Ο Πύργος για τους πιο ψαγμένους ταξιδιώτες του νησιού είναι το πιο όμορφο χωριό της Σαντορίνης. Μια συμφωνία λευκού με φόντο το βαθύ μπλε του Αιγαίου που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή. Και είναι ένα από τα χωριά του νησιού που φημίζεται ιδιαιτέρως και για την κατανυκτική ατμόσφαιρα που το χαρακτηρίζει κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα.

Ακόμη και αν δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δημοφιλή σημεία της Σαντορίνης για τη θέα στο ονειρικό της ηλιοβασίλεμα ή δεν διαθέτει τη δική του παραλία -σίγουρα ανάμεσα σε όσες ξεχωρίζουν στο νησί η περίφημη Κόκκινη παραλία με το εντυπωσιακό χρώμα και τους βραχώδεις σχηματισμούς που κόβουν την ανάσα– ο Πύργος είναι από τους οικισμούς, που δύσκολα κανείς μπορεί να προσπεράσει.

Χωριό– κόσμημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πολλούς, λοιπόν ο Πύργος, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς στη Σαντορίνη. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά χωριά στο νησί, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5-10 λεπτών οδικώς από τα Φηρά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, άλλωστε, που αποτελεί πόλο έλξης για αμέτρητους επισκέπτες κάθε χρόνο, που το επιλέγουν για την ηρεμία που το χαρακτηρίζει, την φυσική ομορφιά και την ποιότητα στο κάθετί που προσφέρει σε όσους το επιλέξουν για την διαμονή τους.

Το 1800 υπήρξε πρωτεύουσα της Σαντορίνης, ενώ σήμερα κατορθώνει, μέσα από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τις καμπύλες και τα πανέμορφα σοκάκια, τα ασβεστωμένα στενά και τα άπειρα εκκλησάκια με τους «ζωγραφιστούς» τρούλους, να διατηρήσει αναλλοίωτη την αίγλη του παρελθόντος.

Αξίζει να επισκεφθείτε τόσο την Κάναβα Δρόσου-Χρυσού, που μέσα από γλαφυρές αναπαραστάσεις σάς μεταφέρει στη «Σαντορίνη που έφυγε», όσο και το Καστέλι, στην κορυφή του λόφου.

Πάσχα στον Πύργο

Η πιο εντυπωσιακή περιφορά Επιταφίου στο νησί, λαμβάνει χώρα στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος, στην ενδοχώρα του νησιού, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, τον Προφήτη Ηλία. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την Αποκαθήλωση, ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού. Η μοναδική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει το χωριό με τα εκατοντάδες αναμμένα φαναράκια τοποθετημένα τόσο στις στέγες των σπιτιών, όσο και στους τοίχους του Ενετικού κάστρου, δημιουργούν μια συναρπαστική εικόνα που μένει πραγματικά αξέχαστη.

Για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, αν και στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης τα βαρελότα δεν έχουν θέση, ωστόσο η Ανάσταση στον Προφήτη Ηλία δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει αφ’ υψηλού όλη τη θεά στο νησί και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό.