Η Νορβηγία δίνει μεγάλη έμφαση στην ηλεκτρική μετακίνηση. Στο πλαίσιο αυτό «τρέχει» και το πρότζεκτ να πραγματοποιούνται όλες οι κοντινές πτήσεις με ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη μέχρι το 2040, χθες πραγματοποιήθηκε μια δοκιμαστική πτήση ενός διθέσιου Alpha Electro G2, γύρω από το αεροδρόμιο του Όσλο.

Σε αυτή τη μικρής διάρκειας πτήση (ένας γύρος πάνω από το αεροδρόμιο), στο αεροσκάφος βρίσκονταν ο υπουργός Μεταφορών της σκανδιναβικής χώρας, Κέτιλ Σόλβικ-Όλσεν, ενώ οδηγός ήταν ο CEO της εταιρείας Avinor, Νταγκ Φαλκ-Πέντερσεν. Μάλιστα, ο τελευταίος είπε ότι οι πτήσεις με ηλεκτρικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι το 2025.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών της Νορβηγίας, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα πρώτο παράδειγμα ότι προχωράμε μπροστά. Έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ασφάλεια. Αλλιώς, οι άνθρωποι δεν θα πετάνε, εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη».

Ανέφερε επίσης ότι κατασκευαστές αεροπλάνων όπως η Boeing και η Airbus αναπτύσσουν ηλεκτρικά αεροσκάφη με επάρκεια στις μπαταρίες τους, καθιστώντας εφικτή την επίτευξη του στόχου να γίνονται όλες οι εγχώριες πτήσεις με τέτοιου είδους αεροσκάφη μέχρι το 2040.

Είναι ενδεικτικό ότι η Νορβηγία βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ από την κυβέρνηση δίνονται μεγάλα κίνητρα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και εξαιρέσεις σε τέλη κυκλοφορίας. Στην καταγραφή που έγινε, το 58% των αυτοκινήτων της χώρας ήταν είτε αμιγώς ηλεκτρικά, είτε υβριδικά, σε αντίθεση με το 46% του ίδιου μήνα το 2017.

Η μορφολογία της Νορβηγίας, με τα πολλά βουνά και τα επίσης πολλά νησιά, είναι ιδανική για μετακινήσεις με μικρά αεροπλάνα.