Το τοπίο στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Zhangjiajie στην επαρχία Χουνάν στην Κίνα μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Οι πυλώνες ψαμμίτη που υψώνονται πάνω από το δάσος λέγεται ότι ενέπνευσαν, μάλιστα, τα πλωτά βουνά Hallelujah στο Avatar του Τζέιμς Κάμερον το 2009.

Για να απολαύσει, λοιπόν, κανείς το απίστευτο αυτό φυσικό σκηνικό από ψηλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, πέρα από το «ταξίδι» με το ψηλότερο υπαίθριο ασανσέρ στον κόσμο, ύψους 326 μέτρων.

Το πάρκο στην Κίνα απ' όπου εμπνεύστηκε το Άβαταρ

To ψηλότερο υπαίθριο ασανσέρ στον κόσμο μεταφέρει τους αναβάτες στα βουνά που ενέπνευσε το «Avatar»

Το Bailong Elevator (ή το Hundred Dragons Elevator), σύμφωνα με το Atlas Obscura και όσα αναφέρει το mentalfloss.com,  προσφέρει βόλτες στο κοινό από το 2002. Το ασανσέρ στην πραγματικότητα αποτελείται από τρία διώροφα επιμέρους ασανσέρ, καθένα από τα οποία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 50 άτομα. Καθώς τα ασανσέρ ανεβαίνουν προς το ψηλότερο σημείο τους, οι αναβάτες απολαμβάνουν μια μοναδική θέα στο πάρκο μέσα από τα γυάλινα πάνελ. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, όλων είναι το γεγονός ότι για να διανύσει την απόσταση των 326 μέτρων το ασανσέρ χρειάζεται μόλις ένα λεπτό και 32 δευτερόλεπτα.

Ψηλότερο ασανσέρ στον κόσμο

Το κάτω μισό του ανελκυστήρα Bailong είναι ενσωματωμένο στο γκρεμό από ψαμμίτη χαλαζία και το πάνω μέρος του διατρέχει έναν εκτεθειμένο άξονα από χάλυβα. Εκτός από το ότι είναι ο ψηλότερος υπαίθριος ανελκυστήρας στη Γη, κατέχει, επίσης, παγκόσμια ρεκόρ ως ο ψηλότερος διώροφος ανελκυστήρας για αξιοθέατα και ο ταχύτερος ανελκυστήρας επιβατών με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα σε βάρος.

Ψηλότερο ασανσέρ στον κόσμο

Πολλοί οικολόγοι έχουν επικρίνει την κατασκευή μιας τόσο τεράστιας δομής σε ένα προστατευόμενο εθνικό πάρκο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα από την ύπαρξη του ανελκυστήρα. Οι επισκέπτες μπορούν πλέον να δουν το δάσος σε μια μέρα, γεγονός που μειώνει την ανάγκη για υποδομή στην τοποθεσία για να φιλοξενήσει επισκέπτες που διανυκτερεύουν. Εάν, ωστόσο, δεν μπορείτε να φτάσετε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Zhangjiajie (ή δεν μπορείτε να αντέξετε την ιλιγγιώδη βόλτα), μπορείτε να δείτε το Bailong Elevator σε δράση στο παρακάτω βίντεο.

Τα ψηλότερα ασανσέρ στον κόσμο χωρίς, ωστόσο, την πανοραμική θέα του Bailong

Το Bailong μπορεί να είναι η ψηλότερη κατασκευή του είδους της, αλλά υπάρχουν μεγαλύτεροι ανελκυστήρες χωρίς την πανοραμική θέα του. Στο χρυσωρυχείο Mponeng της AngloGold Ashanti στη Νότια Αφρική, ο ανελκυστήρας πέφτει σε βάθος 2.280 μέτρα μέσα στη Γη, που είναι περισσότερο από το διπλάσιο από το ύψος του ουρανοξύστη Burj Khalifa στο Ντουμπάι.