Μπορεί ο ανακαινισμένος και υπερσύγχρονος αερολιμένας της Μυκόνου να είναι έτοιμος να υποδεχθεί και φέτος τους χιλιάδες επισκέπτες που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους το νησί των ανέμων, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταγράφουν μια πτώση της επιβατικής κίνησης που φθάνει στο -7% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι – κάτι που προβληματίζει τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Οι περισσότεροι εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το περιμένουμε, από τη στιγμή που οι τιμές έχουν ξεφύγει τόσο πολύ, ενώ η παροχή υπηρεσιών δεν έχει βελτιωθεί σε αντίστοιχο επίπεδο. Το αντίθετο, μάλιστα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρόβλημα της μείωσης των τουριστών που επιλέγουν τη Μύκονο, είναι πολυπαραγοντικό.

Καταρχάς, έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες των ξένων επισκεπτών που καλούνται να πληρώσουν μια μικρή περιουσία προκειμένου να φάνε, να διασκεδάσουν ή να διαμείνουν στο νησί.

«Η Μύκονος δε δικαιολογεί τα πάντα» γράφει ο Ισπανός τουρίστας Πέδρο Ντε Τζινέμπρα που επισκέφτηκε το νησί τον περασμένο Απρίλιο.

Ο άνδρας εξηγεί στο TripAdvisor πως τους προσέφεραν ένα μενού για μεσημεριανό στα 15 ευρώ το άτομο, γεγονός που τους φάνηκε ιδανική ευκαιρία.

«Παράδεισος, σκεφτήκαμε. Πίνουμε δυο καφέδες και δύο μπύρες πριν πάμε να απολαύσουμε το γεύμα μας. Το αποτέλεσμα; 10 ευρώ ο καφές και 15 ευρώ η μικρή μπύρα» γράφει ο Ισπανός ταξιδιώτης και προσθέτει: «Ποιον κοροϊδεύουν; Η εξήγηση των σερβιτόρων: Είστε στη Μύκονο. Τα συμπεράσματα δικά σας τόσο για το μέρος, όσο και για το νησί».

Αντίστοιχες αναρτήσεις υπάρχουν σε πλειάδα από πλατφόρμες με φωτογραφίες αποδείξεων καταστημάτων που χρεώνουν 591 ευρώ για έξι καλαμαράκια, 20 ευρώ για μια μερίδα μουσακά ή 16 ευρώ για ένα αναψυκτικό. Τα πάντα έχουν εκτοξευτεί κι αυτό αναπαράγεται τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως τα βρετανικά, δημιουργώντας ένα αρνητικό περιβάλλον.

Μύκονος Κρουαζιέρα

Προβληματίζει η έλλειψη ασφάλειας

Η Μύκονος είναι γνωστό πως απευθύνεται σε τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Εδώ και αρκετά χρόνια, εξάλλου, είναι απλησίαστη όχι μόνο για τον μέσο Έλληνα αλλά ενδεχομένως και για τον μέσο Ευρωπαίο. Ωστόσο ακόμη και οι ευκατάστατοι επισκέπτες προβληματίζονται για το εάν θα έρθουν και φέτος σκεπτόμενοι έναν άλλο λόγο, αφού τα χρήματα δεν είναι το θέμα τους. Αναφερόμαστε στο πρόβλημα της ασφάλειας.

Στοιχεία από τις ενοικίασεις πολυτελών οικιών στη Μύκονο, καταγράφουν μια σημαντική πτώση του ενδιαφέροντος για μίσθωσή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 50%. Οι έχοντες «χοντρά» πορτοφόλια, φοβούνται πως μπορεί να πέσουν θύματα κλοπής. Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά κλοπών σε πολυτελείς βίλες τις οποίες ξαφρίζουν επιτήδειοι, βουτώντας χρυσαφικά, ρολόγια, μετρητά και διάφορα τιμαλφή, όσοι οι ενοικιαστές τους βρίσκονται π.χ. για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο ή για διασκέδαση σε κάποιο κλαμπ μέχρι πρωίας.

Η Αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί σε όλα τα περιστατικά και υπάρχουν υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Ακόμη αναζητούν προσωπικό τα εστιατόρια και τα μπαρ

Την ίδια ώρα, σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της επισκεψιμότητας στη Μύκονο είναι η έλλειψη προσωπικού. Αρκετά καταστήματα εστίασης δεν έχουν επαρκή αριθμό ατόμων για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Κι αυτό γιατί μπορεί να δίνουν καλά λεφτά σε σχέση με τους αντίστοιχους μισθούς σερβιτόρων ή μαγείρων σε άλλα νησιά της χώρας, ωστόσο οι συνθήκες εργασίες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Πολλοί αναγκάζονται να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, για δέκα ή δώδεκα ώρες καθημερινά. Και μπορεί οι υπάλληλοι να εξασφαλίζουν επιπλέον χρήματα μετά το πέρας του οκταώρου τους, ωστόσο ξεκουράζονται λίγες ώρες και την επόμενη ημέρα δεν μπορούν να αποδώσουν στην εργασία τους.

Ψαρού, Μύκονος

Οι άνθρωποι της αγοράς με τους οποίους επικοινωνήσαμε μας αναφέρουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση που λόγω της εμπειρίας τους, την έβλεπαν να έρχεται.

Ο καθένας βάζει ό,τι τιμές θέλει, οι υπηρεσίες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και αυτή η κατάσταση με τις αρνητικές εικόνες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης χρειάζεται χρόνο για να γυρίσει.