Χτισμένος το 1831 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων, ο φάρος του Αγίου Νικολάου στο κοσμοπολίτικο νησί της Κέας, γνωστή και ως Τζια, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του νησιού.

Με το ύψος του να αγγίζει τα 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος τα 32 μέτρα, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο καθώς αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα μίας ειδικής κατηγορίας κτιρίων, ενώ έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς, αλλά και τους κατοίκους του νησιού.

Βρίσκεται σε ένα βράχο στην άκρη του λιμανιού του Βουρκαρίου, αγναντεύοντας το Αιγαίο αφ’ υψηλού, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από αυτό. Για να τον προσεγγίσει κανείς οδηγεί σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο για 3,5 χλμ μέχρι το πάρκινγκ αυτοκινήτων και έπειτα συνεχίζει πεζή για 500 μέτρα σε βατό μονοπάτι που φτάνει μέχρι τον φάρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για έναν από τους δύο πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού δικτύου. Δίπλα ακριβώς από το φάρο βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ σε απόσταση 2 χλμ. μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, ο Οτζιάς.