Όποια ώρα την ημέρας κι αν επισκεφτεί κανείς τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι η γοητεία που θα του ασκήσει θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του. Πόσο μάλλον την ώρα του ηλιοβασιλέματος, με τα χρυσοπορτοκαλί χρώματα του ήλιου να βάφουν τον ορίζοντα και να δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιον εξαίσιο πίνακα ζωγραφικής. Η ατμοσφαιρική αύρα σε συνδυασμό με τη μαγεία της στιγμής και την απεραντοσύνη που απλώνεται θαρρείς μπροστά σου ταξιδεύουν το νου και γαληνεύουν το πνεύμα.

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Ατμοσφαιρικές εικόνες με φυσικό φόντο το ονειρικό ηλιοβασίλεμα

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου -σημείο αναφοράς για την Ιερή πόλη του Μεσολογγίου– θεωρείται η μεγαλύτερη ολόκληρης της Ελλάδας και τοποθετείται ανάμεσα από τις εκβολές του Αχελώου και του Ευήνου ποταμού.

Στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας καθρεφτίζονται αγριόπαπιες και ερωδιοί, ενώ σε αυτά επιπλέουν και οι γαΐτες, οι παραδοσιακές βάρκες φτιαγμένες ειδικά για να πλέουν σε ρηχά νερά. Τα διβάρια φυσικά ιχθυοτροφεία– αποτελούν μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα αντικρίσει κανείς στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, καθώς μην ξεχνάτε ότι εδώ εκτρέφεται η περίφημη τσιπούρα Μεσολογγίου. Το όλο κινηματογραφικό σκηνικό συμπληρώνεται από τις πελάδες, τα χαρακτηριστικά ξύλινα σπίτια των ψαράδων που μοιάζουν να αναδύονται από τα νερά της λιμνοθάλασσας.

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: Το «σπίτι» αμέτρητων φτερωτών και υδρόβιων «κατοίκων»

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar, έχει χαρασκτηριστεί ως Περιβαλλοντικό Πάρκο, και αποτελεί «σπίτι» για αμέτρητους φτερωτούς και υδρόβιους «κατοίκους». Η έκτασή της αγγίζει τα 22.000 στρέμματα και η στάθμη του νερού κυμαίνεται μεταξύ 1,5- 2 μέτρων -ελάχιστα είναι τα σημεία που το βάθος της λιμνοθάλασσας φτάνει ακόμη και τα 5- 6 μέτρα.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι τα νερά της λιμνοθάλασσας είναι ιαματικά, με αρκετούς επισκέπτες να προγραμματίζουν ένα ταξίδι εδώ κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες του άργιλου που βρίσκεται στη λίμνη.

Για να αντιληφθείτε τη μαγεία του τόπου σε όλο της το μεγαλείο, δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από το ηλιοβασίλεμα για να επισκεφτείτε τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Ο ορίζοντας παίρνει τα ζεστά χρώματα του δειλινού και «καθρεφτίζεται» στα γαλήνια νερά της λίμνης. Εικόνες μαγικές, που αποτυπώνονται για πάντα στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού.