Το ρητό «ο Έλληνας δεν γνωρίζει τον τόπο του» επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, αφού σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Αθήνα και συγκεκριμένα στα Μέθανα, βρίσκεται όχι μόνο ένα ενεργό ηφαίστειο, αλλά η περιοχή περιλαμβάνεται και στη λίστα με τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς των New York Times.

Οι nytimes.com σε άρθρο με τίτλο «Οι 52 προορισμοί που πρέπει να επισκεφτείς το 2023» τοποθετεί το ηφαίστειο των Μεθάνων – που βρίσκεται στην περιοχή Καμένη Χώρα- στη 39η θέση, σημειώνοντας πως η περιοχή αν και είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στους τουρίστες, εξελίσσεται εν μέρει λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας της ως προορισμός πεζοπορίας.

Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια οι ντόπιοι έχουν καταφέρει να χαρτογραφήσουν και να ανοίξουν παλιά μονοπάτια πεζοπορίας, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή εποχή.

Επίσης, τονίζει ότι οι επισκέπτες πέρα από το τοπίο και την πεζοπορία, μπορούν να απολαύσουν πολλές ιαματικές πηγές, η πιο ενδιαφέρουσα από τις οποίες είναι μια αρχαία μπανιέρα (και πρόσφατα ανακαινισμένη) γνωστή ως Λουτρά Παυσανίας κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος.

Η ιστορία του ενεργού ηφαιστείου δίπλα στην Αθήνα

Καμένο Βουνό
Το ηφαίστειο που βρίσκεται στην περιοχή Καμένη Χώρα στα Μέθανα

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο που βρίσκεται στα Μέθανα, έχει απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Αθήνα, ενώ η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα του ήταν τον 3ο αιώνα π.Χ., την οποία έχουν καταγράψει οι αρχαίοι ιστορικοί Στράβωνας, Παυσανίας και Οβίδιος.

Επιπλέον, η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε πριν περίπου 300 χρόνια, στον υποθαλάσσιο χώρο ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της χερσονήσου, στην οποία έχουν εντοπισθεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων, των οποίων η δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.

Δεδομένου λοιπόν, ότι το ηφαίστειο παραμένει ακόμα ενεργό, στις αρχές του 2019 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποφάσισε να παρακολουθήσει εκτενώς για πρώτη φορά τη δραστηριότητα του.

Μέθανα

Έτσι, εγκατέστησε σεισμολογικούς σταθμούς, με τον Δρ Χρήστο Ευαγγελίδη, εντεταλμένο ερευνητή του ΓΙ/ΕΑΑ, υπεύθυνο του Σεισμολογικού Δικτύου του ΕΑΑ, να μιλάει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «το ηφαίστειο των Μεθάνων μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο όσο της Σαντορίνης ή της Νισύρου, δεν παύει όμως να είναι ενεργό και να βρίσκεται απέναντι από την Αθήνα. Έως τώρα κανείς δεν το παρακολουθούσε».