Ακριβώς πάνω από την Κυπαρισσία, στην κορυφή ενός μικρού λόφου, το εντυπωσιακό ενετικό κάστρο της πόλης της Μεσσηνίας, κλέβει τις εντυπώσεις, τόσο με την ιστορία της δημιουργίας του, όσο και με την απρόσκοπτη θέα στα νερά του Ιονίου που κόβει την ανάσα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που το αποκαλούν και «μπαλκόνι» της Κυπαρισσίας, καθώς πραγματικά από εδώ το βλέμμα χάνεται στα πέρατα του πελάγους.

Το κάστρο στην Πελοπόννησο που χτίστηκε από γίγαντες

Σύμφωνα με τη μυθολογία το συγκεκριμένο κάστρο χτίστηκε από γίγαντες, καθώς οι πέτρες από τις οποίες ανοικοδομήθηκε άγγιζαν σε μήκος ακόμη και τα 4 μέτρα και πλάτος το 1,5 μέτρο. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και «Κάστρο των Γιγάντων».

Στη μορφή που σώζεται σήμερα είναι Ενετικό, ενώ είναι χτισμένο πάνω σε θεμέλια παλιότερου βυζαντινού φρουρίου, το οποίο με την σειρά του είχε οικοδομηθεί στη θέση αρχαίας ακρόπολης. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα στην Πελοπόννησο επί Φραγκοκρατίας.

Από τα πιο εντυπωσιακά κατάλοιπα της οθωμανικής κυριαρχίας το τετράγωνο κτίσμα δίπλα στην πύλη του εσωτερικού περιβόλου, που σε πολλούς θυμίζει τζαμί.

Μία από τις προσθήκες στο κάστρο που σήμερα χρησιμεύει για την διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το μικρό αμφιθέατρο που χτίστηκε κατά την δεκαετία του ’70.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.