Το νησί που δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία και η οργισμένη ανάσα του Πολυβώτη

Η Νίσυρος είναι ο προορισμός που αξίζει κανείς να ανακαλύψει - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:04
05/07/2020
Το νησί που δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία και η οργισμένη ανάσα του Πολυβώτη
3
loading

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά και με άθικτο τον χαρακτήρα τους, νησιά της Ελλάδας. Και μπορεί να μην είναι στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όμως, αξίζει κανείς να την ανακαλύψει. Και να μαγευτεί από την μοναδική και συνάμα απόκοσμη ομορφιά της που ακροβατεί ανάμεσα σε επιστημονικά δεδομένα και μύθους.

Ο λόγος, φυσικά, για τη Νίσυρο. Το νησί των Δωδεκανήσων με το ηφαίστειο να αποτελεί την επιτομή της άγριας ομορφιάς του. Κι αν η επιστήμη λέει πως η Νίσυρος δημιουργήθηκε από μία έκρηξη του ηφαιστείου, η μυθολογία λέει πως δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία, τον πόλεμο μεταξύ θεών και γιγάντων.  Ο βράχος που πέταξε ο Ποσειδώνας, βυθίζοντας στο Αιγαίο τον γίγαντα Πολυβώτη, είναι η σημερινή Νίσυρος. Και οι εκρήξεις του ηφαιστείου είναι η οργισμένη ανάσα του ηττημένου.

Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις τοποθετούνται πριν από περίπου 150.000 χρόνια και η κύρια δραστηριότητα του ηφαιστείου 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Το νησί αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά και στο κέντρο του βρίσκεται καλδέρα τεσσάρων χιλιομέτρων, μέσα στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες. Οι κυριότερες θερμές πηγές είναι στα Λουτρά και τους Πάλους.

Η Νίσυρος ανήκει στις αρχαίες Νότιες Σποράδες και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Λιμάνι και πρωτεύουσά της είναι το Μανδράκι, με τα όμορφα σοκάκια και τα βοτσαλωτά δάπεδα. Ο γραφικός Εμπορειός έχει πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του ηφαιστείου ενώ η σπηλιά στην είσοδό του θεωρείται φυσική σάουνα.

Τα Νικιά «βλέπουν» Αιγαίο και καλδέρα και η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου θεωρείται μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Το δάπεδο της πλατείας είναι σε σχέδια του Πασχάλη Πασχαλάκη, γνωστού Νισύριου τεχνίτη του 19ου αι. Στα Νικιά βρίσκεται και το μοναδικό στην Ελλάδα Ηφαιστειολογικό Μουσείο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Συνοπτικα

  Η Γη η μητέρα τους έκαμε το παν για να νικήσουν οι Γίγαντες .Θέλησε να τους δώσει να φάνε το μαγικό βοτανι που θα τους έκαμε αθάνατους .Ομως πρόλαβε και το έκοψε ο Δίας .Για νανεβουν στον Ολυμπο στοιβαζαν το ενα γειτονικό βουνό πανω στο άλλο .Ο Αλκυονέας όσο πατούσε στη Γη ηταν αθάνατος .Ο Ηρακλής τον σκότωσε με τα βέλη του .Ο Ποσειδώνας παλι έκοψε ενα κομματι απο το νησί Κω και το πέταξε στον Πολυβοτη .Η Αθηνά έγδαρε τον Πάλλα και πλάκωσε τον Εγκέλαδο με το νησί Σικελία .Ο πόλεμος τέλειωσε με την νίκη των Ολυμπίων θεών.

  1. avatar Φαρμακογλωσσης

   Εσυ που τα ξερεις αυτα?

 2. avatar Το ιστορικο

  Η Γαία λυπημένη πού οι Τιτάνες νικήθηκαν απο τούς Ολυμπίους θεούς κ γκρεμίσθηκαν στα Τάρταρα παρακινεί τούς γίγαντες να διώξουν τούς θεούς τού Ολύμπου κ να κυβερνήσουν αυτοί τον κόσμο. Οι γίγαντες προσπαθούν να ανέβουν στον Όλυμπο. Ο Δίας επικεφαλής τών θεών κ με βοηθό τον Ηρακλή αρχίζουν τον αγώνα. Ο Εγκέλαδος καταπλακώθηκε απο τη Σικελία πού πέταξε εναντίον του η Αθηνά. Ο Πολυβώτης καταπλακώθηκε απο ενα κομμάτι τής νήσου Κώ πού πέταξε εναντίον του ο Ποσειδών κ απο τότε σχηματίστηκε το νησάκι Νίσυρος. Άλλοι φονεύθηκαν απο τα βέλη κ τα ακόντια των θεών κ τούς κεραυνούς τού Δία. Τόπος τής γιγαντομαχίας ήταν το Δυτικό μέρος τής Χαλκιδικής. Το ηθικό δίδαγμα τής γιγαντομαχίας το δίνει ο Πίνδαρος πού εξυμνεί τη νίκη τών θείων κ φωτεινών δυνάμεων κατά τών δυνάμεων τού κακού και τής βίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει