Η Ελλάδα κρύβει παντού και πάντα απίστευτα όμορφες γωνιές. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς θα ανακαλύψει μια εκπληκτική χώρα, ένα γραφικό χωριό, μια ονειρική παραλία. Όπως και αυτή του Αγιοφάραγγου στην Κρήτη, 80 χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια παραδεισένια ακτή με τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά βγαλμένα νομίζεις από πίνακα ζωγραφικής. Για να προσεγγίσει κανείς αυτό το πραγματικό διαμαντάκι του νομού θα πρέπει να διασχίσει το ομώνυμο φαράγγι, η πεζοπορία διαρκεί περίπου 20-30’, ή να πάρει κάποιο καραβάκι από αυτά που αναχωρούν από Μάταλα, Καλούς Λιμένες, Αγία Γαλήνη.

Η διαδρομή μέσα στο «Φαράγγι των Αγίων» είναι πραγματικά εκπληκτική, καθώς όσοι επιλέξετε αυτόν τον τρόπο προσέγγισης της ακρογιαλιάς θα έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε μεγάλες σπηλιές, όπου κάποτε ζούσαν ασκητές, τον ναό του Αγίου Αντωνίου με ένα μικρό πηγάδι, καθώς και το Γουμενόσπηλιο, σημείο συγκέντρωσης για τους ερημίτες.

Η παραλία στην έξοδο του φαραγγιού ανταμείβει και με το παραπάνω τον όποιο κόπο και ταλαιπώρια υποστούν οι πεζοπόροι, τόσο με τα γαλαζοπράσινα νερά, συνήθως είναι πολύ ήρεμα, όσο και με το ψιλό βοτσαλάκι.

Κατακόρυφα και επιβλητικά βράχια υψώνονται γύρω από την ακτή, ενώ στο δυτικό τμήμα της σχηματίζεται μία φυσική καμάρα μέσα στη θάλασσα. Οι πιο τολμηροί, και όσοι διαθέτουν αθλητικά παπούτσια κατά προτίμηση, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στα βράχια στην ανατολική πλευρά της παραλίας και να βρεθείτε στη λίμνη Βουρβουλίτη που επικοινωνεί υποθαλάσσια με τη θάλασσα.