Μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού μεταξύ των χωρών τους αποφάσισαν ο υπουργός Οικονομικών Σχέσεων και Τεχνολογίας της Σλοβενίας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Ζντράβκο Ποτσίβαλσεκ και ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας Γκάρι Καπέλι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Ζάγκρεμπ.

Τουλάχιστον 110.000 Σλοβένοι έχουν εξοχικές κατοικίες στην Κροατία και τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών εξέτασαν τρόπους για να επιτραπεί η διέλευση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων που θα οδηγήσει και στην επανεκκίνηση του τουρισμού θα γίνει στα τέλη Μαΐου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ, στην πρώτη φάση, οι Σλοβένοι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και σκαφών στην Κροατία θα μπορούν να τα επισκεφθούν. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους Κροάτες που έχουν ακίνητη περιουσία στη Σλοβενία. Στη δεύτερη φάση αναμένεται να επιτραπούν τα ταξίδια τουριστών από τις δύο χώρες σε μία πιο ευρεία κλίμακα. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση.

Η Σλοβενία αποτελεί μία από τις βασικές «πηγές» τουριστών για την Κροατία. Πέρσι καταγράφηκαν 1,6 εκατ. επισκέψεις Σλοβένων τουριστών και περίπου 11 εκατ. διανυκτερεύσεις.