Μια νέα μελέτη που διενήργησε το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ έρχεται να ανατρέψει αυτά που πιστεύαμε σχετικά με τα μέρη και τα αντικείμενα των αεροδρομίων που φέρουν τα περισσότερα μικρόβια.

Το 2017, στο διεθνές αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ερευνητές εξέτασαν για ιούς του αναπνευστικού διάφορες επιφάνειες με τις οποίες συχνά έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι. Και τα ευρήματά τους είναι εντυπωσιακά.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα κουτιά στα οποία τοποθετούνται τα αντικείμενα κατά τον έλεγχο ασφαλείας βρέθηκαν θετικά σε τέσσερις ιούς συμπεριλαμβανομένων του ιού της γρίπης και του ρινοϊού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα με τη μελέτη οι συγκεκριμένοι ιοί δεν εντοπίστηκαν στις τουαλέτες του αεροδρομίου.

Επίσης, όπως αναφέρει η μελέτη, το 10% των επιφανειών που ελέγχθηκαν περιείχαν ιούς, ενώ άλλες εστίες μικροβίων στα αεροδρόμια είναι οι κουπαστές στις σκάλες, το σημείο ελέγχου διαβατηρίων και οι παιδότοποι.

«Οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της μόλυνσης με υγιεινό πλύσιμο των χεριών και χρησιμοποιώντας μαντήλι, χαρτομάντιλο ή το μανίκι κάθε φορά που βήχουν ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους», ανέφερε ο Τζόναθαν Βαν Τραμ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και εκ των συγγραφέων της μελέτης.