Ένα υποβλητικό σκηνικό συναντάται σε απόσταση περίπου 25 χλμ. βορειοδυτικά της Καστοριάς, στα Κορέστεια χωριά του νομού. Γνωστά περισσότερο και ως πλίνθινα χωριά, πρόκειται για οικισμούς χτισμένους με λάσπη, κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο που δημιουργήθηκαν από ντόπιους μάστορες στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, οι οποίοι στο σύνολό τους διακρίνονται για το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό τους ενδιαφέρον.

Τα περισσότερα από αυτά εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα σήμερα, συνθέτουν ένα μοναδικό κινηματογραφικό σκηνικό που αξίζει κανείς να ανακαλύψει αν επισκεφτεί την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Ένα από αυτά και ο Γάβρος, ανάμεσα στις λίμνες Καστοριάς και Πρεσπών, σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του όρους Γράμμου σε υψόμετρο 810 μέτρων. Η ευρύτερη περιοχή του χωριού (από Μελά- Χαλάρα έως και Κρανιώνα) με τα υπέροχα δάση που συναντώνται σε όλη την έκτασή της και αιχμαλωτίζει το βλέμμα, δημιουργώντας μια ανάταση ψυχής, έχει ανακηρυχθεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Το χωριό ερημώθηκε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, μεταξύ 1948- 1949 με τους κατοίκους του να ξενιτεύονται στον Καναδά και την Αυστραλία. Στην είσοδο του χωριού εκείνη την εποχή χτίστηκαν φυλάκια και στρατώνες για να στεγάσουν τους στρατιώτες του Εθνικού Στρατού. Οι κάτοικοι του χωριού κατά την διάρκεια το εμφυλίου συντάχθηκαν με τους αντάρτες και οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν ως πολιτικοί πρόσφυγες στη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι λιγοστοί κάτοικοι που είχαν απομείνει αναγκάστηκαν μεταξύ των δεκαετιών 1960- 1970 να το εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν στο νέο χωριό της Κορέστειας.

Σήμερα, το απόκοσμο αυτό μέρος που μοιάζει να έχει σταματήσει στο χρόνο, αποτελεί αγαπημένη επιλογή για φυσικό σκηνικό ταινιών, με τον Παντελή Βούλγαρη να έχει επιλέξει την Κρανιώνα για τα γυρίσματα της ταινίας «Ψυχή Βαθιά», τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», ενώ και μέρος της ταινίας «Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο» έχει διαδραματιστεί εδώ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber