Ένα άκρως ατμοσφαιρικό τοπίο, συνώνυμο της γαλήνης και της ηρεμίας, περιμένει τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης στη Λίμνη Βόλβη. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ ταξιδεύουν το νου με τη νωχελικότητα και τη ραθυμία που χαρακτηρίζει την περιοχή, κάνοντας τους πάντες να μην θέλουν να φύγουν από εδώ.

Ανατολικά της Θεσσαλονίκης, λοιπόν, συναντάται η μεγαλύτερη λίμνη της Μακεδονίας και δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα, η οποία μαζί με τη λίμνη Κορώνεια, τις χωρίζει μια απόσταση περίπου 11 χλμ., προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ, καθώς αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας.

Το όνομα της λίμνης, σύμφωνα με την μυθολογία, αποδίδεται στη Βόλβη, τη Νύμφη κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος, η οποία ζούσε στα νερά της λίμνης και ταυτόχρονα τα προστάτευτε.

Η Λίμνη Βόλβη δημιουργήθηκε μετά από τεκτονική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να διαθέτει θερμές πηγές, όπως αυτή που συναντάται στη νότια όχθη της, στο σημείο δηλαδή που λειτουργούν τα λουτρά της Νέας Απολλωνίας. Στο συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, βρίσκεται και το πολύ σημαντικό, από οικολογικής πλευράς, παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας.

Το μέσο μήκος της λίμνης υπολογίζεται στα 19,5 χλμ., ενώ το μέσο πλάτος στα 3,4 χλμ. Η συνολική της έκταση εκτιμάται ότι αγγίζει τα 70,8 τ. χλμ., κάτι που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, με το μέγιστο βάθος της να αγγίζει ακόμη και τα 36- 37 μέτρα.

Στη βόρεια πλευρά της λίμνης βρίσκονται δύο μικροί και γραφικοί οικισμοί, η Μικρή και η Μεγάλη Βόλβη, αρμονικά ενσωματωμένοι στο φυσικό τοπίο και με ιστορία αιώνων. Στην περιοχή της Μικρής Βόλβης υπήρχε Βυζαντινό κάστρο, τα ερείπια του οποίου αποκαλύφθηκαν όταν κατέβηκε η στάθμη του νερού της λίμνης, στα μέσα του 19ου αιώνα. Στον λόφο πίσω από τον οικισμό διατηρούνται ακόμα τα ερείπια βυζαντινού συγκροτήματος ελαιουργίας, το οποίο τοποθετείται στα 1325.

Λίμνη Βόλβη: Το εντυπωσιακό πάρκο της Νυμφόπετρας

Σημείο αναφοράς για τη λίμνη Βόλβη το χωριό Νυμφόμετρα με το ομώνυμο πάρκο, ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Πρόκειται για τις Νυμφόπετρες, εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς που μοιάζουν να αναδύονται από τα «σωθικά» της Γης. Η σπανιότητα του φαινομένου -το κάνει να μοιάζει εντελώς παράταιρο με το υπόλοιπο φυσικό σκηνικό- οδήγησε στην ονομασία του πάρκου ως μνημείου της φύσης. Η πιο δημοφιλής εκδοχή για τη δημιουργία του πάρκου υποστηρίζει ότι μια Νύμφη καταράστηκε την κόρη της επειδή δεν ήθελε το γάμο της. Έτσι, τόσο το ζευγάρι όσο και οι καλεσμένοι μαρμάρωσαν.