε περιμένετε ...