Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο των Ιωαννίνων πλάι στη μαγευτική λίμνη βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος που δανείζεται το όνομά του από το μικρό χωριό που το περιβάλλει.

Η ιστορία της ανακάλυψης του συνδέεται με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής να βρούνε καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς όπου έγινε και η πρώτη επαφή με τον υπόγειο αυτό χώρο.

Με το τέλος του πολέμου ο ερασιτέχνης σπηλαιολόγος Κωνσταντίνος Κασβικής επισκέφτηκε το σπήλαιο και οι φωτογραφίες που τράβηξε και δημοσίευσε ο Τύπος της εποχής τράβηξαν την προσοχή του κόσμου αλλά και των σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου, οι οποίοι επισκέφτηκαν και έκαναν τη συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου που οδήγησε και στην τουριστική του αξιοποίηση.

Το σπήλαιο έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων, μαγεύει από τα πρώτα μέτρα των επισκέπτη με την εικόνα που συναντά από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε απίθανους σχηματισμούς.

Η διαδρομή των 1.100 μέτρων διαρκεί περίπου 45 λεπτά και ο ξεναγός ενημερώνει πλήρως τους επισκέπτες για την ιστορία του σπηλαίου, τους διάφορους «κατοίκους» του όπως τις νυχτερίδες αλλά για το είδος των εκθεμάτων που θα συναντήσει και τη σύστασή τους.

Οι ώρες λειτουργίας του σπηλαίου είναι 09:00 με 17:00 καθημερινά ενώ το κόστος είναι του εισιτηρίου 7 ευρώ ενώ για τους μαθητές και τους φοιτητές είναι 3,5 ευρώ.

Αποτελεί μία εξαιρετική ταξιδιωτική εμπειρία για τους επισκέπτες της περιοχής που σίγουρα αξίζει να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους καθώς οι εικόνες που θα συναντήσουν, θα τους μαγέψουν.