Μια από τις πιο παραδοσιακές βόλτες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή στη γραφική Άνω Πόλη. Η συγκεκριμένη περιοχή διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917 και βρίσκεται στο βορειότερο και ψηλότερο τμήμα της παλιάς πόλης.

Τα όριά της εκτείνονται από τη βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου και φτάνουν ως τα τείχη της Ακρόπολης και δυτικά και ανατολικά ως τα αντίστοιχα Βυζαντινά Τείχη, που σώζονται σχεδόν ανέπαφα. Όλα σε αυτή την πλευρά της πόλης θυμίζουν δεκαετία του 1960, με τη γραφικότητα να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά τα κτήρια, τους δρόμους και την ατμόσφαιρα.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός από το 1979 και το μόνο σίγουρο είναι πως θα σας γεμίσει με συναισθήματα νοσταλγίας και όμορφες εικόνες από άλλες εποχές.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας στην Άνω Πόλη αξίζει να κάνετε μια στάση στα Τείχη με την Ακρόπολη και το Επταπύργιο, στους ναούς του Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου), του Αγίου Νικολάου Ορφανού, των Ταξιαρχών, της Αγίας Αικατερίνης, του Προφήτη Ηλία και τη Μονή Βλατάδων, όπως επίσης στο βυζαντινό λουτρώνα της πλατείας Κρίσπου και το Αλατζά Ιμαρέτ της οδού Κασσάνδρου.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πλατεία Τσιναρίου και να απολαύσετε την ομορφότερη πανοραμική θέα της πόλης από τον Πύργο Τριγωνίου.