Είναι οι χαλαροί ρυθμοί της; Είναι η ξεγνοιασιά της; Είναι τα ξακουστά πανηγύρια της; Είναι που ο χρόνος στην Ικαρία κυλά αργά, σχεδόν σαν σταματημένος; Είναι, λοιπόν, όλοι αυτοί και ακόμη  πολλοί οι λόγοι, που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, έστω και μία φορά, το νησί της μακροζωίας. Εκεί, όπου οι κάτοικοί της θα σε παρασύρουν (θέλεις, δεν θέλεις) στους δικούς τους ρυθμούς. Στους δικούς τους ξέγνοιαστους ρυθμούς.

Εξάλλου, όταν παίρνεις την απόφαση ότι θα ταξιδέψεις στην Ικαρία, στο πακετάρισμα, αφήνεις απ’ έξω τα άγχη της καθημερινότητας. Γιατί, είπαμε, εδώ η καθημερινότητα είναι διαφορετική.

Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με καταπράσινες πλαγιές, γαλάζιες παραλίες και απότομα βράχια. Λένε ότι είναι ένα διαφορετικό ελληνικό νησί και δεν έχουν άδικο καθώς αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει και να προσφέρει εναλλακτικές διακοπές, είναι η διατήρηση στο ακέραιο των ικαριώτικων εθίμων και παραδόσεων και γενικότερα του πολιτισμού της.

Γι’ αυτό και ο επισκέπτης με το που φτάνει στο νησί, γίνεται ένα με αυτό και τους κατοίκους του. Και αυτή την «ένωση» την καταλαβαίνεις περισσότερο (και την χαίρεται η ψυχή σου), όταν βρεθείς σε ένα από τα φημισμένα πανηγύρια της Ικαρίας, όπου ντόπιοι και τουρίστες γίνονται στην κυριολεξία, μία παρέα.

Ένα από τα πιο γραφικά και γνωστά θέρετρα του νησιού είναι ο Αρμενιστής ενώ και ο Μαγκανίτης θα σας κλέψει την καρδιά. Στενά σοκάκια και γραφικά σπίτια, ιδανικά για βόλτες κάτω από το φεγγάρι μετά από μια μέρα στις παραλίες όπως του Φάρου, του Ευδήλου και του Αρμενιστή. Η αμμουδιά της Μεσακτής και το Γιαλισκάρι είναι επίσης στις παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κανείς.

Oι Σεϋχέλλες, όμως, με τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά είναι ίσως η πιο γνωστή παραλία του νησιού. Λόγω της ιδιόμορφης γεωλογικής δομής της, η Ικαρία είναι επίσης ένα τόπος φημισμένος για τη γεωθερμία της και προσφέρει με αυτόν τον τρόπο ιαματικές πηγές, έναν πόλο έλξης για θεραπευτικούς σκοπούς. Στο νησί θα βρείτε αρκετές ιαματικές πηγές, που αναβλύζουν.