Όσο περίεργο κι αν ακούγεται υπάρχει ένα χωριό στα Ιωάννινα που στην κεντρική του πλατεία μέσα σε μια γυάλινη βιτρίνα δεσπόζει επιβλητική μια βαλσαμωμένη αρκούδα. Ο λόγος για τη Μηλιά, σε απόσταση 12 χλμ. από το Μέτσοβο, που έχει κι άλλα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τα Ιωάννινα με τα δημοφιλή Ζαγοροχώρια και τα χωριά των Τζουμέρκων, ωστόσο στον επιβλητικό ορεινό όγκο του νομού υπάρχουν χωριά- διαμαντάκια, που αποτελούν ευχάριστη έκπληξη σε όσους τα επιλέξουν για μια αναζωογονητική εκδρομή. Ένα από αυτά και η γραφική Μηλιά, ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει πολλά να διηγηθεί στους επισκέπτες του.

Μηλιά: Το χωριό στα Ιωάννινα που δεν έχει τίποτα

Και όταν εννοούμε τίποτα, αναφερόμαστε στα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες που θα περίμενε κανείς να συναντήσει όπως συμβαίνει και με άλλους ορεινούς προορισμούς. Έτσι, η Μηλιά υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί καλή επιλογή για μια ημερήσια από το Μέτσοβο, καθώς η απόστασή της από τον δημοφιλή προορισμό του νομού είναι μόλις 12 χλμ.

Η Μηλιά έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και αποτελεί κομμάτι της αρχαίας Τυμφαίας. Πολλοί είναι εκείνοι, μάλιστα, που μέχρι σήμερα την αποκαλούν και ως Αμέρου, η ονομασία της στη βλάχικη διάλεκτο.

Χτισμένη σε υψόμετρο 1.180 μέτρων, στα όρια Ιωαννίνων– Γρεβενών, στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, αποτελεί ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τη γραφικότητα και τη γαλήνη που την χαρακτηρίζουν. Πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και καλντερίμια καλούν σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χθες.

Μηλιά: Οι κάτοικοι του χωριού βιοπορίζονται βασιζόμενοι μόνο στην τέχνη της

Από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στη Μηλιά είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοί της βιοπορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την τέχνη τους, η οποία δεν είναι άλλη από την επεξεργασία του ξύλου. Οικιακά σκεύη, βαρέλια και διάφορα άλλα χρήσιμα προϊόντα παίρνουν σάρκα και οστά στο εργαστήριο ξυλογλυπτικής της κάθε οικογένειας του χωριού.

Μηλιά: Η βαλσαμωμένη αρκούδα στο κέντρο του χωριού

Το στοιχείο, ωστόσο, που για πάντα θα θυμούνται οι επισκέπτες του χωριού δεν είναι άλλο από τη βαλσαμωμένη αρκούδα σε μια γυάλινη βιτρίνα στην πλατεία του χωριού. Δεν πρόκειται για κάποιο θήραμα κυνηγιού. Αντιθέτως, ένας κάτοικος του χωριού την βρήκε τραυματισμένη, αφήνοντας την τελευταία της πνοή την ίδια ημέρα, με αποτέλεσμα το άτυχο ζώο να βαλσαμωθεί από τους κατοίκους και να αποτελεί το δημοφιλέστερο αξιοθέατο του χωριού.