39
loading
Γράφει
ο Βαγγέλης Κύρκος
Φωτογραφίες
Αντιπεριφέρεια Πειραιώς, Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας

«Αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξεις εσύ», είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι, ένα απόφθεγμα που πρέπει να αποτελεί κριτήριο για αυτούς που εκλέγονται από τον κόσμο και εμπιστεύονται στα χέρια τους τις δικές τους τύχες. Μπορεί αυτό να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά τουλάχιστον αυτό θέλουν να πετύχουν στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, με την ανάπλαση που επιχειρείται στην έκταση των Λιπασμάτων. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο ωστόσο έχει και αρκετές δυσκολίες στο να υλοποιηθεί, όπως τόνισε στο newsbeast.gr ο δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος.

Ο δάσκαλος, στο πρόσωπο του οποίου οι πολίτες της βασανισμένης -μαύρης θα έλεγε κανείς- περιοχής ευελπιστούν ότι θα δώσει σε αυτήν μια πνοή, κρατάει… χαμηλά την μπάλα, αλλά ταυτοχρόνως θέλει να κινητοποιήσει και τον κόσμο, καθώς θεωρεί πως μόνο με τη διάθεση της δημοτικής Αρχής, δεν μπορεί να υλοποιήσει το όποιο σχέδιο. Άλλωστε, κατά τον Σωκράτη, «εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο, ας ταρακουνήσει τον εαυτό του».

gd

Το έργο στην έκταση των Λιπασμάτων είναι μεγάλης κλίμακας, φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο για τον Πειραιά, προτάσσει δραστηριότητες ανοιχτές και εύκολα προσβάσιμες για τους πολίτες, στην αναπαλαίωση και ανάδειξη των απομειναριών της βιομηχανικής κληρονομιάς, αλλά και στο να έρθει ο κόσμος κοντά στο φυσικό στοιχείο της πόλης, τη θάλασσα. Εκεί σχεδιάζεται να δημιουργηθεί παιδιατρικό νοσοκομείο 100 κλινών, όπως -αν είναι δυνατόν- και εγκαταστάσεις για το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πριν από αυτά, όμως, το ζήτημα είναι να ανοίξει ο χώρος, να μην έχει χαλάσματα και σκουπίδια, με το «Λιπάσματα 2017 - Φεστιβάλ στη θάλασσα» να σηματοδοτεί από το καλοκαίρι που μας πέρασε την έναρξη αναζωογόνησης της ακτογραμμής κατά μήκος της πρώην βιομηχανικής ζώνης του δήμου.

Στα απομεινάρια 20 ετών…

drapetswna3

Ρωτήσαμε τον κ. Βρεττάκο για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο. Αυτό που έσπευσε πρώτα να κάνει, ήταν μια αναδρομή για το πώς κατέληξε αυτή η τεράστια έκταση να ερημώσει: «Είναι μια περιοχή 640 στρεμμάτων. Για δεκαετίες βρίσκονταν εκεί όλες οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις της Αττικής. Ο καρκίνος, η φυματίωση και οι πνευμονίες θέριζαν. Σε αυτήν την έκταση, οι άνθρωποι αγωνίζονταν όχι να κλείσουν τα εργοστάσια, αλλά για να απομακρυνθούν αυτά από τις κατοικημένες περιοχές. Κάποια στιγμή αυτό έγινε, αλλά τα εργοστάσια δεν απομακρύνθηκαν. Έπεσαν… Από το ’99 που έγινε αυτό, είχαμε μια περιοχή δίπλα στη θάλασσα, έναν σκουπιδότοπο, που απέκλειε την πρόσβαση των κατοίκων σε αυτήν. Κάτι που συνέβαινε και πριν...».

«Για πάρα πολλά χρόνια οι άνθρωποι διεκδικούσαν το αυτονόητο: αυτή η έκταση να έρθει στα χέρια της πόλης», δηλώνει ο δήμαρχος. Και συμπληρώνει: «Έχει και σήμερα ιδιοκτήτες, που εμείς τους λέμε φερόμενους. Από τα 640 στρέμματα, τα 240 ανήκουν σε μια τράπεζα. Καταφέραμε και είχαμε μια κατάκτηση… Πλάι στα περίπου 80 στρέμματα που είχε στην ιδιοκτησία του ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια, παραχωρήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση το παραλιακό κομμάτι που άνηκε στον ΟΛΠ, 86 στρέμματα παραλίας. Είχαμε ένα στοίχημα ως δημοτική Αρχή. Σε αυτές τις συνθήκες, λόγω μνημονιακών πολιτικών, να δείξουμε στους ανθρώπους ότι πετυχαίνουμε και καμία νίκη. Γιατί εύκολα σου παραχωρείται κάτι με νόμο, εύκολα στο παίρνουν πίσω με τον ίδιο τρόπο».

Και τι έκαναν; «Πέρσι το καλοκαίρι, κυρίως με τη δουλειά των εργαζομένων του δήμου, κάναμε σοβαρές παρεμβάσεις στο μισό κομμάτι των 86 στρεμμάτων. Οι άνθρωποι πλέον μπορούσαν να έρθουν κοντά στη θάλασσά τους. Στο Φεστιβάλ έγιναν γύρω στις 40 σημαντικές θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε χιλιάδες κόσμου. Κανείς από εμάς δεν περίμενε ότι θα έχει τέτοια επιτυχία, χωρίς εισιτήριο φυσικά, γιατί στη δική μας λογική ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα.

Καταφέραμε, λοιπόν, από το προηγούμενο καλοκαίρι να αγκαλιαστεί αυτή η έκταση από τον κόσμο. Φιλοδοξούμε το προσεχές να κάνουμε αντίστοιχες παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια να γίνουμε γρήγοροι και χρήσιμοι, προκηρύξαμε και έναν διαγωνισμό, που λέει ποιο είναι το σχέδιο της πόλης συνολικά για αυτήν την έκταση. Προτείναμε ένα νομοσχέδιο, στο οποίο οι χρήσεις γης να αφορούν υγεία, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, αναψυχή και τέλος». Σε αυτήν τη λογική «κούμπωσαν» και τα υπόλοιπα της μελέτης…

Προσπάθεια για την επόμενη ημέρα της πόλης

drapetswna2

«Κάναμε μια προσπάθεια, η πόλη να προετοιμάσει την επόμενη δεκαετία της και στο κομμάτι να αναπτυχθεί, απαντώντας στο πώς θέλουμε αυτήν την ανάπτυξη. Δηλαδή, από ποιον και για ποιον. Με κριτήριο τις ανάγκες των ανθρώπων», λέει ο κ. Βρεττάκος, που ξεκαθαρίζει ότι «έχουμε μάθει να μην μπερδεύουμε το μπόι μας με τον ίσκιο μας, αλλά αυτό το βήμα που έγινε, που ο άνθρωπος μπορεί να κατέβει στη θάλασσά, θα πάμε να το στηρίξουμε».

Το όλο πρότζεκτ παρουσιάστηκε ως δρομολογημένο. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Όμως, «είναι η πρώτη φορά που έρχεται ο δήμος και λέει: "Ώπα, μάγκες, στο κομμάτι της πόλης μου, ποιος έχει τον πρώτο λόγο; Εγώ". Μέχρι στιγμής εμφανίζονταν κάτι προτάσεις όπως πίστα Formula 1, ή ναυτιλιακό κέντρο και κανείς δεν ρωτούσε τον δήμο. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται ο δήμος και λέει ότι "εμείς θέλουμε να κάνουμε αυτό". Το δεύτερο ζήτημα είναι πλέον ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μέσα από τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, το κάνεις και καλύτερο και ταυτόχρονα προσπαθείς να "κουμπώσεις" και τις χρηματοδοτήσεις για να το κάνεις. Υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ, που εμείς τα κυνηγάμε, γιατί είναι δικά μας λεφτά, δεν μας τα δίνει κανείς έτσι. Υπάρχει και η Περιφέρεια, που δείχνει διάθεση στο συγκεκριμένο θέμα να βάλει πλάτη. Το τρίτο είναι ότι ξέρεις τις δυσκολίες».

Για το εάν στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας αποσκοπούν στο να προσελκύσουν κόσμο και από άλλες περιοχές του Πειραιά όπως και γενικότερα του λεκανοπεδίου, η απάντηση ήταν σαφής: «Πρέπει να σχηματοποιείται και στο κάτω κομμάτι αυτή η ιστορία. Εμείς δεν έχουμε στεγανά. Μας ενδιαφέρει οι πολίτες της πόλης να έχουν τη διέξοδό τους στη θάλασσα. Με μεγάλη χαρά είδαμε συμπολίτες μας από άλλες περιοχές, να έρχονται γιατί π.χ. φέραμε τον Καζάκο και την παράστασή του, ή γιατί φέραμε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην οποία 1.000 άνθρωποι, σε έναν ανοικτό χώρο, με ευλαβική κατάνυξη, άκουγαν κλασική μουσική. Όλοι καλοδεχούμενοι λοιπόν…».

«Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας»

drapetswna1Εκτός από περιπατητικές εγκαταστάσεις, «τι άλλο θα προβλέπεται, ακόμη και για κάποιους ιδιώτες;», ρωτήσαμε τον κ. Βρεττάκο. «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Στο δικό μας κομμάτι, στην ιδιοκτησία του δήμου, πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας. Στα 5Χ5 θέλουμε τα παιδάκια να παίζουν χωρίς να δίνουν ευρώ. Όμως, συνολικά αυτή η έκταση πρέπει να έχει παρεμβάσεις, για να μπορούν να κρατηθούν όρθιες. Στην πρότασή μας περιλαμβάνεται ένα μουσείο. Αυτό δεν μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς. Ή, αν έρθει ο ιδιώτης και πει «θέλω να δώσω ένα κομμάτι μου για να γίνει κινηματογράφος», δεν μπορώ να πω όχι. Έχω τρεις θερινούς κινηματογράφους στην πόλη, με 3 ευρώ εισιτήριο, το καλύπτω το κενό. Εκεί έτσι κι αλλιώς θα πέσουν και ιδιωτικά κεφάλια, αλλά το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση».

«Θα πω τι θα απαγορεύεται να γίνει. Δεν θα γίνει εμπορικό κέντρο, από το οποίο θα τσακίζεται η τοπική αγορά. Το να πάει να φτιάξει κάποιος καφέ, δεν με πειράζει. Αφήνουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο που θα μπει, να είναι τέτοιου μεγέθους, που να μην μπορεί να καθορίζει τον προσανατολισμό της περιοχής. Με αυτήν την έννοια προτείναμε αυτό το νομοσχέδιο, που πλέον είναι νόμος της Βουλής. Να διασφαλίζει και τις χρήσεις γης και τον συντελεστή δόμησης και τις άδειες στον χώρο να τις δίνει ο δήμος. Εκεί κρίνεται η δημοτική αρχή και εμείς που τις επιλέγουμε. Οπότε είμαστε και υπεύθυνοι τον επιλογών μας», προσθέτει.

Όσον αφορά τα άτομα με κινητικά προβλήματα και αν θα μπορούν να χαίρονται το έργο εξίσου, απάντησε: «Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που αντιμετωπίσαμε. Να έχουν τα άτομα αυτά δυνατότητα πρόσβασης σε όλον τον χώρο. Κάναμε και κάτι άλλο. Στην είσοδο του πάρκου, υπάρχει πάντα όλες τις ώρες αυτοκίνητο του δήμου που τους εξυπηρετεί, όπως και τους ηλικιωμένους. Πήραμε σοβαρά υπόψη μας, ότι σε πόλεις που είναι αφιλόξενες σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, εμείς πρέπει να φτιάξουμε έναν χώρο που μπορεί να τους εξυπηρετεί».

Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πολύ κόσμο

drapetswna5

Για το πόσες θέσεις εργασίας αναμένεται να παράσχει το έργο τόσο σε μόνιμο όσο και σε εποχιακό προσωπικό, απάντησε: «Τις εργασίες της διαμόρφωσης του χώρου τις κάνουμε κυρίως με εργαζόμενους του δήμου, όπως οι ηλεκτρολόγοι μας, που έκαναν ένα σημαντικότατο έργο εκεί. Δεν τους έχουμε μόνο για να αλλάζουν λάμπες... Δεν αναφέρομαι στην υλοποίηση του σχεδίου, εκεί μιλάμε για εκατοντάδες εργαζόμενους και για πολλά χρόνια.

Όταν περάσουμε στην πλήρη ανάπτυξη, αναλόγως με τις δραστηριότητες που θα «κουμπώσουν», προφανώς και θα χρειαστούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, τις οποίες δεν μπορώ να προσδιορίσω. Πέρα από αυτό, θα υπάρχουν και άλλα έσοδα, που δεν είναι μόνο θέσεις εργασίας. Είναι κυρίαρχο ζήτημα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το να μεταφέρεις στην πόλη σου ένα κομμάτι της κρουαζιέρας, δεν είναι δουλειά που θα αφορά τα 640 στέμματα. Από το μαγαζάκι που πουλάει τα τουριστικά, μέχρι οτιδήποτε άλλο δημιουργηθεί…».

Το υγρό στοιχείο αναπόσπαστο κομμάτι

drapetswna4

Το όμορφο και ταυτοχρόνως πρωτότυπο είναι ότι το έργο θα έχει άμεση επαφή με τη θάλασσα και τις δραστηριότητες σε αυτήν. «Είμαστε σε μια συγκεκριμένη περιοχή, που η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από το υγρό στοιχείο. Και από αυτό ζούσαν, Συνήθως, η θάλασσα χρησιμοποιούνταν για να αποφέρει κέρδη σε κάποιους και ο κόσμος της περιοχής να αποκόπτεται. Οπότε, όσοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, προφανώς και θα ήθελαν να επαναφέρουν την πόλη στον φυσικό της χώρο. Και στις 23 συμμετοχές η θάλασσα έπαιξε ρόλο. Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να μην πάρει κανείς υπόψη του αυτό το στοιχείο», απαντάει ο δήμαρχος.

Ένα υγρό στοιχείο που δέχθηκε πλήγματα το 2017… «Μπαίνοντας κανείς στις θάλασσές μας, δεν έχει ανάγκη και το αντιηλιακό, γιατί το λάδι και το πετρέλαιο κυριαρχεί σε αυτό», λέει χαριτολογώντας. «Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι ο άνθρωπος με το φυσικό του περιβάλλον είναι απόλυτα δεμένος. Οπότε, πρέπει να βρούμε τρόπο οι πολίτες να αγωνιστούν και να επιβάλλουν ώστε να μην υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά εκατοντάδες πλοία, έτοιμα να πάθουν αυτά που πριν κάποιους μήνες ζήσαμε. Εδώ είναι και το στοίχημα το δικό μας».

Τέλος, στο έργο προβλέπεται ότι θα υπάρχουν τα.. απομεινάρια της βιομηχανικής μορφής του χώρου. «Πρόλαβε η τοπική κοινωνία να μείνουν διατηρητέα κάποια κτίρια: ο ενεργειακός σταθμός που υπήρχαν τα λιπάσματα, το σιλό, τα σφαγεία και η καμινάδα. Θεωρώ ότι η βιομηχανική ιστορία, είναι η ιστορία της χώρας στην πορεία της ανάπτυξής της. Πρέπει να αναπαλαιώνεται και να επαναχρησιμοποιείται. Δεν μπορείς να αφήνεις τα κτίρια να καταρρέουν. Είναι σημαντικό που έμειναν αυτά όρθια. Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε, όσον αφορά τα κτίρια στην ιδιοκτησία του δήμου, στην οποία ανήκουν τα σφαγεία και το σιλό, όχι απλά θα διατηρηθούν και θα αναπαλαιωθούν, αλλά θα παρέμβουμε για να δοθούν στους ανθρώπους. Τα απομεινάρια της βιομηχανικής ιστορίας δεν είναι μόνο συμβολισμός. Είναι και αυτό… Όποιος ξεχάσει ότι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα ήταν και είναι προσφυγικές περιοχές, είναι σαν να εγκληματεί στο μέλλον του. Όμως, ταυτόχρονα είναι και η επόμενη ημέρα».

4-4 Pin1-1

Μια επόμενη ημέρα που φαίνεται καλύτερη για την περιοχή, που τόσο πολύ ποθούν οι κάτοικοί της. Το μέλλον, και μάλιστα σχετικά σύντομα, καθώς όσον αφορά το κομμάτι που είναι υπεύθυνος ο δήμος υπολογίζεται ότι θα έχει δοθεί ένα τμήμα του στα τέλη του 2018 και συνολικά λίγο μετά το 2020 θα δείξει κατά πόσο τα σχέδια επί χάρτου θα γίνουν και έργα. Πάντως, πρότζεκτ της τάξεως των 10.000.000 ευρώ -πάντα όσον αφορά το κομμάτι του δήμου- και διάθεση φαίνεται να υπάρχουν…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar Μαρία-Άννα

  Θα ήθελα να μας ενημερώσει κάποιος για ποιο λόγο ξεριζώθηκαν τόσα δέντρα (όλα της πλατείας) στην πλατεία απέναντι από το δημαρχείο Κερατσινίου, στα Ταμπούρια, καθώς και στον δρόμο που κατεβαίνει κάθετα προς αυτήν από Πέτρου Ράλλη. Έχουμε τόσα πολλά δέντρα στο Κερατσίνι που έτσι απλά αποφασίζουμε και κόβουμε??

 2. avatar Προχώρα.Το αξιζεις.

  Οταν ειδα για πρωτη φορα αφισοκολλημενη τη φατσα του να ζητα τη ψηφο του κερατσινιωτικου λαου με το τιτλο\"αλλος δρομος\"σκεφτηκα οτι θα ηταν αλλος ενας ψευτης βλακας συριζαιος.Δεν τον φηφισα.
  Και ομολογω πως εκανα λαθος. Το λαθος αυτο δεν προκειται να το ξανακανω.Μπραβο Δημαρχε!

 3. avatar ΚωσταςΔ

  Μόνο με βόμβα υδρογόνου μπορεί κάπως να φτιάξει το πράγμα.

 4. avatar Κυριακος Δ

  Μπραβο στον Δημαρχο.
  Μακαρι να γινει πραξη και να τσακιστουν απο εκει λιπασματα και πετρελαια που δεν εχουν την παραμικρη ευθιξια οταν εχει συναυλια με 3000 ατομα να σταματησουν την εκπομπη καυασαεριων που με το Νοτια ερχοταν πανω μας.
  Ντροπη.

 5. avatar Ετεροδημότης

  Βέρος Κερατσινιώτης που τώρα ζω αλλού.Η πόλη που μεγάλωσα επιτέλους έχει Δήμαρχο.Τροφεία στους παιδικούς σταθμούς 0,προώθηση του πολιτισμού,ετοιμοπόλεμες τεχνικές υπηρεσίες κλπ, κλπ.Δήμαρχε συνέχισε της καλή δουλειά.Ένας Κερατσινιώτης της Διασποράς.

 6. avatar (nickname)no new name fotis

  ΔΗΜΑΡΧΟΣ δεν σημαινει κατ αναγκη αοριστα Κρατικος φορεας,Δημαρχος ειναι ο Αρχων της πολης που ηγειται,κατα την δικη μου αποψη θα πρεπει να πρατει τα συνηθη ενος λειτουργικου Δημου αλλα και να εχει οραματα για την αναπτυξη της περιοχης του τοσο στα επαγγελματικα οσον και τα περιβαντολογικα για να απολαμβανουν οι δημοτες του οτι καινουργιο καινοτομο εχει πραγματοποιηθει,μην λοιπον λοιδορητε τον ηδη Δημαρχο που τολμησε να βγαλλει προς τα εξω το οραμα του για το ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ, δεν χρειαζεται να σκεφτουμε πολυ παρα μια 20ετια ποιο πισω να θυμηθουμε πως ηταν η Δραπετσωνα και το Κερατσινι και πως ειναι σημερα,γιαυτο λοιπον μακαρι να υπαρχουν Δημαρχοι με οραματα και ονειρα.......

  1. avatar Arc

   Που τον ειδες τον ΔΗΜΑΡΧΟ;

 7. avatar ManMar

  Ας φροντισει ο κυριος Δημαρχος, να λυσει πρωτα τα υφισταμενα προβληματα της πολης και ας αφησει τις αναπλασεις για αλλους πιο δημιουργικους και συγχρονους πολιτες

 8. avatar Fly

  Ειδαμε και τους αλλους δημαρχους τοσα χρονια στο Κερατσινι τι εκαναν τουλαχιστον γινεται μια προσπαθεια!

 9. avatar Μανος κεραυσινι

  Εγω αναγκαστηκα να μετακομισω στη ν σμυρνη για να μην βλεπω την καταντια της περιοχης που γεννηθηκα και μεγαλωσα σπο το1967 τοτε που οι δρομοι ηταν χωματινοι και η λαμπρακη δεν ειχε φαναρια αλλα υπηρχε δουλεια στο περαμα και ειχαν ολοι νερο και ρευμα. Λυπαμαι να στελνω τα παιδια μου σχολειο χωρις θερμανση και η πολιτεια να αδιαφορει.[...] πολιτικοι ουτε για φτυσιμο δεν αξιζεται ουυυυστ!!!!!

 10. avatar Νίκος Παναγιωτίδη

  ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΦΟΥΡΝΑΡΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΚΟΥ !
  ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΤΑΣΗ (ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΓΥΨΑΔΙΚΟ )ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
  ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΛΑΜΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΟΥΜΑΡΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

 11. avatar Νέος και Ωραίος

  [...] έρχονται εκλογές και τώρα βρήκες να σκεφτείς και να πεις για έργα που δεν πρόκειται να κάνεις
  Μια λακούβα δεν μπορείς να φτιάξεις στο Κερατσίνι [...]

 12. avatar ΝΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

  ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΑΛΛΑ ΕΙΔΑ ΠΗΡΕ ΜΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΙ ΚΑΙ ΠΑΙ ΤΩΡΑ ΡΟΛΟΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΑΡΜΟΡΓΗΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΟΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΚΟ....ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑ . ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΙΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΕΣ ? ΤΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ ? ΤΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΜΑΝΙΑΤΗΣ ? ΘΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΙΠΩΣ Ο ΣΑΛΙΑΡΗΣ Ο ΣΑΛΑΛΕΣ? ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΑΡΑΧΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΒΓΑΖΕΤΕ ΧΟΛΗ ......

 13. avatar Κερατσινιωτης παλιός

  Άρχισαν οι δηλώσεις για έργα επειδή πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. Όπως τα λες εσύ τώρα τα έλεγε και ο προηγούμενος που παρουσίαζε μέχρι μακέτα για την φόρμουλα 1 πού θα έφερνε. Εγώ λέω να στείλεις να ρίξουν λίγο τσιμέντο στις χιλιάδες λακκούβες των δρόμων πού κανένα βράδυ θα σπάσει τα πόδια του κανένας άνθρωπος. Πριν από 1.5 χρόνο δήλωσα στο δημαρχείο ότι ο δρόμος πού μένω θέλει λίγο τσιμέντο για τις λακκούβες. Ακόμη έτσι είναι. Άσε πού καίγονται λάμπες στις κολώνες και τις αλλάζεται μετά από κανένα δίμηνο και αν. Μόνο δημοτικά τέλη ξέρετε να εισπράττεται και να κάνετε μεγάλες δηλώσεις.

 14. avatar babis5

  όλα αυτα τα δωρεαν στο λαο που λένε οι κουτοαριστεροιειναι για γελια. Ετσι όταν λες δωρεαν τι εννοείς δημαρχε? οι καλλιτεχνες που τραγουδανε δεν πληρωνωνται? οι άλλοι μουσικοι και καλλιτέχνες δεν πληρώνονται? αν ναι ποιος πληρώνει? οι δημότες *(απο τα δημ. τέλη ) ή το κράτος(προυπολογισμος)? Αν ειναι το πρωτο ωραια τα καταφερες δημαρχε οι δημοτες σου πληρώνουν και ερχονται απο τους άλλους δημους οι αλλοι να δουν τις εκδηλωσεις τσαμπα. Αν είναι απο το κράτος ειναι χειρότερα γιατι εκει πληρώνουν ολοι οι ελληνες(Σαμιοι, Κρητικοι,Μακεδόνεςκλπ) που δεν βλεπουν τιποτα. ΡΕ ΑΡΙΣΤΕΡΕ ΤΟ ΤΣΑΜΠΑ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ τιποτα άλλο.

 15. avatar olymbitis

  Θυμίζει αφίσα Βορειοκορεάτικη.
  Καμία διαφορά από τις μακέττες Τζαννή.

 16. avatar Μστ

  Και μόνο που ο συγκεκριμένος δήμαρχος κατάφερε να εξυγιάνει τα οικονομικά του δήμου κερατσινίου-δραπετσώνας και να μειώσει τα δημοτικά τέλη, είναι αρκετό.!!!

  1. avatar olymbitis

   Αν τα εξυγίανε, πως; Θαύματα δεν γίνονται. Από κάπου τα στέρησε, αρπάζοντας καλώς τεκμηριωμένα οφειλόμενα. Με την αρωγή του κράτους, νόμος «Καλλικράτη», του συμπαθέστατου Ραγκούση.

 17. avatar Τουλάχιστον έγινε η αρχή με.το πάρκο που πηγαίνουν οι πολίτες με τα παιδάκια τους δίπλα στην θαλασσα

  Τουλάχιστον έγινε η αρχή με τα λιπάσματα
  Για τους προηγούμενους Μελάς Τζανής άστο καλύτερα ξέρουν οι κερατσινιωτες

 18. avatar Δημοτης

  Δειχτε εικόνες από την κεντρική πλατεία Δειχτε τα πεζοδρόμια με τις λακούβες το γηπεδο μπάσκετ απέναντι από το σχολείο του Στέκα που είναι ερείπιο στις Σιταποθκες που ο γύρω περιβάλλον χώρος είναι ανεκμεταλευτος με μπάζα

 19. avatar Selas

  Ναι θα γινει οτι λεει ο δημαρχος, οπως εγινε και η πιστα για την φορμουλα 1 εκει που μερικοι γραφικοι ειχαν εκπονησει και σχεδια, και ειχαν φτιαξει και επιτροπες για το εργο αν θυμαμαι καλα.

  1. avatar ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

   μ᾽ κυνικους και τεμπεληδες δεν γινεται τιποτα. ευτυχως που υπαρχουν υλοποιοι σαν τον δημαρχο

 20. avatar Ένας Κερατσινιωτης.

  Οι κάτοικοι του Κερατσινίου έστειλαν στο σπίτι του τον προηγούμενο δήμαρχο Λουκά Τζανή ,ο οποίος με τα μεγαλόπνοα σχέδια του (φόρμουλα 1 στο Κερατσίνι,πλαζ στα λιπάσματα)σε μακέτες ,αποδείχθηκαν μεγαλοπρεπείς μπούρδες!Τωρινε μου δήμαρχε,μόνο με έργα και όχι με μακέτες δεν θα έχεις και συ τη τύχη του προηγούμενου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...