Αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 940 μέτρων, μεταξύ των βουνών Μιτσικέλι και Στούρου, τα Κάτω Πεδινά είναι ένα από τα υπέροχα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Για χρόνια έστεκαν στη «σκιά» των Άνω Πεδινών, από τα πρώτα χωριά του Ζαγορίου που επένδυσαν σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες και προσεγμένα εστιατόρια ώστε να προσελκύσουν ταξιδιώτες- λάτρεις του βουνού, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι κι αυτά έχουν το δικό τους άστρο.

Το χωριό, μεταξύ του Πάπιγκου και του Μονοδενδρίου, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μετά τον 16ο αιώνα, με κάποια από τα κτίρια που έχουν σωθεί μέχρι σήμερα να αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις των ένδοξων στιγμών που βίωσε κάποτε ο οικισμός. Ανάμεσά τους και ο ναός των Ταξιαρχών, που χρονολογείται μεταξύ 1611-1613, με τοιχογραφίες του 1749 φιλοτεχνημένες από τον Αναστάσιο τον Καπεσοβίτη, ο οποίος το 1972 ανακηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του χωριού, με πετρόχτιστα εντυπωσιακά αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, κατασκευασμένα με την τεχνική της ξερολιθιάς, καθώς και χώροι παραδοσιακής αγροτικής παραγωγής.

Στην κεντρική πλατεία συναντάται μόλις ένα καφενείο όπου οι τοπικές, παραδοσιακές γεύσεις έχουν την τιμητική τους. Η θέα του χωριού προς τον εύφορο κάμπο των Σουδενών μεταφέρει στα ονειρικά τοπία της Τοσκάνης και αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με την παρθένα, φυσική ομορφιά που αντικρίζει.