Ο δήμαρχος της Μήλου που αρνήθηκε να πληρώσει εισιτήριο στο Λούβρο ετοιμάζει να φέρει την Αφροδίτη πίσω στο νησί της

Η αντίδραση των Γάλλων, το αίτημα στη Κομισιόν και το σπίτι που της ετοιμάζει


WEEKEND
0:11
23/04/2017
Ο δήμαρχος της Μήλου που αρνήθηκε να πληρώσει εισιτήριο στο Λούβρο ετοιμάζει να φέρει την Αφροδίτη πίσω στο νησί της
24
loading

«Ο τρόπος με τον οποίο σε κοιτάζει, πέρα ότι την ερωτεύεσαι, είναι σαν να σου λέει "κάνε κάτι να με πάρεις πίσω"». Έτσι περιγράφει ο δήμαρχος του Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης στο newsbeast.gr πώς ένιωσε όταν αντίκρισε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου στο Μουσείο του Λούβρου.

Της Μαργαρίτας Τζαγκαράκη

Η Αφροδίτη της Μήλου, ίσως ένα από τα διασημότερα αρχαία ελληνικά γλυπτά παγκοσμίως, φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματά του. Θεωρείται ένα καταπληκτικό έργο της ελληνιστικής τέχνης, συνδυάζοντας αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα.

«Όταν πήγα στη Γαλλία, ως δήμαρχος πια, επισκέφθηκα στο Μουσείο του Λούβρου. Τους εξήγησα ότι δεν έρχομαι για να πληρώσω και να δω τα εκθέματα του μουσείου. Έρχομαι να δω εάν πράγματι αυτό το μοναδικό άγαλμα, το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το φυλάτε καλά έως ότου ξεκινήσω τη διαδικασία να έρθω να το πάρω πίσω. Πράγματι έγινε εκεί μια βαβούρα αλλά τελικά και εμένα και όσους ήταν μαζί μου μας άφησαν να πάμε στο άγαλμα με συνοδεία πάντα, αν και τους εξήγησα ότι δεν πρέπει να έχουν συνοδεία σε εμένα αλλά θα έπρεπε να είμαι εγώ συνοδεία σε αυτούς μην τυχόν και του κάνουν καμιά ζημιά» θυμάται ο κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι ο μοναδικός που αισθάνθηκε κάτι τέτοιο όταν αντίκρισε αυτό το μοναδικής ομορφιάς άγαλμα, την «ξενιτεμένη θεά μας» όπως συνηθίζει να την αποκαλεί.

«Πριν δύο μέρες μίλαγα με τον αρχιερατικό επίτροπο της Μήλου και μου είπε ότι όταν πήγε εκδρομή μία ομάδα Μηλίων στο Λούβρο, και ζήτησε κι αυτός να μην πληρώσει για να δει την Αφροδίτη, οι Γάλλοι του είπαν εντάξει μην πληρώνεις για να την δεις. Όταν την είδε μου είπε "ήταν σαν να μου έλεγε Παπά κάνε κάτι να με πάρεις πίσω"» λέει ο δήμαρχος του νησιού με καταγωγή από τα Σφακιά και συνεχίζει:

«Δεν σας κρύβω ότι την μέρα που έσκασε η βόμβα έξω από το Μουσείο του Λούβρου κινητοποιηθήκαμε μην τυχόν έχει πάθει τίποτα η δικιά μας η Αφροδίτη, η ξενιτεμένη θεά μας.

Και η αντιδήμαρχος όταν την είδε αισθάνθηκε ότι της έλεγε "καλή η φιλοξενία αλλά όχι τόσο καλή όσο είναι η ζεστασιά της πατρίδας… βρείτε τρόπο να με γυρίσετε πίσω". Βλέπετε λοιπόν ότι όποιος την βλέπει δημιουργείται ένας διάλογος που καταλήγει στο "βρείτε τον τρόπο να με γυρίσετε πίσω".

Αυτό είναι το πρώτο και ισχυρό κίνητρο. Το δεύτερο είναι ότι η προσπάθεια αυτή μόνο ουτοπιστής θα μπορούσε να πει ότι είναι εύκολη. Είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά εάν είναι καλά τεκμηριωμένη κι αν η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουμε αυτό να το πετύχουμε».

Καμπάνια για 1.000.000 υπογραφές και αίτημα στην Κομισιόν

afrdmi2

Ο Γεράσιμος Δαμουλάκης, δήμαρχος του νησιού, έβαλε έναν μεγαλεπήβολο στόχο: να επιστρέψει η Αφροδίτη της Μήλου στη γενέτειρά της.

Έτσι η δημοτική αρχή του νησιού ξεκινά μία καμπάνια για να επιστρέψει το περίφημο άγαλμα, με απώτερο στόχο τη συλλογή 1.000.000 υπογραφών. Η «εκκίνηση» θα δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τον Ιούνιο σε αυτό το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων.

Από τη στιγμή που θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές, θα υποβληθούν μαζί με το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν, όπως επίσης και στην Διοίκηση του Μουσείου, προκειμένου να επιστρέψει η «ξενιτεμένη Αφροδίτη», που βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος από το 1820.

«Μία ομάδα νομικών έχουν αποφασίσει ότι δεν πρέπει να πάμε με δικαστήριο να την πάρουμε αλλά μπορούμε να την πάρουμε με πολιτική απόφαση για αυτό και θα συγκεντρώσουμε 1.000.000 υπογραφές, ως μίνιμουμ 1.000.000. Η Ευρώπη ζητάει ως μάξιμουμ το 1.000.000, εμείς θεωρούμε ως μίνιμουμ το 1.000.000 προκειμένου να ζητήσουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το βάλει ως θέμα στην Ολομέλειά του που εκεί πάρα πολλοί, με τους οποίους έχω μιλήσει, θα υποστηρίξουν την πρόταση της Ελλάδας και της Μήλου για το θέμα της Αφροδίτης. Αυτό είναι και το σημαντικό στοιχείο ότι πλέον θα έχουμε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα λέει ότι η Αφροδίτη της Μήλου, κάτι το οποίο ποτέ δεν έχει μπει σε αμφισβήτηση, ανήκει στη Μήλο και πρέπει να γυρίσει στη Μήλο» λέει ο κ. Δαμουλάκης.

Η ιστορία του αγάλματος

afrdmi4

Όταν πατάς το πόδι σου στη Μήλο, έχεις την αίσθηση πως συναντάς όλη την ομορφιά της Αφροδίτης ζωγραφισμένη παντού, χωρίς εκείνη όμως να είναι εκεί.

Το άγαλμα βρισκόταν στην είσοδο του αρχαίου σταδίου της Μήλου το οποίο ήταν μέσα από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Ήταν μαζί με τον Ποσειδώνα, από τη μία πλευρά η Αφροδίτη και από την άλλη ο Ποσειδώνας. Ο Ποσειδώνας είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η σύντομη ιστορία, θέλει το άγαλμα να εντοπίζεται την άνοιξη του 1820, στο νησί της Μήλου από έναν Έλληνα χωρικό τον Γεώργιο ή Θεόδωρο Κεντρωτά, ο οποίος αποτυγχάνει να κρύψει την ανακάλυψη του από μία ομάδα Γάλλων ναυτικών που κάνουν ανασκαφές στο νησί. Ο αξιωματικός του γαλλικού ναυτικού Olivier Voutier, ο οποίος είναι και αρχαιολόγος, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έργο μεγάλης αξίας. Το βρίσκει ο συγκεκριμένος και αρχίζει μία προσπάθεια να το πάρει.

«Το παίρνει και ταλαιπωρείται το άγαλμα» μας εξηγεί ο Δήμαρχος του Μήλου, «μέχρι να φτάσει στη Γαλλία. Το παίρνουν από τη Μήλο, μένει μέσα σε ένα καΐκι για κάποιο διάστημα, πάει στον Πειραιά, σκοτώνονται εκεί οι άνθρωποι που δεν θέλουν να το αφήσουν να φύγει και τελικά με το γαλλικό πλοίο φτάνει στη Γαλλία. Εδώ μπαίνει και το ισχυρό επιχείρημα από τους νομικούς, χωρίς όμως να το διεκδικούμε νομικά, ότι έχουμε μία πολεμική πράξη, γιατί είμαστε σε περίοδο πολέμου, με αξιωματικό Γάλλο και μεταφορά του αγάλματος με πολεμικό πλοίο. Δεν έχουμε εμπορική πράξη, πόσο κάνει το αγοράζω, το βάζω σε ένα πλοίο της γραμμής το ναυλώνω και το πάω είναι όλα κάτω από ένα πολεμικό πέπλο.

Αυτό είναι λοιπόν το ισχυρό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει αυτό το επιχείρημα ότι το αγοράσανε δεν υφίσταται και είναι ξεκάθαρο ότι το έχουν πάρει και βίαια».

Τον ρωτάμε εάν αισιοδοξεί ότι όλα θα πάνε καλά. «Θα σας πω κάτι για να σας δείξω πόσο επίμονος είμαι. Το '58 που ήμουν αγέννητος βάλανε ένα θεμέλιο λίθο στις κατακόμβες για να γίνει ένα μικρό εκκλησάκι των Αγίων Πάντων. Το 2011 πριν γίνω δήμαρχος, ήμουν πρόεδρος του σωματείου ξενοδόχων, είχα ξεκινήσει μία προσπάθεια με τον Μακαριστό Χριστόδουλο και ξέρετε πότε πήρα την άδεια για να φτιάξω το εκκλησάκι; Πριν δύο βδομάδες.

Εγώ δεν είμαι της λογικής ότι αύριο το πρωί το κάνω, όταν ξέρω τι σημαίνει ελληνική γραφειοκρατία, ευρωπαϊκή κλπ.

Ξέρω όμως ότι μπορεί κάθε πρωί να βάζεις ένα καινούριο στοιχείο και κάποια στιγμή θα υπάρξουν κι άλλα άτομα, γιατί αλλάζουν τα αυτιά, που θα καταλάβουν και θα βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή» λέει στο newsbeast.gr.

Το σπίτι της Αφροδίτης

afrdmi3

Τι απαντά στους επικριτές του, που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο το άγαλμα να εκτίθεται στο Λούβρο παρά στο νησί της Μήλου γιατί «στη Μήλο δεν έχετε πού να το τοποθετήσετε και με το να είναι στο Λούβρο κάνει καλό στον τουρισμό σας γιατί το βλέπουν περισσότερα μάτια;»

«Παρότι το αρχαιολογικό μας μουσείο, είναι ένα έργο του Τσίλλερ, το οποίο είναι του Δήμου και το έχουμε παραχωρήσει στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι ένα καταπληκτικό μουσείο και κτίριο, ξεκινήσαμε και φτιάχνουμε ένα πολύ παλιό ιστορικό κτίριο πάλι στην Πλάκα, στην πρωτεύουσα του νησιού, το ιστορικό κτίριο Θηλέων, εκεί όπου πηγαίνανε τα κορίτσια της Μήλου. Είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης και αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο μετά από εισήγησή μου να είναι αυτό "το σπίτι της Αφροδίτης".

Αυτό το λύσαμε. Όσο για το δεύτερο είπαμε πολύ απλά "εμείς θα έχουμε το original και εσείς θα έχετε ένα εξαιρετικό αντίγραφο το οποίο θα μπορεί ο καθένας εκεί να μέσα από το μουσείο σας να δει τι είναι αυτό το μοναδικό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου"».

Όσο για το αν βλέπει ομοιότητες με την διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης απαντά: «Δε θα ήμουν ειλικρινής εάν θα δεν έλεγα ότι αποτελεί έμπνευσή μου η προσπάθεια που έκανε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Σας λέω όμως το εξής. Στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουμε εμπορική πράξη, ένας άνθρωπος, ένας αρχαιολόγος, ένας κλέφτης καλύτερα παίρνει τα Γλυπτά και τα πάει στην Αγγλία. Αυτό είναι μία πράξη εμπορική ακόμα κι αν πλήρωσε. Εδώ έχουμε πολεμική πράξη, είναι περίοδος πολέμου. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επαναπατρισμός αλλά διαφέρουν οι δύο περιπτώσεις στα σημεία».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Σοφία Σίβυλλα του G+

  \" *Και για την αγάλματα είναι πικρή η ξενητειά* \"
  ~ ας γίνει σύνθημά μας! Όσων συνεχίζουμε ν ασπαζόμαστε την μεγάλη ιδέα επαναπατρισμού των !
  Και γενικά όλων των μνημείων μας πολιτιστικής κληρονομιάς!!
  *Συγχαρητήρια κύριε Δήμαρχε* !!!!

 2. avatar Δημητριος Κωτουλας

  Πρωτη φορα που πηγα στο λουβρο και ειδα την Αφροδιτη εκλαιγα σαν μωρο\'που τα \"κακα\"παιδια του αρπαξαν το καλητερο παιγνιδι του.Δημαρχε λεβεντη μπραβο.!σημειωνω.εχω περπατησει στον \"καροδρομο\"

 3. avatar ΔΙΟγενης Λυτταιος

  ΘΕΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ,περιστερα των ουρανων,ελα !

 4. avatar παναγιοτισ καρναβασ

  μπράβο δήμαρχε. δώσε μου χάρτι και θα σου μαζέψω χιλιάδες υπογραφές από την ικαρια

 5. avatar criskalts- classical greek (γνωστή ψιψίνα)

  α, ρε, ελληναρες τζαμπατζηδες! και σανοφαγοι!
  ο,τι παραμυθακι εθνικιστικο
  σας λεει ο καθε λαικιστης πολιτικος (απο δημαρχο μεχρι υπουργο) το καταπινετε αμασητο!
  κυριοι/κυριες ελληνες/ιδες,
  στην γαλλια που ειναι σοβαρο οργανωμενο κρατος -οχι ελλαδισταν- κανεις δεν πουλα τσαμπουκα ελληνικο και λεει ΄΄δεν πληρωνω΄΄!
  ακομα και ο γαλλος προεδρος να παει στο μουσειο θα πληρωσει κανονικα εισητηριο εισοδου!
  αλλιως θα τον πεταξει κλωτσηδων η ασφαλεια εξω!
  εν προκειμενω: ο δημαρχαρας ελληναρας προφανως πληρωσε εισητηριο ....γιατι αν εκανε τα ελληνικα παραμυθακια/τσαμπουκα που λεει.....τωρα θα κρατειτο απο τις γαλλικες αρχες....

 6. avatar criskalts- classical greek (γνωστή ψιψίνα)

  κλασσικος ελληναρας τζαμπατζης....
  απ αυτους του ΄΄δεν πληρωνω΄΄ (αχαχαχαχαχαχαχα)
  ευγε δημαρχαρα! εκανες μια χαρα ρεζιλι τους συμπατριωτες σου ελληνες στο εξωτερικο.....ηρωα του τζαμπα.....βρε ουστ!

 7. avatar Δημοσθένης Τζιγκουνάκης

  Μπράβο και πάλι μπράβο Δήμαρχε . Το ένα εκατομμύριο υπογραφές που χρειάζονται , δεν είναι τίποτα , μπροστά στην επιθυμία εκατομμυρίων ανθρώπων , Ελλήνων και ξένων , να επικρατήσει το δίκαιο και το σωστό και όλα τα κλαπέντα γλυπτά , μαζί και η Αφροδίτη , να επιστρέψουν στο τόπο τους . Στη προσπάθεια σας μπορεί να βοηθήσουν όλοι οι Δήμαρχοι της Ελλάδος . Καλέστε όλους τους επισκέπτες του νησιού , Έλληνες και ξένους , ώστε με την υπογραφή τους να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό της Αφροδίτης .

 8. avatar Σ.Δεν.

  Μπράβο. Χίλια μπράβο. Αυτό είναι Δήμαρχος. Όχι ανδρείκέλα των πολιτικών. Είμαστε μαζί σου.

  1. avatar criskalts- classical greek (γνωστή ψιψίνα)

   η αποθεωση του τζαμπατζη ελληναρα ειναι πρωτοφανης!
   οι γαλλοι εχουν πλεον καθε δικιο να αρνουνται στους ελληναρες την εισοδο στα μουσεια τους!

 9. avatar Αλικη Συμβουλίδου

  Την εποχή που ζούμε ειναι απαραίτητο να διεκδικήσουμε πραγματα που μας ανήκουν και να ενωθούμε για να θυμηθούμε ποιοι είμαστε ! ; .
  Εχει έρθει η ώρα της αναγνώρισης της Ελλαδος και της αφύπνισης των Ελλήνων!
  Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο της Μήλου!

  1. avatar criskalts- classical greek (γνωστή ψιψίνα)

   αυτο το πραγμα παντως που εχει ο κλασσικ ελληναρας να προσπαθει να παρουσιασει το τζαμπα ως ΄΄επανασταση΄΄ (θυμαστε και τους δεν πληρωνω που εφαγαν μετα τα μουτρα τους στις εθνικες οδους με τα προστιμα)
   ειναι πραγματικο αξιοθαυμαστο!!!
   δημαρχε, μηπως εισαι
   και εσυ απ αυτους τους ΄΄ξυπνιους πατριωτες΄΄ που εστειλαν εξωδικα στις εφοριες για τα χρεη τους και ειπαν οτι θα πληρωσουν με τα ομολογα αρτεμη σωρρα?????
   αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαα....αχαχαχαχααχαχαχα

   1. avatar criskalts

    Και μόνο να σκεφτεί να βάλει κανείς τέτοιο γέλιο είναι απόδειξη σχιζοφρένειας

   2. avatar γιαννης Ν.

    το κυριο ζητημα ειναι η επιστροφη και νομικα εχει δικιο. \"καλη\" η υποτιμηση της προσπαθειας μεσω της διαρκους και επαναλαμβανομενης μπουρδολογιας σου.

    Το τι ειναι η γαλλια το ξερω καλυτερα απο εσενα εμενα για 12 χρόνια.γνωρίζω και τα πολλά θετικά τους και τα αρνητικά τους παροτι πλεον ο πληθυσμος ειναι ανομοιογενης και δεν εννοω φυλετικα αλλα ιδεολογικα θρησκευτικα κτλ. Μονο και μονο αυτο που κανεις να γενικεύεις βαζοντας τα ολα και ολους σε ενα καζανι,ειναι λαθος.μπερδευεις τα διοδια και τα εισιτηρια του μετρο με την αφροδιτη της μηλου.
    κατα τη γνωμη μου σωστα δεν πληρωσε, επικοινωνιακο τρικ ηταν και πετυχε,
    μην υποτιμας την πατριδα μας ( σου?) και μην γενικολογεις και παρουσιαζεις τους γαλλους, πορτογαλους κτλ ως τελειους. Οι γαλλοι αγροτες εκλεισαν τους δρομους εναν μηνα.επιλεκτικη μνημη το αποτελεσμα η το κινητρο σου?

    1. avatar criskalts

     Φίλε μου, το τρόλι δεν θα καθίσει να διαβάσει αυτά που γράφεις.
     Σκοπός της (ερρικα σαλλονικιά) είναι να κάνει ντόρο γενικά, μαντάρα τα θέματα, να κοπρίζει και να φεύγει. Έτσι ζει και αναπνέει, κοπρίζοντας.
     Απλώς πρέπει να την μάθεις και να την αγνοείς. Τσάμπα κόπος όλα τα άλλα.

 10. avatar Stilitis

  Αρκετά αρχαία έχει στο έδαφός της η Ελλάδα. Αγάλματα όπως η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, τα Ελγίνεια κλπ επιτελούν μεγαλύτερο έργο εκεί που είναι τώρα παρά αν ήταν εδώ. Υπάρχει μεγαλύτερη διαφήμιση ή κάτι πιο τιμητικό για εμάς από το πληρώνεις να δεις σε μια ξένη χώρα τα μνημεία της χώρας μας; Κράχτης για τον τουρισμό μας είναι!

 11. avatar Ο Ξένος

  Πολύ καλή η προσπάθεια σας κ. Δήμαρχε. Ας έκανε και η Ελλάδα το ίδιο για να επαναπατριστουν οι Έλληνες που φεύγουν κατά χιλιάδες εξαιτίας της φτώχειας που μας δέρνει.

 12. avatar olymbitis

  Καλή επιτυχία. Είμαστε μαζί σου.

 13. avatar petmath

  εκείνη την εποχή κάναμε τα αγάλματα ...μαρμαρόσκονη για να σοβαντίζουμε τα σπίτια !!!!!!!!!

 14. avatar δημητρης χατζη

  Να ζητησετε υπογραφες και απο τον αποδημο ελληνισμο !

 15. avatar Ακριβώς απλώς τα του 2 παγκόσμιου

  Γιατί σκοτώνονται οι Γάλλοι για επιστροφή των κλοπιμαίων από τους Γερμανούς στον 2 ο παγκόσμιο. Εάν υπάρχει δικαστικό προηγούμενο έχει απόλυτης δίκαιο ηθικό καίω νομικό η δήμαρχος. Αξιέπαινος !!

  1. avatar Αλικη Συμβουλίδου

   Στις μερες μας ειναι απαραιτητο να διεκδικήσουμε τα πραγματα που μας ανήκουν και να ενωθούμε για να θυμηθούμε ποιοι είμαστε! ; .
   Ας μετατρέψουμε την \"κρίση\" στην Ελλάδα σε περίοδο αφύπνισης της Ελληνικής ταυτότητας!!!
   Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο της Μήλου!

   1. avatar criskalts- classical greek (γνωστή ψιψίνα)

    ταδε εφη μια κλασσικη ελληναρου τζαμπατζου δηθεν πατριωτισσα.....

    1. avatar xristos lamia

     ρε γατουλα,βλεπεις δεν σου απανταει κανεις.

    2. avatar γιαννης Ν.

     μπουρδολογεις. μαλλον εισαι μετανοημενος συριζαιος που τωρα κοιτα τον εαυτο του στον καθρεφτη και αυτομαστιγωνεται.

     η αφροδιτη της μηλου εκλαπη. κατσε και διαβασε λιγο το νομικο πλαισιο για τα αρχαια μνημεια και την αρχαιοκαπηλια.
     αυτα και καλο κουραγιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει