20
loading

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι μία ανάσα από την κατάκτηση Όσκαρ χάρη στην «Ευνοούμενη - The Favourite» του. Και μπορεί η ταινία του να αναφέρεται στις δύο ευνοούμενες της βασίλισσας Άννας, όμως, η ίδια η κεντρική ηρωίδα αποδείχτηκε για τον Έλληνα σκηνοθέτη, η δική του «Ευνοούμενη».  Η επιλογή του να καταπιαστεί με μία αμφιλεγόμενη ως προς την προσωπική της ζωή βασίλισσα, αλλά ισχυρή ως προς τη βασιλεία της, αφού στα χρόνια της κατάφερε να πετύχει την ένωση της Αγγλίας με τη Σκωτία, αποδείχθηκε σοφή.

Ποια ήταν, όμως, η βασίλισσα Άννα την οποία μετά την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ψάχνουν σαν τρελοί οι χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο; Η ιστορία της είναι πράγματι συναρπαστική και τα έχει όλα: πόνο, δυστυχία, απογοήτευση, πάθος, έρωτα, δολοπλοκίες, έντονο παρασκήνιο πίσω από τους τοίχους του Παλατιού κι ένα μυστήριο γύρω από τις ερωτικές της προτιμήσεις, που παραμένει άλυτο και την κυνηγά ακόμη, αιώνες μετά το θάνατό της.

Τα παιδικά χρόνια της Άννας Στιούαρτ

Από πολύ νωρίς η  Άννα ήρθε αντιμέτωπη με τη δική της τραγική μοίρα. Ήταν η τελευταία της Δυναστείας των Στιούαρτ και η μικρότερη κόρη του Ιακώβου,  δούκα του Γιορκ (του δεύτερου γιου ενός αμφιλεγόμενου βασιλιά) και της πρώτης συζύγου του, Άννας Χάιντ.

Η Άννα Στιούαρτ γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1665 και μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της Μαίρη ήταν οι μοναδικές που επέζησαν από το γάμο των γονιών τους. Η μικρή Άννα από πολύ νωρίς παρουσίασε προβλήματα υγείας. Εξαιτίας μίας πάθησης, το μάτι της δάκρυζε συνεχώς και οι γονείς της την έστειλαν στη Γαλλία για να θεραπευτεί. Εκεί έμεινε δύο χρόνια και σύμφωνα με τους ιστορικούς κατάφερε να μάθει πολύ καλά τη γλώσσα.

Λίγο μετά την επιστροφή της στην Αγγλία, το 1671 πέθανε η μητέρα της. Και ο πατέρας της ο οποίος είχε ασπαστεί τον Ρωμαιοκαθολικισμό, σύντομα ξεκίνησε την αναζήτηση της νέας δούκισσας που θα παντρευόταν. Και τη βρήκε στο πρόσωπο της Μαρίας Βεατρίκης, η οποία ήταν μόλις 15 χρόνων και μόλις 4 χρόνια μεγαλύτερη από την αδελφή της Άννας, Μαίρη.

Μάλιστα, μετά το θάνατο της μητέρας της όταν εκείνη ήταν έξι χρόνων, την έστειλαν πίσω στις αυλές της Γαλλίας προκειμένου να μεγαλώσει με τη γιαγιά της. Επίσημα, ο λόγος ήταν για να καταπολεμήσει τις ασθένειες που την ταλαιπωρούσαν.

Η φιλάσθενη Άννα

Όπως είπαμε, από μικρή πάλευε με τις ασθένειες της. Παρόλο που την πήγαν στο Παρίσι για να θεραπευτεί, το πρόβλημα στο μάτι ποτέ δεν την εγκατέλειψε. Αλλά δεν ήταν το μόνο που την ταλαιπωρούσε σε όλη της τη ζωή.

Είχε επώδυνες κρίσεις αρθρίτιδας, που την καθήλωναν στο κρεβάτι. Τον περισσότερο καιρό, οι υπηρέτες έπρεπε να την μεταφέρουν στα χέρια, πάνω σε ένα κάθισμα ή σε ένα αμαξίδιο με ρόδες. Μάλιστα, λόγω της ασθένειας οι πόνοι πολλές φορές γίνονταν ανυπόφοροι, γι’ αυτό και καλούσε ακόμη και μέσα στη νύχτα τις βοηθούς της να της κάνουν μασάζ για να απαλύνουν τον πόνο.

Και τα προβλήματα δε σταμάτησαν εκεί. Η βασίλισσα Άννα έμεινε 17 φορές έγκυος και οι περισσότερες από τις αποβολές της φαίνεται πως οφείλονταν σε μία άλλη πάθηση της. Συγκεκριμένα, σε ένα σύνδρομο που προκαλούσε θρομβώσεις τόσο στις αρτηρίες της όσο και στις φλέβες με αποτέλεσμα να αποβάλει το έμβρυο που κυοφορούσε.

Από τις 17 εγκυμοσύνες γεννήθηκαν μόνο 5 μωρά, αλλά κανένα δεν κατάφερε να επιβιώσει. Τα τέσσερα δεν πρόλαβαν καν κλείσουν τα δύο τους χρόνια. Μόνο το μεγαλύτερο  ο Γουλιέλμος, δούκας του Γκλούσεστερ έζησε μέχρι τα 11 του χρόνια και ο θάνατος του - λίγο μετά τα γενέθλιά του - άφησε πίσω συντετριμμένη τη μητέρα του, που έβλεπε τη μοίρα να της καταφέρνει ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα.

Ο γάμος με τον μέθυσο πρίγκιπα και η άνοδος στο θρόνο

Δεν γνωρίζουμε αν η Άννα περίμενε τον πρίγκιπα της πάνω στο άλογο για να ζήσουν το δικό τους παραμυθένιο happy end. Πάντως, ο πρίγκιπας Γεώργιος της Δανίας δεν ήταν εκείνος που θα κατάφερνε να την οδηγήσει στην ευτυχία και να της χαρίσει συναισθήματα που τα τραγικά παιγνίδια της μοίρας επίμονα της στερούσαν.

Εκείνη ήταν 18 χρόνων όταν παντρεύτηκε τον 30χρονο πρίγκιπα Γεώργιο. Έναν άνδρα που αγαπούσε μόνο το ποτό και την καλοπέραση, αλλά και μοναδικά βαρετό στη ζωή του. Έτσι, βαρετός και δυστυχισμένος ήταν και ο γάμος τους.

Και η αδελφή της Μαίρη δεν είχε την ευτυχία να αποκτήσει παιδί με το σύζυγό της, Γουλιέλμο τον Γ’. Όταν ο Καθολικός πατέρας των κοριτσιών απομακρύνθηκε από το θρόνο κατά την Ένδοξη Επανάσταση του 1688, η Μαίρη και ο σύζυγός της τον διαδέχτηκαν. Μετά τον θάνατο της Μαίρης  το 1694, ο Γουλιέλμος παρέμεινε μοναδικός μονάρχης μέχρι το θάνατό του στις 8 Μαρτίου 1702, οπότε και τον διαδέχτηκε η Άννα.

Οι αντιφατικές απόψεις για τα χρόνια της βασιλείας της

Στα 20 της χρόνια η Άννα στέφθηκε βασίλισσα. Και ακόμη κι εκείνη της σημαντική στιγμή για την ίδια, οι παθήσεις της δεν έλεγαν να κάνουν «ανακωχή» μαζί της. Λέγεται πως τη μέρα της στέψης υπέφερε πολύ από τα αρθριτικά της και δε μπορούσε να περπατήσει. Έτσι, τη μετέφεραν σε ένα στολισμένο κάθισμα.

Εμφανισιακά η βασίλισσα Άννα ήταν μικρόσωμη, πρησμένη από τις συνεχόμενες εγκυμοσύνες, με πολλά σημάδια στο πρόσωπο λόγω της ευλογιάς που είχε περάσει. Σαν χαρακτήρας ήταν ιδιαίτερα ντροπαλή και δυσκολευόταν με τις ανθρώπινες επαφές αφού δεν ήταν καθόλου επικοινωνιακή.

Και μπορεί η μόρφωσή της, σύμφωνα με κάποιους, να περιοριζόταν μόνο στη μουσική και τις ξένες γλώσσες, όμως, στα χρόνια της βασιλείας της συνέβησαν σημαντικά για την ιστορία της χώρας της, γεγονότα. Και αν ισχυρίζονταν ότι δεν είχε πολιτική πονηριά, η βασίλισσα Άννα σε πολλές περιπτώσεις επέδειξε πολιτική σοφία.

Στα χρόνια της και συγκεκριμένα την 1 Μαΐου 1707, με τις Πράξεις της Ένωσης (Acts of Union), η Αγγλία και η Σκωτία ενώθηκαν ως ένα μοναδικό κυρίαρχο κράτος, το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Και εκείνη έγινε ο πρώτος ηγεμόνας της, ενώ συνέχισε να φέρει το ξεχωριστό στέμμα της βασίλισσας της Ιρλανδίας και τον τίτλο της βασίλισσας της Γαλλίας. Η Άννα βασίλευσε για δώδεκα χρόνια μέχρι το θάνατο της τον Αύγουστο του 1714. Και ήταν η τελευταία Βασίλισσα της Αγγλίας και η τελευταία Βασίλισσα των Σκώτων.

Η αμφιλεγόμενη σχέση με την «Ευνοούμενη» της

Η σχέση με την «Ευνοούμενή» της Σάρα Τζένιγκς αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο. Οι δυο τους ήταν παιδικές φίλες και η Σάρα ήταν ανέκαθεν το αντίθετο από τη βασίλισσα: όμορφη, δυναμική, φιλόδοξη και πονηρή (λένε) για να πετύχει τον όποιο στόχο έβαζε. Η βασίλισσα Άννα ανέκαθεν ένιωθε γοητευμένη από το χαρακτήρα της φίλης της, η οποία φαίνεται πως προς όφελος της προσπάθησε να κρατά «ζεστή» αυτή τη γοητεία που τής ασκούσε.

Σύμφωνα με έναν από τους πολλούς βιογράφους, η Σάρα έβρισκε απίστευτα βαρετή τη βασίλισσα, αλλά αυτά τα συναισθήματα φρόντιζε να τα κρύβει. Μάλιστα, η αδελφή της Άννας, Μαίρη έβλεπε αυτή την επιρροή που ασκούσε πάνω της η Σάρα και ζήτησε την απομάκρυνσή της. Αλλά η Άννα όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά η σχέση με την αδελφή της ψυχράνθηκε.

Όταν η Άννα ανέβηκε στο θρόνο φρόντισε να ανταμείψει την παιδική της φίλη με τίτλους και αξιώματα. Έδωσε τον έλεγχο του στρατού στον άνδρα της, λόρδο Μάρλμπορο ενώ στην ίδια έδωσε ακόμη και το κλειδί του προσωπικού της θησαυροφυλάκιου.

Τα προβλήματα υγείας συνέχιζαν να την ταλαιπωρούν και όλο και να την απορροφούν. Έτσι, επέτρεψε σε φιλόδοξα άτομα του περιβάλλοντός της, αλλά και στην ίδια την «Ευνοούμενή» της να ελέγχουν οι ίδιοι το πολιτικό σκηνικό.

Για το ποια ήταν πραγματικά η σχέση τους κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως η σχέση τους είχε περάσει και στη σαρκική επαφή και άλλοι το αντίθετο. Η αλήθεια είναι ότι διάφορες επιστολές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι μάλλον αποκαλυπτικές.

«Δε μπορώ να πάω στο κρεβάτι χωρίς να σε δω» έγραφε η Άννα στην «ευνοούμενή» της. Ενώ φρόντισε στις περισσότερες να εκφράζει τον θαυμασμό της προς εκείνη. «Ακόμα κι αν έγραφα τόμους, δεν θα μπορούσα να εκφράσω πόσο σε αγαπώ» έγραφε σε μία άλλη.

Το τέλος της σχέσης τους

Η αρχή του τέλους της σχέσης τους ήρθε με τον ερχομό της Αμπιγκέιλ Χιλ, μία ξεπεσμένης αριστοκράτισσας και ξαδέλφης της Σάρας την οποία έφερε για να βοηθά τη Βασίλισσα. Εξίσου φιλόδοξη, κατάφερε να κατακτήσει την εύνοια της και να γίνει κι εκείνη η «Ευνοούμενή» της.

Ευγενική με τη Βασίλισσα σε αντίθεση με τη Σάρα δεν ήταν δύσκολο να το πετύχει. Μάλιστα, όταν η Άννα την πάντρεψε, φρόντισε να την προικίσει καλά ενώ τής έδωσε πεδίο να κάνει κι εκείνη τα πολιτικά της παιγνίδια. Η άλλη «Ευνοούμενη» δεν ανεχόταν αυτόν τον παραγκωνισμό.

Διέσπειρε φήμες για τη σχέση της Βασίλισσας με την  καμαριέρα της, ενώ το οριστικό τέλος της σχέσης τους ήρθε με την απομάκρυνσή της από το Παλάτι. Μάλιστα, όλα τα προνόμια της δόθηκαν στην Αμπιγκέιλ.

Η καμαριέρα έμεινε δίπλα στη Βασίλισσα μέχρι το θάνατό της, την 1 Αυγούστου του 1714 από εγκεφαλικό. Η Σάρα Τσόρτσιλ (ο σύζυγός της ήταν πρόγονος του Ουίνστον Τσόρτσιλ) επέστρεψε στην Αγγλία ενώ η Αμπιγκέιλ με το σύζυγό της εγκατέλειψαν το Παλάτι κι έζησαν στην εξοχή.

Όσα έγιναν γνωστά για τη σχέση των τριών γυναικών είναι κυρίως από τα απομνημονεύματα της Σάρας Τσόρτσιλ. Οπότε, ο καθένας μπορεί να κρίνει πόση δόση αλήθειας μπορεί να έχουν.

Πάντως, στο βιβλίο του για τον πρόγονό του Τζον Τσόρτσιλ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σε κανένα σημείο δεν υποστηρίζει ότι η σχέση της Άννας με τις δύο ευνοούμενες της πέρασε από τη συντροφικότητα στη «σωματική οικειότητα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Anna Labrianidou

  Εξαιρετικη ταινια, υφαινει αριστοτεχνικα τις σχιζοσυναισθηματικες διαταραχες με το αρχεγονο αισθημα της επιβιωσης κ αυτοσυντηρησης!!!!

 2. avatar γαλαζοκολόκυθο

  συνοψιζοντας
  εσυ συντροφε αυτη την κυρία με τα τοσα προβληματα υγειας που αναγκαστικα της απορροφούσαν καθε ψυχικη - πνευματική ικμάδα
  την εξαιρετικα περιορισμενη παιδεία
  την παντελη απουσία κοινωνικης αναστροφης και προσωπικης γνωσης γεωπολιτικων στατους, σε μια τεραστια και ποικιλώνυμη απο πλευρας κουλτουρας συμφεροντων τοπικων εξουσιων και παγιωμένων καταστασεων , εκταση
  θα της εμπιστευόσουν θεση απολυτου μοναρχη;;
  Και σε ρωταω ακομα και για τις τωρινες συνθηκες που μαθαινεις γεγονοτα και καταστασεις και αλλαγες την ιδια ωρα που συμβαινουν κιοχι τοτε που ηθελες μηνες να τα πληροφορηθεις εμμεσα και στρεβλα - παραμορφωτικα
  Εγω συντροφε ενα τετοιο ατομο - αλεξιπτωτιστη φυτεμενο ελεω θεου και κληρονομικω δικαιω το βρισκω αξιο και απολυτα ικανο να κυβερνα τη πλεμπα , το πληθος,το κρεας, αυτο που το αποκαλουν ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙποικιλοτροπα μαζα(μεσα μαζικης ενημερωσης ,μεσα μαζικης μεταφορας κλπ)
  Ετσι κιαλλιως τετοια σουργελα ηγετες πρεπουν στη πλεμπα, τετοια σουργελα υποχειρια και εντολοδοχους συμβουλων μυστικοσυμβουλων παρατρεχαμενων πολιτικων γραφειων κλαδικων κομματαρχων και φυσικα '''κληρονομικω δικαιω βαρωνων ''και οικονομικων φεουδαρχων και πολυεθνικων
  Στη παγκοσμια ιστορια ,ειναι σε ευρος χιλιετιων μετρημενες στα δαχτυλα οι περιπτωσεις που διακυβερνηση απο κατα κληρονομια εξουσιαστή, αποδειχτηκε καλυτερη αυτης του προγόνου του και οι λιγες αυτες περιπτωσεις στη πλειοψηφια οφειλοταν σε τυχη, συγκυρίες ή επαρκεις συμβουλους-στρατηγους

  1. avatar γαλαζοκολόκυθο

   συναναστοφης

   1. avatar Κουμκουάτ

    "συναναστοφης";;;
    Σε τσάκωσα.Νυστάζει και είναι κουρασμένο το ζουζουνάκι μου.

    ΥΓ: "φελλοί" πάντα επιπλέουν και επικρατούν, έναντι όλων, γιατί εξυπηρετούν αναντίρρητα καταστάσεις και συμφέροντα. Ας είναι καλά οι εντολείς και οι πιτσικόμηδες μπιστικοί/ες και συμβουλάτορες.

    1. avatar γαλαζοκολόκυθο

     και που νυσταζα τι;;
     κουδουνακι υπηρεσιας δεν εχω, μονο μια υφισταμενη καφετιέρα που την τρεχω..
     ακομα δεν ειχα πλυνει τα ζοχαδια ( με ψητο μπακαλιαρο και πουρε αν αγαπας)
     παντως ζουζου το νερο δεν ηταν μπουζι πιθανον να εφταιξε η ζεστη των προηγουμενων μερων πουχε ζεστανει κτιρια και εδαφος-σωληνες,φτηνα τη γλιτωσα εγω καιτα φυτα.

     1. avatar Κουμκουάτ

      Τα φυτά σου και τα σκέφτεσαι και τα φροντίζεις, τον εαυτό σου πάλι όχι. Ρετάλι θα μου βγεις, δεν είναι πρόγραμμα αυτό που ακολουθείς ζουζουνάκι μου.
      ΥΓ:
      Κάθε Κυριακή έχω τσεκάρει, πως το μενού συμπεριλαμβάνει χόρτα και ψάρι.Την προηγούμενη εβδομάδα είχες γόπες και χόρτα, σήμερα, ζοχούς με μπακαλιάρο και πουρέ (με σκορδαλιά τον προτιμώ και όχι με πουρέ, αν καταλήξω να κάνω την αμαρτία, την κάνω δίχως περικοπές).
      Καλό βράδυ, σε φιλώ και σε παρακαλώ νωρίς σήμερα, να "κόψεις τούφες".

     2. avatar γαλαζοκολόκυθο

      οχι ,τη προηγουμενη ειχα κιμα βοδινο με βιδες, λες την προ προ
      οχι ζουζονελ οχι τον μεγαλο μπακαλιαρο που τον τρως φιλεταρισμενο παστο ή κατεψυγμενο
      Ψαρι μπακαλιαρο περι τα 700 γρ εκαστο χωρις κεφαλι ,μαυριδερο δερμα χοντρο σα πηχυ γυναικας και θυμιζει μουγγρι ή χοντρο χελι στην οψη
      κατασπρο κρεας τρυφερο νοστιμοτατο χωρις ψαριλα και ελαχιστα κοκκαλα...
      εμοιαζε με κατσικακι, ταιριασε με τον πουρε...λαλησε η μικρη,
      αμα πας σουπερ αναζητησε το ,να εχεις οπτικη αντιληψη
      τα μικροτερα ,μπακαλιαρακια , γινονται τηγανιτα, μια παραλλαγη τους ειναι τα προσφυγακια γλυκα σαν τηγανίτες,,,
      αχ ,τι θα κανω με σενα ρε πριγκιπισσα.... καλομαθημενη σεχουνε....
      εγω παλι ....
      του σαλονολιμανιού και του ηλιου του μεσονυχτίου
      δε βα
      μια ζωη ειναι ,θα περασει

     3. avatar Κουμκουάτ

      Από το διάστημα λες να ήρθα ή από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ζουζουνάκι μου;;;
      Τι σε κάνει να πιστεύεις είμαι και τόσο κακομαθημένη και δεν έχω οπτική αντίληψη;
      Να έλεγες πως είμαι, (όσο πατάει η γάτα), κακόφαγη, και αρνούμαι ό,τι μου κάθεται στραβά, ακόμα και να το δοκιμάσω, λέγοντας πως δε μ' αρέσει, προτιμώντας να μείνω νηστική, αυτό να το παραδεχτώ. Τα περισσότερα ψάρια τα τρώω και με τρώνε. Και αν και δεν πετάω τη σκούφια μου γι'αυτά, και αν μπορεί να γκρινιάξω και να κάνω χίλιες πεντακόσιες ώρες να τα φάω, εν αντιθέσει με άλλα, θα τα φάω, δεν θα γίνω καπνός βλέποντάς τα, ούτε θα πω ευχαριστώ πολύ, έχω φάει έξω.

     4. avatar γαλαζοκολόκυθο

      α,το οτι δεν αντιληφθηκες για ποιο μπακαλιαρο εγραψα δε το παραξηγω καθολου
      Ειναι τυπικη περιπτωση λεσβος μυτιληνη ,λενε μυτιληνη και εννοουν το99,99% το νησι ,λες μπακαλιαρο και εννοουν 99% τα παστωμενα φιλετα λες και δεν ανηκουν σε ψαρι που καποτε ηταν παιδι...και γω αργα τα ξεχωρισα και το ενα και το άλλο
      Η χημεία της γευσης ειναι εξαιρετικα πολυπλοκη και η αντιληψη της γευσης (το τι νιωθεις δηλαδη)αυστηρα προσωπικη και με σαφως ψυχογενες στοιχειο ,οπως και πεπτικες αυστηρα προσωπικες ιδιορρυθμιες (οργανικα - απορροφητικα -λειτουργικα του γαστρεντερικου εκαστου)
      πχ μια μερα δυστυχιας το αγαπημενο σου φαγητο καλομαγειρεμενο δεν κατεβαινει με τιποτα,μια μερα χαρας μια αηδία τρωγεται χωρις να το παρεις ειδηση
      Σεβομαι απολυτα τις γευστικες ιδιορρυθμιες του αλλου ,απλα ενα επωφελες τροφιμο αν δε σαρεσει προτεινω να ασχοληθεις 5 λεπτα για το λογο που δενσαρεσει ,και αν υπαρχει πιθανοτητα να σαρεσει μαγειρεμενο αλλιως
      Ειναι κριμα και το να τρωει καποιος τζανκ φουντ οπως και να τρωει κατι που του γυρναει τάντερα, καλυτερα μια φρυγανια με μελι καιγιαουρτι ή δε ξερω τι
      Αυτη τηναποψη εχω ζουζουνελ,οχι δεν επεσες απ το φεγγαρι ,απλα ειμαι πειραχτηρι.

     5. avatar Κουμκουάτ

      Καλά πειραχτηράκι μου, θα προσπαθήσω, από εδώ και στο εξής, να απορρίπτω, μόνο όποιο φαγητό, κατόπιν δοκιμής και όχι εξ όψεως, διαπιστωμένα, δε μου αρέσει (τα κομψί κομψά, είπαμε πως με τα χίλια βάσανα, τα παλεύω). Δεν είναι όμως μία πρακτική που εφαρμόζω μόνο στα φαγητά, αλλά και στους ανθρώπους. Με την ματιά συμπαθώ και αγαπώ, με την ματιά αντιπαθώ και μισώ.Όσες φορές παρέκκλινα της διαισθήσεώς μου, ακολουθώντας αυστηρά τη λογική, το πλήρωμα του χρόνου, επιβεβαίωσε την πρώτη, ώσπου το 'κοψα και αυτό. Εάν κάτι (γενικά μιλώντας), από την αρχή μου κάτσει στραβά (βλέπω και ακούω πολλά "έργα"καθημερινά), και πω, πως δε μου αρέσει, τελειώσαμε, δεν έχει παρακάτω, δε μπα να είναι για όλους τους υπόλοιπους το ελιξίριο της ζωής ή ο Θεός ο ίδιος, εγώ με όποιο κόστος, θα παίζω το βιολί μου, εωσότου πεισθώ για την ορθότητα αυτού, είτε δια ίδιας αντιλήψεως μετά ακλόνητων αποδείξεων, είτε από άτομο της απόλυτου εμπιστοσύνης μου, που σωρευτικά και παραδέχομαι την αμεροληψία και το αλάνθαστο της κρίσης του, και έχει την δυνατότητα να μου ασκήσει έντονη επιρροή.
      ΥΓ: Κόμμα με τη μανουλίτσα μου τη γλυκιά πρέπει να κάνετε ζουζουνάκι μου. Να με κυνηγάτε και να με αρχίζετε στις ψαλμωδίες για τα φαγητά και οι δυό σας. Όταν σταματάει ο ένας, να αρχίζει ο άλλος, να μην παίρνω ανάσα, μπας και εγώ η μπέμπα συμμορφωθώ.

     6. avatar γαλαζοκολόκυθο

      και γιατι θα πρεπει να τους κρινεις;; εχουν αμεση-εμμεση σιναφια με την πορεία σου στης ζωης το ξεφωτο;; αλλιως let it be,
      ολο κρισεις συγκρισεις επικρισεις κατακρισεις διακρισεις,να πως φτασαμε στο greek crisis
      Ξερεις ,καμια φορα παιρνουμε καποιον στραβα κυστερα υποσυνειδητα προσπαθουμε να αυτοεπιβεβαιωθουμε ,το ιδιο κιοταν στο πρωτο συναπαντημα συμπαθησουμε καποιον μετα μας καθεται ζορικο να παραδεχτουμε οτι την πατησαμε
      Τη πακτωμενη αποψή μου οτι τιποτα χωρις αμεσο εμμεσο ,κοντοφθαλμο μακροπνοο ,ελαχιστο τεραστιο ,συνειδητο ασυνειδητο ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ δε πράττουμε, θαταν κατι χωρις νοημα , μια πραξη αλογη ακατανοητη μη συμβατη για την '''διαπαιδαγωγηση''απο κουνιας του εγκεφαλου μας, τη ξερεις.
      Γενικα η αλληλεπιδραση με τον διπλα εχει τα πανω και τα κατω της.Το αν θα μεγενθυνουμε τα ομορφα ή τα ασχημα ειναι και!! υποκειμενικο θεμα.
      Τους χαιρετισμους μου στη μαμα, και τη συμπάθειά μου επιπροσθετως,καθε πουχει παν σελινο συμπασχω , να το ξερει.

     7. avatar Κουμκουάτ

      Με βρήκατε και οι δυό καλό και βολικό παιδί, στόμα έχω και μιλιά δεν έχω, και
      μου αλλάζετε την πίστη ! Αδυναμίες, αυτά πληρώνω.

 3. avatar υπεροχη ταινια

  ταινία για τους πνευματικούς για άτομα μορφωμενα για άτομα υψηλής νοημοσύνης και με ενα επίπεδο κουλτούρας...... δηλαδή τους μεσημεριανους του πνεύματος.... σε αντίθεση με μένα του χαμηλού επιπέδου διανόησης που προτιμώ το avengers

 4. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΑΤΕ ΑΓΓΛΑΚΙΑ ....ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΣΕ ΙΝΤΡΙΓΚΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΑ !!!!

  1. avatar Ζιωγας

   Το δικο σου Βυζάντιο ηταν η κορυφή στις δολοπλοκίες γιαυτο κλειστό

 5. avatar Ευπατριδης

  Τα πάντα για να προωθηθεί και να διαφημιστεί η ομοφυλοφιλία. Το καταλάβαμε το παραμύθι...

  1. avatar Μπράβο Ευπατρίδη!

   Από ολη την ιστορία εσυ αυτό κράτησες; Μήπως φίλε ευπατρίδη εχεις κολληματάκι με την ομοφυλοφιλία; Γιατι θα μπορούσες π.χ να σχολιάσεις οτι η γυναίκα έχασε 17 παιδια ή οτι ο Τσώρτσιλ είχε διάσημους προγόνους ξερω γω.... για κοίτα το λιγο...

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Καλά δε το ξέρεις είναι ο γνωστός τους φερετζές

   2. avatar Ευπατριδης

    Το έργο δεν αφιέρωσε τίποτα από τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατα την περίοδο της Βασιλείας της Αννας Στιούαρτ ούτε για την οικογένεια Τσώρτσιλ και την περίφημη μάχη του Blenheim που ανέδειξε την οικογένεια.Επικεντρώθηκε σε αυτό που πουλάει σήμερα,δηλαδή την βωμολοχία ,την σεξουαλικη διαστροφη(που όπως λέει και το άρθρο, ειναι βασισμένη σε φήμες της εποχής και όχι ιστορικά επιβεβαιωμένη)και την προσπάθεια να ξεφτιλίσει την αγγλική αριστοκρατία και την αριστοκρατία γενικότερα,δείχνοντας ανούσια πράγματα όπως π.χ. τον αυλικό που του έριχναν πορτοκάλια οι άλλοι αριστοκράτες κι αυτός διασκέδαζε. Η ομοφυλοφιλία πάντως σε πρώτο πλάνο! Και σε αυτό,ναι έχω «κολληματάκι» γιατί έχω βαρεθεί την προπαγάνδα σχεδόν σε όλες τις ταινίες κι όχι μόνον...Κατα τα αλλα πολύ καλή σκηνοθεσία ,καλή φωτογραφία, πλάνα ,κοστούμια κλπ.

    1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

     Να πεις στο σκηνοθέτη να σου ζητήσει συγνώμη που δε ζήτησε τη γνώμη σου. Τι φασισταριο είσαι εσύ ρε. Ότι δε συμβαδίζει με την κιτς εθνικιστική αισθητική στην πυρά

Παρακαλούμε περιμένετε ...