Αν σας έλειψε το καλοκαίρι και η θαλασσινή αύρα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για την πρώτη εξόρμηση σε κάποιο από τα κοντινά νησιά στην Αττική. Αίγινα, Σύρος και Άνδρος στις ιδανικές επιλογές για μια αναζωογονητική μίνι απόδραση από το κλεινόν άστυ.

Αίγινα

Το λιμάνι της Αίγινας

Η Αίγινα είναι το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα και κλασική λύση για αποδράσεις αστραπή με θαλασσινή αύρα. Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να απολαύσετε την ατμόσφαιρα αυτού του νησιού, που έχει κάτι από παλιά ελληνική ταινία. Εδώ, θα σας τραβήξουν την προσοχή τα πολύχρωμα νεοκλασικά του λιμανιού, η πευκόφυτη ενδοχώρα, οι κολπίσκοι, οι αρχαιολογικοί χώροι και η Παλαιοχώρα, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού.

Μην παραλείψετε να αγοράσετε φιστίκια Αιγίνης από τα μαγαζάκια και τα κιόσκια δίπλα στο λιμάνι και να γευματίσετε σε κάποια από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες και ουζερί στο γραφικό λιμανάκι αλλά και στο φημισμένο ψαροχώρι της Πέρδικας.

Σύρος

Δεν είναι υπερβολή το να πει κανείς ότι η Σύρος είναι ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της χώρας, αφού παραδίδει σταθερά μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επισκέπτες της. Από τη ρεμπέτισσα Άνω Σύρο ως τα αριστοκρατικά Βαπόρια, η Σύρος επιβεβαιώνει πως μπορεί να μαγέψει όποιον της αφιερώσει χρόνο οποιαδήποτε εποχή του έτους.

Τα σοκάκια της πρωτεύουσας της Σύρου και των Κυκλάδων γοητεύουν τον επισκέπτη του νησιού, καλώντας τον να βυθιστεί με κάθε του βήμα όλο και πιο βαθιά εκεί που χτυπάει η καρδιά του νησιού, στην Ερμούπολη. Διακοσμημένα με διακριτικά παστέλ χρώματα, τα εντυπωσιακά cafes, εστιατόρια και πεζόδρομοι της Ερμούπολης, σαγηνεύουν τα βλέμματα ακόμα και των πιο πολυταξιδεμένων επισκεπτών του νησιού.

Άνδρος

Σοκάκι στην Άνδρο

Η κοντινή της απόσταση από την Αττική, το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες, την έχει αναδείξει σε δημοφιλή προορισμό, τόσο για μια εξόρμηση του Σαββατοκύριακου, όσο και για ημερήσια εκδρομή από το κλεινόν άστυ.

Η περιήγηση στη Χώρα της Άνδρου αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία, καθώς ο πανέμορφος οικισμός είναι καλαίσθητος και φιλόξενος. Μην παραλείψετε τη βόλτα στον κεντρικό δρόμο μέχρι την πλατεία του Αφανή Ναύτη, εκεί που το νησί μοιάζει να βουτά στη θάλασσα. Πάνω στο μικρό νησάκι είναι χτισμένο το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο κι ακολουθεί η βραχονησίδα με τον φάρο Τουρλίτη.

Απαραίτητη η στάση για καφέ κάτω από τα πλατάνια της πλατείας, αλλά και η επίσκεψη στα εξαιρετικά μουσεία της. Όπως το εκπληκτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή εκθεμάτων που συνδέονται με τη ναυτική ιστορία του νησιού.