Τα άσραμ ήταν ερημητήρια ινδουιστών σοφών στην αρχαία Ινδία, οι οποίοι κατέφευγαν εκεί για να βρουν γαλήνη, με στόχο την περισυλλογή.

Σε ένα τέτοιο άσραμ κατέφυγε και το πασίγνωστο συγκρότημα των Beatles στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπου έγραψαν 48 τραγούδια και έμαθαν να κάνουν διαλογισμό.

Το εγκαταλελειμμένο αυτό ερημητήριο των Beatles πρόκειται να υποβληθεί σε εργασίες ανακαίνισης και να μετατραπεί σε μια νέα τουριστική ατραξιόν για την περιοχή.

Βρίσκεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, όπου οι «Fab Four» έμαθαν τις τεχνικές του υπερβατικού διαλογισμού από τον γκουρού Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι (Maharishi Mahesh Yogi).

Οι Beatles τον επισκέφτηκαν στο ερημητήριό του στο Rishikesh το 1968. Τα μέλη του διάσημου συγκροτήματος διέμειναν στις – εγκαταλελειμμένες πια- σε σχήμα ιγκλού καλύβες Chaurasi Kutia που υπάρχουν εκεί.

Ο γκουρού Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι ανέπτυξε την τεχνική του υπερβατικού διαλογισμού και διετέλεσε αρχηγός μιας παγκόσμιας οργάνωσης, που κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970 απέκτησε μεγάλη φήμη χάρη στο… ρόλο του ως γκουρού των Beatles.

Η γη που χρησιμοποιούσε ο Μαχαρίσι είχε παρασχεθεί σε αυτόν από το τμήμα δασών της ομόσπονδης πολιτείας Ούταρ Πραντές με 20ετή εκμίσθωση, η οποία έληξε με αποτέλεσμα ο Μαχαρίσι να μετακομίσει στην Ολλανδία και η κυβέρνηση να επανακτήσει τα δικαιώματα σε αυτή.

Ωστόσο, το ερημητήριο εγκαταλείφθηκε. Τώρα, η κυβέρνηση της Ουταράχαντ σχεδιάζει την ανακαίνιση του εγκαταλελειμμένου άσραμ, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή, και ιδιαίτερα ο οικολογικός τουρισμός (ecotourism).

Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μικρού μουσείου, στο οποίο θα εκτίθενται φωτογραφίες από τη διαμονή των Μπιτλς το 1968 στους χώρους του άσραμ.